Контузия прекърши надеждите на Григор Димитров за нов полуфинал в Australian Open (видео)

Григор Димитров само четири пъти в кариерата си се е отказвал по време на мач заради контузия и не си позволи да го направи за пети, макар болките в гърба му да допринесоха за неосъществената мечта да играе отново на полуфиналите в Australian Open. Единственият българин в тенис елита отстъпи с 6:2, 4:6, 1:6, 2:6 на квалификанта Аслан Карацев, който е едва петият квалификант в историята, стигнал до полуфинал в “Големия шлем” и първият дебютант. SPORYAL.BG

Григор допусна ранен пробив за 1:2 в първия сет, но реагира изключително положително и с по-чиста игра направи отлична серия от пет поредни спечелени гейма за 6:2. Нивото му обаче спадна значително във втората част, където не се възползва от цели осем възможности за пробив, а на свой ред допусна брейк в ключов момент за 4:5 при направени две двойни грешки и пропуснат смач пред празен корт.

По-притеснителни бяха гримасите и видимите проблеми с гърба на Григор, който спря да се движи по обичайния пъргав начин и намали с 20 км/ч скоростта на сервиса си до 180, а и демонстрираше желание да приключва разиграванията по-бързо, правейки съответно и повече неточности. На почивката между третия и четвъртия гейм в третия сет Димитров дори не си позволяваше да седне на стола. В петия гейм пък той изпълняваше начални удари със само 150 км/ч и дори 120км/ч, като Карацев вкара три ретур-уинъра, при които изобщо нямаше реакция от българина. При 1:6 Григор едва се движеше и получи консултация от физиотерапевта, като му обясни, че е взел болкоуспокояващи преди началото на двубоя заради болки в гърба, получени вчера.

Медицинските лица предложиха парацетамол на Григор и вероятно му направиха кратък масаж в съблекалните по време на таймаута преди началото на четвъртия сет. Той протече по очаквания едностранен начин, като от уважение към противника и към феновете Димитров доигра двубоя, макар да не бе конкурентоспособен. Той все пак се отчете с два гейма, а при това развитие на физическите му проблеми по-скоро щеше да се стигне до загуба дори да беше взел втората част.

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна с невърнат сервис по диагонала в дясната половина на корта, а в следващото разиграване Карацев показа нагледно как е стигнал до четвъртфиналите – с прекомерна агресия във всеки удар, макар да направи грешка при волето си край мрежата. Въпреки това българинът спечели на нула подаването си – 1:0. Руснакът също набързо стигна до 30-0, но после пропусна форхенд по обратния диагонал. Той направи и двойна грешка за 40-30, но взе сервис-гейма си след бекхенд в мрежата на Димитров – 1:1.

Григор пласира форхенд по правата на линията за 15-0, а след това също направи двойна грешка в полето за предимство. Невърнат втори начален удар в другата половина доведе до 30-15, но после много остър бекхенд на Карацев затрудни максимално съперника за 30-30. Първият сервис не влизаше, а сбъркан форхенд на българина осигури брейк-бол, който бе материализиран със супер ретур на основната линия – 1:2.

Руснакът започна с грешка от форхенд, но после пласира два много остри по диагоналите и стигна до 15-15, преди да дойде втората му двойна грешка в полето за равенство – 15-30. Чудесен първи сервис по правата в лявата страна на корта възстанови паритета при 30-30, а дълбок ретур на Димитров провокира грешка от бекхенд и доведе до точка за рибрейк. Нов нелош ретур на Гришо бе “посрещнат” с пресилен форхенд и резултатът набързо стана 2:2.

Гришо реализира първия си ас по правата в полето за равенство, а после записа още един невърнат начален удар. Третият пореден първи вкаран начален удар допринесе за 40-0, а ас номер 2 по диагонала в лявата страна свърши работа за 3:2.

Карацев отново сгреши форхенд по обратния диагонал от средата на основната линия – 0-15, а после разиграване с предимно бекхенди бе загубено от руснака в момент, когато опита да смени посоката с форхенд по правата. Невърнат първи сервис по правата в полето за равенство намали изоставането му до 15-30, а първият ас също по правата му донесе втора лесна точка. 114-ият в света впоследствие се справи отлично в разиграване по диагоналите и чрез остър форхенд изтласка съперника зад основната линия, за да дочака и грешка. Сбъркан бекхенд от негова страна вкара гейма в дюс, а брилянтен минаващ бекхенд на Григор му осигури шанс за пробив, който обаче бе отразен с чудесна комбинация на Карацев и втория му уинър. Слайсът на Димитров провокира нова неточност на съперника му за втори брейк-бол, но пресилен ретур със сантиметри възстанови равенството. Третата двойна грешка на Карацев доведе до третата възможност за пробив и този път постоянството и разнообразието от основната линия на Григор се отплатиха – 4:2.

