Трима капитани, четирима дебютанти и първа точка за България

Националният отбор на България спечели първата си точка в световните квалификации, след като завърши 0:0 при гостуването на Северна Ирландия. “Лъвовете”, които удържаха домакините през цялата среща, можеха да стигнат до успеха в 91-ата минута, но вратарят на островитяните с отличен рефлекс спря Димитър Илиев. Преди това обаче късметът беше на страната на “трикольорите”, след като гредата в 22-ата минута спаси Наумов, а в началото на втората част и младият страж спаси вратата ни с добър рефлекс.SPORTAL.BG

Цели четирима дебютанти стартираха мача, като дълго чаканото подмладяване изглежда започна, тъй като дебютираха 23-годишният Наумов, 22-годишните Петко и Андреа Христови, както и 24-годишният Вутов. Трима футболисти бяха капитани на България в този двубой. Титулярният такъв Георги Костадинов стартира мача, но след травмата му Кирил Десподов взе лентата, а през втората част третият капитан на състава Димитър Илиев игра с лентата, която получи на почивката от крилото на Лудогорец.

“Трикольорите” стартираха кампанията с две поражения на стадион “Васил Левски” срещу големите фаворити в група – Швейцария (1:3) и Италия. За Северна Ирландия това бе първо домакинство и общо втори мач в квалификациите за Катар 2022. На старта те отстъпиха с 0:2 на “Скуадра адзура” в Парма, а преди няколко дни загубиха с 1:2 от САЩ в приятелски двубой.

21Северна Ирландия - България

Селекционерът Ясен Петров направи шест промени от загубата с Италия (0:2), а също така заложи на четирима пълни дебютанти. Това бяха вратарят Даниел Наумов, братята близнаци Андреа Христов и Петко Христов, както и Антонио Вутов. Кирил Десподов и Георги Йомов пък се завърнаха от първата минута. Останалите играчи бяха Валентин АнтовМомчил Цветанов, Георги Костадинов, Ивайло Чочев и Андрей Гълъбинов.

Бившият капитан на младежите Наумов бе вратар, а тримата защитници бяха други трима представители от последната генерация на младежите – Антов, П. Христов и А. Христов. Георги Йомов бе десен халф-бек, а Момчил Цветанов ляв халф-бек. Чочев и Костадинов бяха вътрешните халфове, докато Вутов бе плеймейкър зад Гълъбинов и Десподов.

21Северна Ирландия - България

Селекционерът на домакините Йън Бараклъф заложи на Пийкок-Фарел на вратата. Балард, Джони Евънс, Каткарт и Люис бяха четиримата защитници в схемата 4-4-2. Далас, МакНеър, Савил и капитанът Стивън Дейвис, който изигра рекорден за цяла Великобритания 126-и мач с националната фланелка, бяха халфовете. Уайт и Магенис водеха атаката.

На празните трибуни на стадион “Уинзор Парк” в Белфаст българите, които играха отново с резервния си червен екип, поискаха дузпа за игра с ръка на Евънс след опит на Десподов да се освободи от него. Реферът Игал Фрид даде знак играта да продължи, тъй като ръката му бе прилепена.

Претенциите за дузпа на България не бяха уважени от съдията

Първият удар в мача бе на Магетис в 10-ата минута, когато не успя да затрудни Наумов с глава. Малко по-късно, в 17-ата минута, гол на домакините бе отменен заради нарушение на Далас срещу Цветанов. Играчът на домакините фаулира футболиста на Локомотив (Пд), след което подаде на Магенис и той реализира отблизо, но вече играта беше спряна.

33Северна Ирландия - България

В 21-ата минута Магенис финтира с лекота Андреа Христов, а след това с хубаво центриране намери Далас. Последният стреля с глава в горната греда на Наумов.

