”Игри на конгреси” – не били компютри, а компоти

Футболът е интересна игра. На терена играят 11 срещу 11 и почти винаги търсят победата. Извън терена играят много срещу много и всеки срещу всеки, защото борбата за власт е сладко нещо. Най-популярната игра почти винаги носи дивиденти – публичност, известност, а и доста преки и косвени финансови приходи.SPORTAL.BG

В българския футбол започнаха „снимките“ на сериала „Игри на конгреси“. Горе-долу се препокрива със сценария на нашумялата поредица „Игри на тронове“. Всъщност има ги същите интриги, борби, предателства и явна некомпетентност в решения и думи. Честно казано, при малко по-задълбочен анализ, може да се направи аналогия между основните герои от „Игри на тронове“ с основните герои от нашите си „Игри на конгреси“

Нека обаче се съсредоточим към казус номер 1 – може ли извънредният конгрес да избере ново ръководство с пълен 4-годишен мандат на управление или само ще довършва настоящия?

В последно време доста членове на Изпълкома безразборно хвърлят в публичното пространство репликите: „Прочетете устава“. Да, но в устава никъде не фигурира определението „извънреден конгрес“, а след като нещо го няма там отговорите се търсят в „Търговския закон“ и „Закона за юридическите лица с нестопанска цел“.

Всъщност казусът е чисто юридически и е въпрос на тълкуване. Тук нещата се случват малко като решенията на футболните съдии – за един нарушението е дузпа, а за друг – не. Дали въобще в БФС са направили обстойно проучване с мнение на юристи, каквито всъщност има и в самия Изпълком?

Преди няколко дни Емил Костадинов грейна в ефира на БНТ и заяви: „Ние имаме правна комисия, която се председателства от г-н Огнян Герджиков. За мен най-големият капацитет по тези неща. Дневният ред на Конгреса се определи като извънреден, а решенията ще бъдат до февруари 2022. По тази тема всеки, който говори друго, спекулира. Юристите казват това. Щом такива величини в правото изказват такова становище трябва да се съобразяват с него“.

Всъщност Емил Костадинов отново се изложи. Така както го направи преди дни, когато заяви, че не вижда защо трябва да си подава оставката и не я е подавал. Хубаво е вицепрезидентът на БФС да знае, или най-малкото да се подготви предварително, за това какви комисии има футболната централа и кои личности влизат в тях, защото меко казано не е сериозно.

Нека да сме докрай коректни – проф. Огнян Герджиков е председател на Арбитражния съд и няма нищо общо с правната комисия. „Няма какво повече да споделям освен това, което съм дал като становище. Аз съм председател на Арбитражния съд, който почти не функционира. Становището съм забравил кога съм го давал. Мисля, че беше преди година и нещо. Всеки може да се запознае с него, каквото пише в него това е“, каза проф. Герджиков в кратко интервю за Дарик радио и dsport. Какво пише в становището така и не става ясно. Нека обаче припомним, че през май миналата година проф. Герджиков няколко пъти промени мнението си, когато ставаше дума за сагата с акциите на Левски.

В структурите на БФС съществува правна комисия, а в нея влизат уважавани юристи, които са тесни специалисти в правото и не са обвързани с този и онзи. Работата им вероятно е точно такава – да дават становище по заплетени казуси, какъвто е този с предстоящия Конгрес на 25 юни.

На вниманието на г-н Костадинов – председател на правната комисия е Иван Колев – уважаван магистрат и бивш член на Висшия съдебен съвет, който призна пред Дарик радио и dsport, че комисията не е търсена. „Не искам да говоря за БФС. Не съм наясно какво се случва там. Говорете с Борислав Попов. Ние се събираме, когато ни извикат, за да дадем становище по определен казус. Никога не е искано становище от нас по повод Конгреса“, каза Иван Колев.

Оказва се, че никой в БФС не се е допитал до правната комисия и тя не е давала становище по казуса. Много е вероятно така да е доста по-удобно за някои. По този начин само може спекулациите и манипулациите сред футболните хора да се засилват.

Така де – не били компютри, а компоти.

Казусът с оставките!

Това е другият казус, който на този етап не е изчистен. През октомври 2019 година членове на Изпълкома излязоха и обявиха, че всички си подават оставка. Сега нещата изглеждат по различен начин или поне така излиза след изказванията на Петър Величков, Емил Костадинов и Йордан Лечков. Вече е ясно, че само петима членове на Изпълкома са подали писмени оставки и очевидно само те ще се разглеждат на 25 юни.

В интервю за Дарик и dsport Йордан Лечков обеща, че ще предостави стенограмата от заседанието, на което ще се види кой и дали е подал оставка. Нека обаче Йордан Лечков се опита да предостави аудиозаписа на същото заседание, ако все още съществува, защото той вероятно би бил по-интересен.

Водени от факта, че на този етап само няколко от членовете на Изпълкома се изказват в публичното пространство, екипът на Дарик радио и dsport взе решение да изпрати еднакви въпроси към всички членове на Изпълнителния комитет и се надяваме да получим съответните отговори.

От тях ще разберем кой е подал оставка, кой не, кой е решил да си оттегли оставката и дали хората, които управляват футбола смятат, че футболната общественост има доверие към тях.

Сега остава да почакаме няколко дни и да обобщим отговорите, ако управляващите футбола се престрашат да ги дадат.

Операция „Наглите 3“ – дестинация Бояна

Коментар на Томислав Русев: За БФС и мотела на Азис