Подсечените бекхенди на българина започваха да създават проблеми на съперника, а пък третият му ас по диагонала направи резултата 30-0. Четвъртата директна точка от сервис осигури комфортно затвърждаване на брейка на нула – 5:2. Форхенд-уинър на Григор продължи инерцията му от предишните геймове, но Карацев започна да вкарва първия си сервис. Още един минаващ бекхенд на българина се оказа твърде сложна задача да излезлия на мрежата противник – 15-30, а грешка от форхенд доведе до два сетбола. Още един сбъркан бекхенд на 114-ия в света сложи край на сета за 33 минути – 6:2!

ВТОРИ СЕТ

Григор започна с невърнат сервис по правата и ас номер 5 в тази посока за 40-0, след което провокира поредната неточност на противника си за 1:0. Карацев продължи да не може да цели очертанията на корта с форхендите си (15-15), а впоследствие Димитров поведе с 15-30 след най-дългото разиграване в мача до момента и великолепна серия от подсечени бекхенди. Все пак, руснакът вкара в употреба първия си сервис, но уинър от слайс бекхенд на българина го препарира за брейк-бол. Втори кик сервис в тялото обаче избави Карацев от неприятности, но само за секунди, защото последвало разнообразие от форхенди на Гришо му осигури нов шанс за пробив. Чудесна защита на българина за малко не доведе именно до това, но милиметри разделиха топката от линията.

Грешка от бекхенд на руснака даде трети брейк-пойнт на съперника му, но изключително рискован и остър форхенд отрази и него. Карацев продължи подема си с нови брилянтни къси ъгли от форхенд, но Димитров не му даваше предимство от основната линия и на 9-ата минута от началото на гейма стигна пак до дюс. Непредизвикана грешка от предната страна на ракетата на 114-ия в света край мрежата доведе до четвърти шанс за пробив, но Гришо пресили ретура си и не се възползва. Все пак защитата на българина го изведе до пета възможност да пробие, но нов прекалено дълъг бекхенд я опропасти. Супер сервис по правата на Карацев му даде авантаж и той приключи мъката си с бекхенд-уинър по обратния диагонал – 1:1 след 13-минутно подаване на руснака.

Димитров направи двойна грешка за 0-15 и добави една от бекхенд по правата, за да се озове в неприятно положение – 0-30. Първият му сервис все пак помогна и с шестия ас той изравни на 30-30, а после разиграване по диагоналите с бекхенд провокира неточност на Карацев. Пресилен ретур на руснака направи резултата 2:1.

144-ият в света направи четвъртата си двойна грешка, но в следващия момент издържа на слайсовете на съперника и си заслужи изравняване на 15-15. Феноменална къса от бекхенд на българина от контраатакуваща позиция доведе до 15-30, а твърде дълъг форхенд на руснака го постави в ситуация да защитава два брейк-бола. Остър сервис по диагонала в полето за равенство неутрализира първия, а вторият му ас по диагонала в лявата половина на корта направи 40-40. Още два поредни чудесен начални удара, този път по правата, съвсем обърнаха хода на събитията – 2:2.

Пресилен бекхенд на Григор направи 15-30, а форхенд в мрежата – 15-40, като вече Карацев изглеждаше в подем от основната линия. Ужасяващ смач на българина сигнализира за смяната на инерцията в мача – 2:3. Димитров разходи опонента си по ширината на корта с хубави форхенди, а после размяна на бекхенди по диагоналите отново бе спечелена от него за 0-30. Къса топка от българина не бе отразена правилно от Карацев и се стигна до два шанса за рибрейк, като първият от тях замина след бекхенд в мрежата. Руснакът направи двойна грешка и от общо деветата си възможност за пробив Григор го направи – 3:3.

Бившият номер 3 в света този път вкара смача си за 30-0, но добави и още една грешка от бекхенд, което не се наблюдаваше в първия сет. Невърнат сервис по правата в полето за предимство направи 40-15, а още един по диагонала в другата половина върна водачеството в резултата – 4:3. Карацев започна с форхенд в мрежата за 0-15, но пласира прекрасно сервис по диагонала и изравни 15-15. Нови две качествени първи подавания му позволиха да вземе глътка въздух при 40-15, а ас номер 5 му осигури гейма – 4:4.