Гредата спаси България след удар на Далас
 %

Домакините бяха доста по-активни и се опитваха да пресират българите, като не позволяваха на родните национали да играят много с топката и да организират атаки. Магенис с глава пропусна в 25-ата минута. В 33-ата минута след центриране от фаул удар с глава на Антов мина над горната греда. Поредната неприятна новина за Петров бе, че капитанът Костадинов получи травма и трябваше да бъде заменен принудително от Петър Витанов. Десподов взе лентата за оставащите минути до почивката, а след това тя отиде на ръката на Димитър Илиев в началото на втората част, когато звездата на “смърфовете” замени Вутов.

21Северна Ирландия - България

Отлично спасяване на Наумов в 47-ата минута след изстрел на Уайт запази резултата 0:0. Натискът на островитяните продължи, но без да бъдат създавани чисти положения пред вратата на “лъвовете”. Много борба и почти никакви положения нямаше в следващите 30 минути, а Карагарен, Занев и Атанас Илиев замениха Йомов, Цветанов и Гълъбинов. Ивайло Чочев бе моторът на тима и се видя, че класата му определено липсваше на тима през последните две години.
21Северна Ирландия - България

Резервата на домакините Макгин пропусна най-добрата възможност за “зелените” в 74-ата минута. Отново той можеше да стане герой, но в 83-ата минута защитата на България се справи и се стигна само до пореден ъглов удар.

21Северна Ирландия - България

Невероятен рефлекс на Пийкок-Фарел спаси Северна Ирландия в 91-ата минута. Димитър Илиев стреля с глава след центриране от корнер на Десподов, но стражът на домакини демонстрира класа и изби. Именно това бе най-чистото положение за България в мача, а секунди преди края Атанас Илиев също не успя да се разпише с глава.

33Северна Ирландия - България

За съжаление България не успя да стигне до победата в последните секунди, но срещата справедливо завърши наравно, тъй като домакините бяха по-активни през почти целия мач. Хубавата новина е, че тимът не допусна гол и бе даден шанс на млади футболисти. Освен споменатите вече дебютанти сред титулярите бяха 20-годишният Антов, който водеше защитата, 23-годишният Йомов и 24-годишният Десподов. Няма да е лесно на Ясен Петров. Предстои много работа, но има млади футболисти, с които ако се работи, може да бъде изграден боеспособен тим. Разбира се, че класиране в Катар 2022 е мираж, но целта е тимът да изглежда по-добре и да може да постига победи в предстоящите мачове срещу отбори, като днешния противник, носейки поне малко радост на нацията през следващите години.

33Северна Ирландия - България

Представителният тим на България остана без победа в официален мач от ноември 2019 година, а в последните 25 срещи има едва две победи и цели 39 допуснати гола. Пораженията в този период пък са цели 15, а днешната среща е пета поредна далеч от София, в която не успяваме да се разпишем. Интересното е, че последното попадение е на Ивелин Попов именно в Ирландия при поражението с 1:3 в Дъблин през септември 2019 година. Днешният противник на “лъвовете” пък записа 13-и пореден мач без успех.

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ -БЪЛГАРИЯ 0:0
СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ (4-4-2): 1. Пийкок-Фарел, 4. Балард, 5. Джони Евънс, 20. Каткарт, 3. Люис , 8. Дейвис, 14. Далас, 17. МакНеър, 6. Савил, 18. Уайт, 21. Магенис
Селекционер: Й. Бараклъф
БЪЛГАРИЯ (3-5-2): 1. Даниел Наумов, 2. Петко Христов, 22. Андреа Христов, 4.Валентин Антов, 17.Георги Йомов, 21.Момчил Цветанов, 7.Георги Костадинов, 18.Ивайло Чочев, 8.Антонио Вутов, 11.Кирил Десподов, 9.Андрей Гълъбинов
Селекционер: Я. Петров
Жълти картони: П.Христов, Антов, А. Илиев – Б,  Макнеър, Савил – СИ
СЪДИЯ: Игал Фрид (Израел)
СТАДИОН: “Уиндзор Парк”, Белфаст

ГАЛЕРИЯ   DSPORT.BG