Григор Димитров с нова убедителна победа на Australian Open (видео + галерия)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна втора поредна убедителна победа на Australian Open, елиминирайки представителя на домакините Алекс Болт със 7:6(1), 6:1, 6:2 за 1 час и 45 минути игра.SPORTAL.BG

С изключение на равностойната първа част, първата ни ракета бе пълновластен господар на корта в останалия отрязък от двубоя и напълно заслужено преодоля второто препятствие без излишна загуба на енергия.

“Накрая извиках хубави неща към щаба си. Равам се, че спечелих на фона на предишните мачове. Никога не е лесно срещу представител на домакините, но все пак мисля, че той има бляскаво бъдеще. През последните дни публиката беше страхотна и се радвам, че ще играя отново пред тях.

Не бях нервен накрая, опитвах се да се фокусирам, но никога не знаеш колко мача ще изиграеш. Наслаждавам се на престоя си тук, защото отдавна не съм играл пред зрители и това наистина много ми помага. Винаги е много специално да се чувстваш у дома, когато не си у дома. Тези хора ме карат да съм горд българин и за мен е чест да имам тази възможност”, каза Григор. 

 

Той ще се изправи срещу 15-ия поставен Пабло Кареньо-Буста в третия кръг, след като испанецът в четири сета елиминира Иржи Весели – 6:3, 7:6(3), 2:6, 6:4.

В първия сет срещу Болт Григор имаше три шанса за пробив, но не се възползва от тях, като все пак взе по доста убедителен начин тайбрека. Така балансът му в “дългите геймове” на ниво АТР и “Голям шлем” вече е 141-125. Нивото на австралиеца впоследствие поспадна и той започна да ниже непредизвикани грешки в следващите две части, докато пък Димитров беше много изчистен в ударите си.

Бившият номер 3 в света наниза 10 аса, вкара ощо 16 уинъра и направи само 16 непредизвикани грешки. Противникът му бе по-ефективен на първи сервис (69 срещу 68%), но реализира по-малко печеливши удари (21) и сбърка повече топки – 45.

След края на мача Григор написа “Хасково” и добави сърце към подписа си върху камерата.

ПЪРВИ СЕТ

Болт записа първия си ас по правата за 30-15 в полето за равенство, а в другата страна на корта залагаше на типичен левичарски подсечен начален удар. Григор стигна до две точки чрез форхенди в аут на противника, но като цяло австралиецът сравнително безпроблемно поведе с 0:1.

Гришо започна с ас по диагонала в дясната половина, но после сбърка с бекхенд по правата след контакт с мрежата. Още един невърнат сервис в полето за равенство и последвала комбинация с форхенд-уинър позволиха на българина лесно да вземе гейма – 1:1.

Благодарение на два чудесни печеливши форхенда Болт се опази от неприятности в следващия си сервис-гейм – 1:2. Първият случай, в който Димитров ползва подсечен бекхенд, провокира грешка на съперника. Ас номер 2 по диагонала в полето за предимство доведе до 30-0, но после дойде и сбъркан форхенд. Пресилен бекхенд по правата направи резултата 30-30, а първият сервис не вървеше толкова точно, колкото бе в предишния кръг срещу Марин Чилич. Още един форхенд-уинър все пак осигури изравняване на 2:2.

Болт продължаваше да впечатлява с печелившите остри (и плоски) форхенди, но Гришо го надхитри с пласиран ниско бекхенд-уинър за 30-30. Две грешки на българина обаче все пак доведоха до 2:3.

Димитров направи първата си двойна грешка за 0-15, но бързо компенсира с четири лесно спечелени точки зад хубав първи сервис – 3:3. Сбъркан форхенд на Болт направи 15-30 за първи път в мача, но Григор не се възползва в следващия момент и прати бекхенд-ретур в аут. Той обаче стигна до точка за пробив, след като отново се справи с излизането на мрежата на австралиеца. Болт не се отказа от тази тактика и тя му осигури отразяване на брейк-бола, а Димитров направи три поредни бекхенда и сбърка последния. Отново хубав левичарски сервис на аутсайдера му позволи да се избави от неприятностите – 3:4.

Сервис-форхенд и форхенд-уинър на Гришо направиха 30-0 с новите топки, но после той сбърка последователно форхенд и бекхенд за 30-30. Двойна грешка номер 2 дойде в доста неподходящ момент и осигури първия шанс за пробив на Болт, но той бе отразен с невероятен форхенд по диагонала. Невърнат подсечен сервис в полето за равенство даде авантаж на първата ни ракета, но пак лифтираният бекхенд го предаде за нов дюс. Невърнат втори начален удар отново донесе предимство на бившия световен номер 3, който в следващото разиграване най-после направи 4:4.

Вторият ас на Болт му даде предимство за 30-15, но след това той не можа да пласира форхенд по обратния диагонал – 30-30. Поредният успешен минаващ удар – този път форхенд – на Григор му осигури нов брейк-бол, но той не се възползва от него след серия от бекхенд-слайсове, последният от които попадна в мрежата. Третата директна точка от сервис на австралиеца дойде отново по диагонала в полето за равенство, но Димитров пак го матира на мрежата с бекхенд в тялото – дюс. Грешка от предната страна на ракетата на Болт доведе до втори шанс за пробив, но той бе неутрализиран с чудесен подсечен сервис от лявата половина на корта. В крайна сметка по-ниско ранкираният тенисист успя да спаси гейма и да дръпне с 4:5.