Сервис-форхенд на Димитров започна позитивно с нови топки, но после грешка от смач доведе до 15-15. Двойна грешка наклони леко везните в полза на съперника при 15-30, но веднага невърнат начален удар по диагонала в полето за предимство направи 30-30. Непредизвикано сбъркан бекхенд осигури шанс за пробив на руснака, а Григор го отрази с няколко наглед невъзможни защитни удара. Ас номер 7 по диагонала в дясното поле бе последван от сбъркан форхенд по правата – нов дюс. Двойна грешка доведе до нови беди и нов брейк-бол, като вече Карацев се възползва с бекхенд-уинър по правата – 4:5.

Два невърнати сервиса на руснака доведоха до 30-0, а Григор сгреши бекхенд за 40-0. 114-ият в света затвори сета и след 1 час и 29 минути игра дори имаше психологическо предимство.

ТРЕТИ СЕТ

Гришо направи две поредни двойни грешки и общо четири в последните си два сервис-гейма, но после два форхенд-уинъра допринесоха за лесни точки и 30-30. Невърнат начален удар по диагонала в дясното поле бе последван от ас номер 8 и все пак сетът почна положително – 1:0. Карацев проведе безметежно подаването си и го спечели на нула чрез хубав бекхенд-уинър по правата за 1:1.

Руснакът започна да се превръща в стена от основната линия и поведе с 0-30, но два невърнати сервиса изравниха на 30-30. Бекхенд в мрежата осигури шанс за пробив, като добър първи начален удар набързо го отрази. Карацев стигна до още един шанс за брейк след непредизвикана грешка от задната страна на ракетата на българина и ретур-уинър го материализира – 1:2.

По-притеснителни бяха гримасите и видимите проблеми с гърба на Григор, който спря да се движи по обичайния пъргав начин и намали с 20 км/ч скоростта на сервиса си до 180, а и демонстрираше желание да приключва разиграванията по-бързо, правейки съответно и повече неточности. На почивката между геймовете Димитров дори не си позволи да седне на стола.

Карацев се стремеше да удължава разиграванията възможно най-много и да се възползва от ограниченията в движенията на съперника – 1:3. Руснакът сякаш не можеше да сбърка и вкара не само два ретур-уинъра, но и странен форхенд точно до мрежата за 0-40. Още един ретур-уинър беше посрещнат само с поглед от българина – 1:4, а скоростта на първия сервис бе около 150 км/ч.

Гришо каза на съдийката Марияна Вельович да повика физиотерапевт след края на сета, който изглеждаше протоколен. Той едва се движеше и при 1:6 очакваше помощта на медицинските лица, а гледката не беше никак приятна за гледане.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Димитров се възползва от медицинския таймаут и вероятно от предложения парацетамол от лекарите, но не демонстрира чудотворна промяна в движението си на корта. Той отново гледаше да завършва възможно най-бързо разиграванията, но това водеше до грешки – 0:1. Въпреки някой и друг уинър, силата на първия сервис на българина продължаваше да бъде нищожна спрямо обичайната му – варираща от 120 до 180 км/ч. Все пак, той спечели първото си подаване в сета за 1:1.

Карацев трябваше да запази концентрация в тези минути, но задачата му не изглеждаше особено трудна, а и той в действителност не показваше никакви нерви или притеснение – 1:2. Гришо реализира ас по правата и това бе някакъв епизодичен проблясък, а пък след това спечели продължително разиграване с бекхенд-уинър по правата, в което всеки удар бе съпроводен с гримаса от болка. Независимо от това скоростта на първия сервис не бе впечатляваща и Карацев постигна очакван пробив за 1:3.

От уважение към феновете и към съперника Димитров продължи неравната битка със стремежа да я изиграе докрай, независимо от болката. Все пак, това винаги е било в “репертоара” на българина, който само четири пъти в кариерата си се е отказвал по време на мач заради болки или контузия. Той даже намали изоставането си на 2:4, макар всеки изпълнен удар да се случваше единствено с движение на ръката и без никакво позициониране или извъртане на тялото.

В крайна сметка след 2:6 мачът приключи и Карацев пренаписа историята, а разочарованието и болките останаха за Григор.