Илиана Раева се развилня в студиото на БНТ

Илиана Раева, снимка: БГНЕС

Треньорката на българския ансамбъл по художествена гимнастика Илиана Раева даде разгорещено интервю в БНТ заедно с министъра на спорта Свилен Нейков. Тон за емоционалната ѝ реч вчера станаха нейни думи отпреди няколко дни, че и журналистите са виновни за провала на спортистите на Олимпийските игри.sportni.bg

“Ако има някой, за който може да бъде казано, че е провал в Лондон, това е художествената гимнастика. Моите момичета бяха готови да вземат сребърен медал, нашата класа я нямаше нито Италия, нито Беларус. Ако някой трябва да има претенции, трябва да бъде към нас. Наистина може да се каже, че ние сме се провалили. За волейбола е огромен успех, те не бяха готови за медал. Никой не говори за жребия на Станка и сребърния медал – страхотен успех. Всичко останало, за което говорите, е огромен успех с оглед на това, с какво разполагаме.

Трябва да се направи задълбочен анализ от треньори, федерации и министерство. Тук обаче е вашият проблем, който трябва да афиширате като журналисти. В последните години не чух нито един такъв анализ, може да има изключения, но наистина никой не потърси дълбочината на проблема. Това е състоянието на българския спорт”.

При тези думи един от водещите – Камен Алипиев, се опита да се защити, но Раева прие думите му като манипулация и заяви, че ако не цитира правилно думите ѝ, ще напусне студиото.

“Моля, моля, ще предавате нещата, както трябва. Не съм казала, че вие сте първопричината за проблемите”, изригна Илиана Раева. Дори министър Нейков не успя да спре монолога й: “Г-н министър, Вие сте ме поканили, Вие говорихте 20 минути. Вие сте последните на опашката за вина, хората разбират, че ме използвате за поредните си статии”.

Последва обръщение на треньорката към водещата Цвети Абрашева, която преди това сподели мнение, че закриването на спортните училища не е с основна вина за липсата на спортисти. “Това е пълен абсурд. Това няма нищо общо с вашето изказване, че спортните училища са напълно излишни. Те са безкрайно нужни за развитието на спорта. Ще ви дам пример с Барселона. Моята дъщеря тренираше в школата на Серхи Бругера, тренираха по три пъти на ден. При тях нямаше спортни училища, а учителите идваха да им преподават след третата тренировка в училище. Във Франция имат уникален комплекс, който може да се използва за комичните 80 евро на ден. В него има база за 27 национални отбора на едно разкошно място на няколко километра до Париж, гористо място. Със съоръжения за 27 спорта. Уникална база, но ще се обърна към г-н министъра.

Въобще не смятам, че базата ни е на нивото на французите, не е на необходимото ниво. Французите имаха колодрум, зали за борба, джудо, всичко, което може да си представите. И има, забележете, триетажна сграда за възстановяване. Сигурна съм, че г-н Нейков го знае, има специална камера на минус 130 градуса, която струва скромните 130 милиона евро. Това е най-скъпото съоръжение. Ние за 80 евро имахме право да се храним, да използваме базата и възстановителния център”, продължи Илиана Раева.

Въпреки критиките си към министър Нейков, Раева на няколко пъти изтъкна заслугите на сегашното правителство и грижата, която полага за спорта. “Факт е, че това е единственото правителство, което прави нещо за спорта. Няма как да стане за 1-2 или 3 години. Навремето се даваха 8-годишни програми, няма как да стане за 3 години, но имам огромно НО. Какво се прави с треньорските кадри, сведени са до положение минимум. Колко от вас отидоха да проверят какво е състоянието на спортовете отдолу. Отидете да видите какво се случва в базите. Вие разбирате ли, че залите са празни, чудесен успех на Данчо Йовчев. Някой да попита какво става след него. Ние постигаме всичко заради изключителни жени, които работят при що-годе добри условия. Да, заради силния характер на жената. Никой не чух да каже, че художествената гимнастика оцеля след големи скандали.

Проблемите не са ревизиите и парите, а децата. Популяризирайте и пишете за хора, които правят малки състезателчета и малки звездички. Давайте крила на тези, които работят и правят нещо. Не може от министерството на спорта да няма директен контрол на парите. Г-н Министър, колко експерти и специалисти имате. Ще ви кажа, една федерация има около 4-5 клуба максимум, в която се работи правилно и имаме треньори и състезатели, които са добри. Убедена съм, че знаеш как работи всеки един треньор и състезател във всеки спорт”, завърши Илиана Раева.