Робърта изригна мощно и прати Левски на 1/4-финал за Купата

Отборът на Левски се събуди и след обрат с 3:1 над Берое се класира на четвъртфинал в Купата на България. Голямата звезда на “сините” Найджъл Робърта се превърна в герой с първия си хеттрик за клуба. Нидерланедецът се разписа от фаул в 35-ата минута, от дузпа в 65-ата минута и в 90-ата минута, след като Мартин Камбуров вкара рекордното си 25-то попадение в своята славна кариера във вратата на 26-кратните шампиони. Таранът даде аванс на гостите в 24-ата минута от дузпа, а в 60-ата минута Карлос Охене беше изгонен с директен червен картон.SPORTAL.BG
Интересното е, че Робърта се очакваше преди 48 часа да подпише в САЩ и да напусне Левски, а днес изригна и зарадва синята част на България навръх 3 март. 23-годишният футболист имаше само два гола през този сезон, а сега в арката на 90 минути вкара повече попадения отколоко 16-те мача досега в първенството.
Този път и късметът беше на страната на Левски, но определено играчите на домакините заслужиха да продължат напред и да постигнат победата срещу Берое, срещу които имаше вече две загуби през този сезон в шампионата. Херо обаче е прав да бъде бесен на Охене, който остави тима си с 10 човека 30 минути преди края, което се оказа решаващо.

Двамата треньори правят по четири рокади в своите тимове от последните мачове в efbet Лига.

Четирите такива на Славиша Стоянович, от разочароващото равенство 0:0 с ЦСКА 1948, са: Ивайло НайденовНачо МонсалвеИлия Юруков и Мартин Петков. Те заменят Живко АтанасовЗдравко ДимитровНасиру Мохамед и Билал Бари.
За разлика от поражението с 1:2 от Черно море, Димитър Димитров залага на Фал, Крум СтояновГеорги Ангелов и Карлос Охене, които смениха Александър Василев, Конте, Лебон и Еривалдо.
Левскарите излязоха със специална емблема на своя екип по случай националния празник на България, 3 март. “На борците за свободата“. Капитанът в този мач Райнов пък беше със специална лента, която гласеше: “Та нали на тия хора дължим всичко, що сме днеска и това що сме свободни”.
Тези надъхващи надписи бяха мотивирали пределно “сините”, които стартираха добре, но първата опасност бе за Мартин Камбуров. Хубав шпагат на Михайлович обаче спря тарана.

В 24-ата минута светкавична контраатака на столичани бе завършена лошо от Мартин Петков. Той бе намерен от Юруков, но вместо да стреля веднага се опита да си нагласи топката на десния крак и пропиля отлична възможност. При следващата атака поредната грешка през тази година в защитата на Левски доведе до дузпа в полза на Берое.

Левият защитник Рерас, който беше сам не прецени добре ситуацията и фаулира Фуртадо. Зад топката застана Камбуров, който стреля силно и даде аванс на заралии. Легендарният голмайстор вече има 25 гола срещу 26-кратните шампиони, като това е трето попадение в турнира за Купата на България, след като останалите му 22 гола във вратата на “сините” са за първенство.

Това даде самочувствие на гостите и оставащите минути имаха възможност да удвоят. Микулич обаче парира изстрела от фаул на Камбуров. Две минути по-късно обаче Макоута извърши нарушение срещу Робърта на границата на наказателното поле на Берое, което не беше подминато от Станислав Тодоров. Нидерланският нападател на Левски изпълни отлично и възстанови равенството със своето 14-то попадение за клуба и първо в турнира за купата на България.

 
Още преди почивката заралии можеха да си върнат преднината, но Сулака изби топката преди тя да стигне до Фал.
Втората част стартира с по-добра игра на момчета на Стоянович, които в 57-ата минута пропуснаха страхотен шанс. Двойно подаване между Робърта и Найденов завърши със спасяване на Ганев. Той с една ръка спря десния флангови футболист, който бе нахлул на скорост в наказателното поле.В 60-ата минута Охене направи голяма глупост, която му костваше червен картон. Халфът загуби единоборство с Петков и Даске, но после настъпи отгоре юношата на “сините” и Тодоров моментално го прати под душовете с директен червен картон.

Левски се възползва отлично от своето предимство и след четири минути получи право да изпълни дузпа. Тя бе отсъдена за нарушение на Цветков срещу Юруков, който получи подаване от появилия се на терена секунди по-рано Насиру Мохамед. Робърта се нагърби с изпълнението на 11-метровия наказателен удар и с хубав изстрел донесе пълен обрат – 2:1.

Интересното е, че едва за втори път в своята кариера таранът вкарва два гола в един мач с екипа на Левски и двата е срещу Берое.(б.а. през юни 2020 г., за успеха на Левски с 2:1 в Стара Загора) .

“Сините” натиснаха, за да се опитат да решат срещата. В 68-ата минута изключително опасно влизане на Робърта към Ганев му коства жълт картон, но гостите искаха директен червен за нападателя, който вдигна високо своя крак и атакува в каратисти стил украинския вратар.
Секунди по-късно Ангелов пропусна да изравни с удар от 16 метра. Последваха няколко атака на Левски, но трети гол не падна до 90-ата минута.

Тогава бърза контраатака изведе Робърта сам срещу Ганев и нападателят вкара хеттрик, с което гарантира участието на Левски сред осемте най-добри в турнира за Купата на България.
След този мач Стоянович се надява още повече, че Малмьо или някой друг клуб няма да успее да привлече звездата му до лятото.
За трети път в своята история Левски отстранява клуб воден от Димитър Димитров за Купата на България, като предните два пъти “сините” стигаха до успех в турнир. Последният бе през 2007 година, когато Левски спечели и последната си купа.
 
 
Купа на България, 1/8-финал:
ЛЕВСКИ – БЕРОЕ 2:1
0:1 Камбуров (25-д)
1:1 Робърта (37)
2:1 Робърта (65-д)

ЛЕВСКИ: Звонимир Микулич, Ивайло Найденов, Ребин Сулака, Начо Монсалве, Фейсал Рерас, Драган Михайлович, Мартин РайновТома Даске, Илия Юруков, Мартин Петков, Найджъл Робърта

 
БЕРОЕ: Генадий Ганев, Георги Ангелов, Тези Мезаг, Илиас ХасаниАлександър Цветков, Карлос Охене, Стив Фуртадо, Крум Стоянов, Гаюс Макоута, Алиун Фал, Мартин Камбуров
Стадион: “Георги Аспарухов“, София
Съдия: Станислав Тодоров