Член на Изпълкома: Не всички колеги са подали оставки, дано не изберем ръководство ”квазимодо” (ВИДЕО)

Членът на Изпълкома на БФС Петър Величков даде специална пресконференция, на която очакванията бяха, че той вероятно ще обяви кандидатурата заедно с Димитър Бербатов за президент на БФС, каквито информации се ширят в последните месеци. Основната тема на брифинга бе предстоящия Конгрес на 25 юни. По думите му не всички членове на Изпълкома са подали оставки. А това означава, че на Конгреса ще се избере само временно ръководство (до февруари 2022 година), само на местата на напусналите. Според Величков петима от членовете на Изпълкома, включително и той са подали писмени оставки. А още четирима – само устни, които обаче не са взети предвид при подготвянето на документите за предстоящия Конгрес.DSPORT.BG

“Надявам се да няма разочаровани от вас от факта, че идеята на този брифинг не е да си говорим за кандидатура и кампании. Има доста по-важни неща от това. В тази връзка бих искал да говорим за Конгреса, който се очаква да се насрочи официално за 25 юни 2021 година. Така или иначе беше обявено, че такъв Конгрес ще има. Надявам се да бъде проведен, но опитът от предходната година показва, че през лятото нещата се нормализират малко и такъв Конгрес да бъде проведен”, започна Величков.

“Ще се върна назад във времето. През октомври 2018 година, когато държавата обяви, че не желае да работи с това ръководство на БФС. Тогава оставка подаде Боби Михайлов, както и ние членовете на Изпълкома. Аз смятах, че тогава трябва да се избере временно ръководство, което да подготви Конгреса. Във времето аз смятах, че ще можем да организираме такъв Конгрес. Моето разбиране за дневния ред във футболната общественост са такива, че трябва да бъде избрано ново ръководство, което да има 4-годишен мандат. Духът в Изпълкома бе такъв до скоро. Но след последното заседание на Изпълкома бяха учуден какво се случи. Започнахме да гледаме частично документите за провеждането на Конгреса. По този начин, по който бяха нещата ние говорихме за Конгрес, което да избере ръководство за кратък период от време”, каза Величков.

Петър Величков: С Бербатов може да поемем управлението на БФС (ВИДЕО)

“Може би трябва някой да излезе да каже на футболните хора в каква посока вървим. На този Конгрес, според документите, които задават посоката, трябва да бъде гласувана оставката на президента Михайлов, трябва да бъдат гласувани оставките на пет члена на Изпълкома. Не искам да коментирам факта, че в протокола от това заседание са записани девет имена, заедно с президента – 10. Няколко имена липсват. Ще се гласуват оставките на пет човека, включително и моята оставка. Ние бяхме подготвени с оставките. Предполагам от къде се е получиха това разминаване. На мен лично не ми харесва. Но това не ми харесва. По-важно е в каква посока вървим. Не може в дневния ред да пише, че избираме ръководство за 7-8 месеца и след това да променим този дневен ред. Клубовете трябва да са наясно какво ги чака. Ако това е дневния ред на футболната общественост, добре, но аз не смятам така”, обясни той.

“Призовавам членовете към Изпълкома да се придържат към духа, след като разбрахме, че държавата не иска да работи с това ръководство на БФС. Ако някой иска, нека да мине по нормалния път – като кандидат. Надявам се колегите от Изпълкома да проявят мъдрост и морал. И да дадем път на нови хора или на хора от старото ръководство с желание”.

“Моето разбиране е, че новото ръководство на БФС трябва да има максимално добра подкрепа. А, за да има такава подкрепа, ние Изпълкома и оперативното ръководство на БФС трябва да направим правила, по които да се проведе Конгреса. По-скоро действително условията за провеждане на избора да бъдат приемливи за всички. Това може да стане лесно, ако има добра воля”, заяви членът на Изпълкома.

“Хубаво е всички кандидати да бъдат изслушани на дискусия. Ясно е, че в момента в нас е ножа и в нас е хляба. И това, което ние решим, ще произведем. Лека-полека да спрем с конфронтацията, която цари в българския футбол. На него не му трябва противопоставяне, а обединение. А това обединение може да започне с приемане от всички правила за избиране на ново ръковоство. Ако искате интегрална бюлетина, подписана 1 ден преди Конгреса. Какво пречи комисиите, които ще обявят резултати, да има наблюдатели от всички страни. Давам ги като пример тези неща, за да направим един вот без страх, без манипулации и вот, който ще бъде приет от всичко кандидати за ръководството на БФС.

Величков за Порточанов: Предпочитам да не коментирам хора, които не познавам

“Не ми се иска да произведем “квазимодо” – ново ръководство. Не ми се иска безвремието да продължава. И да харчим два пъти няколкостотин хиляди лева и да правим втори Конгрес през февруари 2022 година. Неясна е ситуацията в света. Ясно е едно, ако спрем помощта от УЕФА, над 90% от федерациите ще фалират”, каза още Величков.

“Ако членовете на Изпълкома не подадат оставки всички, те ще продължат да работят до февруари 2022 година. Уставът на БФС не е пълен. Извънредни Конгреси не са описани. Трябва да се спазва закона. За съжаление съдебната практика е такава и тя не е в посока на това да има мандатност от 4 години за ръководство, ако някой от предишното ръководство не се е оттеглил преди това. Но това ли е нещото, което търсим. Мандатност на новото ръководство ще има 4 години, ако всички подадат оставки”, добави той.

“Ако клубовете имат друг дневен ред, Боби Михайлов може да си оттегли оставката. Но Боби е сериозен човек. Той се оттегли до колкото е възможно с достойнство. Той реално не участва в заседанията в Изпълкома. Не вярвам да се изплюе сам в лицето си. Ако има хора от ръководството на БФС, които смятат, че така може да останат в ръководството. Познавам Боби, не мисля, че той ще се занимава с подобни игрички”, каза Величков.

“Аз първи подадох оставка. Това стана, когато държавата каза “ние с това ръководство няма да работим”. Аз бях първият човек след Боби Михайлов, който депозира оставката. Имената нямат значение. Факт е, че дневният ред на футболната общественост е друг”, добави той.

“Тогава вижданията ми бяха, че вървим в правилната посока. Няма да коментирам минали неща. Да не се връщам назад, да не злепоставям никого. Аз стоя в два Изпълкома. Много неща научих във футбола през тези 8 години, повечето от тях как не трябва да се правят”, сподели той.

“Със сигурност, когато дойде подходящото време, нашият екип ще заяви кандидат президент и някои основни фигури. Няма знам дали ще има разлика, ако вотът е таен. Но това, което казвам е нещо, което ще даде повече яснота за гласуването”, заяви Величков.