Фантастичен старт на Григор Димитров на Australian Open

Григор Димитров започна със страхотна победа тазгодишното си участие на Откритото първенство на Австралия. 21-вият в света българин буквално отвя шампиона на US Open за 2014 година Марин Чилич (Хърватия) с 6:4, 6:2, 7:6 (5) след 2 часа и 8 минути игра. 29-годишният хасковлия превъзхождаше съперника си във всички компоненти на играта, като най-силните негови оръжия бяха сервисът и подсеченият му ретур.SPORTAL/BG

32-годишният Чилич не бе от най-желаните противници за Димитров, след като водеше с 4-2 победи в досегашните им срещи на корта. Освен това в последните три сезона той достигаше поне до осминфиналите в Мелбърн. Това предполагаше много тежък мач за Григор още на старта, но нищо от това не се случи днес.
Поставеният под №18 Димитров бе изключително концентриран и спокоен, пласира 19 аса срещу едва 4 на Чилич, записа 34 уинъра и направи едва 19 непредизвикани грешки срещу цели 41 на хърватина. Неговата стабилна игра затрудни максимално Марин Чилич, който бе бледа сянка на тенисиста, спечелил титла от Големия шлем и играл финал на Australian Open през 2018 година.По пътя към тази чиста победа Григор Димитров реализира 4 побива от 10 възможности, като в същото време допусна подаването му да бъде пробито само веднъж. Това се случи в 8-ия гейм на третия сет, но българинът веднага го върна, след като преди това спаси сетбол.

В следващия кръг съперник на Григор Димитров ще е участващият с “уайлд кард” австралиец Алекс Болт, който надделя в четири сета над словака Норберт Гомбос – 6:3, 6:2, 4:6, 6:3.
 
 

ПЪРВИ СЕТ

Мачът започна с гейм на нула за Чилич, а във втория хърватинът стигна до първа точка за пробив в мача. Григор обаче демонстрира брилянтен тенис и успя да се измъкне от трудната ситуация – 1:1. Последва нов сервис гейм на Чилич, в който той не даде нито точка на българина. В 4-ия Григор поведе с 30:0, но допусна изравняване след два поредни форхенд уинъра на съперника му. След това обаче Димитров отново натисна сервиса и след ас и печелившо разиграване възстанови равенството 2:2. В петия гейм българинът на свой ред стигна до точка за пробив. Той поведе с 15:0, след като хърватинът загуби първа точка на свой сервис. При 30:15 той имаше възможност да осъществи брейк, но Чилич не допусна изненада и си върна водачеството в сета. В шестия гейм Димитров бе много концентриран и след великолепна игра от сервис го спечели на нула – 3:3. В 7-ия той се възползва от колебливия начален удар на хърватина и осъществи първия пробив в мача, който се оказа решаващ за успеха в откриващия сет. В 9-ия Григор изпусна страхотна възможност да затвори сета. При 15:40 той имаше две поредни точки за нов пробив, а след това и още една, но Чилич удържа на напрежението и си взе подаването. Силният и точен сервис на Димитров постави точката, след като при 0:15 той реализира три поредни аса за 6:4.

 

ВТОРИ СЕТ
 
Страхотната игра на Григор Димитров продължи и във втория сет. Той започна с пробив, въпреки че Чилич поведе с 40:15. Българинът осъществи обрат след серия от брилянтни ретури, довели до грешки от страна на Чилич. Последва гейм на нула за 29-годишния хасковлия, с който той затвърди пробива си. След това имаше размяна на гейове, а в 5-ия Григор направи нов пробив за 4:1, при това на 0! До края двамата печелеха подаванията си и така този сет приключи 6:2 в полза на Димитров.

 

ТРЕТИ СЕТ
В третия сет Марин Чилич повиши нивото на изпълнение на сервиса си, което изравни силите на корта. Играта вървеше гейм за гейм, като всеки от двамата печелеше лесно подаванията си. Едва в 8-ия гейм се стигна до точка за пробив и тя бе при 15:40 за Чилич. Григор обаче отговори с два бързи аса, неговите 16-и и 17-и в мача, и изравни 40:40. За съжаление, няколко бекхенда и два форхенда на Димитров не намериха очертанията на корта и той за пръв път в мача загуби подаването си – пробив за хърватина и 5:3. Отговорът на българина обаче бе светкавичен. Той първо спаси сетбол, а след това успя да реализира третата си възможност за пробив, изравнявайки резултата 5:5. След размяна на геймове се стигна до тайбрек, в който Григор бе догонващ, но със страхотна игра в края го спечели със 7:5 точки.