Австралиецът намери линията с рискован форхенд по правата и поведе с 15-30, но после пък бекхендът му едвам стигна до мрежата – 30-30. Невърнат сервис по диагонала в полето за равенство изведе Гришо до 40-30, а още една директна точка от начален удар възстанови равенството 5:5. Болт отдавна не бе провеждал безпроблемен сервис-гейм, но ето че това се случи в много подходящ момент (на нула) за 5:6.

Ас номер 3 по правата, невърнат начален удар в същата посока – 30-0, последвани от грешка от форхенд на австралиеца. Още един сервис без отговор вкара сета в тайбрек – 6:6. Първият мини-пробив бе направен от Григор за 3-1 след непредизвикана грешка от форхенд на противника. Страхотна защита и поредица от подсечени бекхенди на българина пък му осигуриха нов брейк за 4-1. Фантастично бекхенд-воле край мрежата на Димитров му позволи да дръпне по-значително при 5-1, а ас номер 4 по диагонала в полето за равенство направи резултата 6-1. Грешка от форхенд на Болт ознаменува успеха на Гришо – 7:6(1) за 52 минути и 141-ви спечелен тайбрек на ниво АТР и “Голям шлем” в кариерата на първата ни ракета (125 загубени).

ВТОРИ СЕТ

Григор направи ас номер 5, а после записа невърнат втори сервис за 30-15, като впоследствие с две нови бързи точки безпроблемно поведе с 1:0. Българинът обаче направи нехарактерна грешка до мрежата, провокирана все пак от чудесен минаващ бекхенд на съперника му. Първата двойна грешка на Болт го постави в неловко положение при 15-30, а отличен бекхенд-ретур на Гришо му осигури два шанса за ранен пробив.

За разлика от първия сет, когато не се възползва от трите си възможности, този път Димитров бе решителен и направи брейк за 2:0. Изненадващо Григор не можа четири пъти подред да вкара чист сервис и направи двойна грешка за 15-15, но пък играеше прекрасно от основната линия. Болт увеличи риска и форхендите му позволяваха да запазва интригата при 30-30, но форхенд-уинър и шестият ас на Гришо затвърдиха пробива – 3:0.

27-ата непредизвикана грешка на Болт доведе до 0-30, а фамозен ретур на българина му осигури троен брейк-бол. От третия шанс Григор се възползва с нов добър минаващ ретур, който се оказа нерешима задача за излезлия към мрежата 166-и тенисист в света.

Българинът продължаваше да може да разчита на началния си удар и наниза седмия си ас, а после пък зарадва зрителите с изключителен минаващ форхенд-уинър покрай мрежата за 5:0. Бившият номер 3 в света поведе с 15-30 в следващия гейм, но след това направи едва втората си непредизвикана грешка и с ас Болт все пак се разписа – 5:1.

Григор запази самообладание и набързо стигна до три сетбола, като завърши още първия с ас за 6:1 след 25 минути игра във втората част.

ТРЕТИ СЕТ

Димитров започна силно и третия сет с бехкенд ретур-уинър и после още една точка за 0-30, а пък грешка на Болт доведе до троен брейк-бол. Чудесна серия от минаващи удари на българина му позволи да елиминира излизането на мрежата на съперника и да поведе с ранен пробив – 1:0. Изящно стоп-воле край мрежата и три бързи точки след вкаран сервис дадоха на Григор преднина от 2:0 без все още да е загубил дори точка.

С поредния си подсечен бекхенд – този път по правата – българинът провокира грешка на противника за 15-30, но Болт контрира с ас по правата. Отново обаче излизане на мрежата на австралиеца не доведе до нищо друго, освен шанс за пробив, след което пък коварен ретур на Григор му даде предимство в разиграването и впоследствие той стигна до брейка за 3:0.

Два пресилени форхенда на Димитров го поставиха в неочаквано трудна ситуация при 15-30, а двойна грешка (четвърта) осигури два шанса за пробив на нищо неподозиращия Болт. Първият бе неутрализиран с хубав бекхенд по диагонала, а вторият – с грешка от задната страна на ракетата на австралиеца. Впечатляващ форхенд по правата на 166-ия в света обаче му даде нова възможност за брейк, но той сам я опропасти с форхенд далеч в аут. Ас номер 10 по правата доведе до авантаж за Гришо, който после дочака поредната неточност на съперника и поведе с 4:0.

Болт вкара форхенд-уинър, но Григор обикновено правеше добри ретури и си даваше шанс да печели по-дългите разигравания. Двойна грешка провокира дюс, но все пак австралиецът откри сметката си в третия сет с ас за 4:1.

Представителят на домакините посъживи родните фенове на арената със спечелване на най-дългото разиграване от началото на мача, което беше диктувано от Гришо, но той даде шанс на съперника да го спечели с неособено добре изпълнена къса топка. Все пак, това си остана епизодичен епизод и другите точки бяха лесно и бързо спечелени от първата ни ракета за 5:1. Болт изигра убедителен сервис-гейм и дори вкара воле край мрежата, макар да направи и двойна грешка – 5:2.

Изненадващо се стигна до 0-30 в следващия гейм, благодарение на нов отпуснат форхенд по обратния диагонал от австралиеца. Григор сътвори поредния си магически минаващ бекхенд за 15-30, а после вкара и форхенд по обратния диагонал – 30-30. Невърнат втори сервис доведе до мачбол, а още един чудесен начален удар свърши работата – 7:6(1), 6:1, 6:2 за 1 час и 45 минути.