ЦСКА с обръщение за запора на акциите

“Титан” готови да покрият задълженията към Жеваго, но при положителна развръзка в преговорите за смяната на собствеността

Ръководството на ЦСКА излезе с обръщение по повод наложения запор върху акциите на клуба. Новината първа съобщи агенция БЛИЦ още в неделя (19 август) в 21:57 часа. По-късно днес информацията беше потвърдена чрез официално писмо от “Пепаз трейдинг корпорейшън”, която е запорирала акциите на “червените”. Зад компанията стои украинецът Константин Жеваго. Украинецът все още чака малко над 500 хиляди евро. Сума, която той даде през 2008 година като вноска за бъдеща покупка на ЦСКА и металургичния завод “Кремиковци”. Сделката обаче не се осъществи, но “Титан” така и не върна парите на Жеваго. БЛИЦ

Обръщението на ръководството на ЦСКА:

Относно излязлата в медиите информация, предоставена от “Пепаз трейдинг корпорейшън”, заяваваме следното:

Временните удостоверения, представляващи 100% от капитала на ЦСКА са собственост на “Титан Спорт” ЕАД, налични са и могат да бъдат прехвърлени на трети лица. Номиналната им стойност е 6 500 000 (шест милиона и петстотин хиляди) лева.

Ето и подробностите:

Налице е висящо съдебно производство, по търговски спор между посочената офшорна компания и “Титан Спорт” ЕАД. Сумата, претендирана от офшорната компания, е 560 000 (петстотин и шестдесет хиляди) евро. За обезпечение на иска, офшорната компания е поискала от българския съд да наложи възбрана върху активи на “Титан Спорт” ЕАД. Българският съд е допуснал, за обезпечение на иск в размер на 560 000 евро, запор върху временни удостоверения на стойност десетки милиони лева, включително и временни удостоверения от капитала на ЦСКА. “Титан Спорт” ЕАД е обжалвал явно прекалено големия размер на обезпечението, но друг по-висшестоящ български съд е потвърдил мярката, без да изиска съразмерно насрещно обезпечение от офшорната компания.

Към настоящия момент съдебното производство не е приключило и претенцията на офшорната компания не е уважена.

За да бъде спокойна спортната общественост, изразяваме готовност, при положителна развръзка на преговорите за прехвърляне на акции (временни удостоверения), от капитала на ЦСКА, част от цената, в размер на претенцията на офшорната компания, да бъде внесена по специална сметка на съответния съдебен изпълнител, който от своя страна ще бъде задължен да вдигне всички наложени обезпечения, включително и запорът върху временните удостоверения, предмет на прехвърлителната сделка.

В заключение заявяваме, че така широко отразения “проблем”, не може по никакъв начин да попречи на евентуална сделка.

От ръководството на ПФК ЦСКА София