Защо Неймар ще е полезен на Барселона?

Петър Манолов

Лято 2012 е към края си, а футболните емоции, които уплътниха топлото време не бяха малко. Като преминем през Евро 2012 и завършим с Олимпийските игри, почти не остана време големите клубове да правят бомбастични трансфери.sport.bnt.bg

Такава е и ситуацията с испанския гранд Барселона. Каталунците привлякоха единствено Жорди Алба от Валенсия, а феновете чакат със свито сърце дали Давид Вийя ще бъде същият жаден за голове, безкомпромисен нападател. И тук логично свързваме името на бразилската перла- Неймар. Младикът от Сантос бе пращан от медиите къде ли не, но в крайна сметка остава в Сантос.

Дали Неймар ще премине при каталунците предстои да разберем, а ето няколко причини, заради които бразилецът би бил подходящ за звездната селекция на Барселона.

1. Изключително бърз и подвижен

Играейки отляво в нападението на Сантос, Неймар показва страхотно движение без топка и умение да освобождава позиции за съотборниците си, като увлича бранителите. Тактиката на каталунците е идеална за него. С продължителни пасове и един решаващ извеждащ такъв, Неймар може светкавично да стартира и да завърши атаката. А с феноменалните полузащитници, с които Барса разполага…той ще има предостатъчно възможности.

2. Има богат набор от финтове

В напечените ситуации, когато отборите се затварят срещу каталунците(почти всеки мач), е необходимо някой да блесне с индивидуалния си гений. Техническите умения на Неймар са легендарни, а като добавим и бързата му реакция, той може да реши всеки мач с едно движение.

3.Има добър завършващ удар

Като оставим настрана бързината и техническите му умения, Неймар има и впечатляваща статистика. 9 гола в 18 срещи за Селесао и 110 гола в 186 официални срещи за Сантос. За играч на неговата крехка възраст, тази статистика предизвиква единствено уважение.

4. Засилва се конкуренцията

Кой треньор не би желал да има богат набор от офанзивни футболисти на пейката? Да можеш да извадиш Вийя и да пуснеш в игра Неймар… или пък Неймар да застане до испанеца в нападение. Това изглежда страшно за противниците. Бразилецът спокойно може да играе и по крилото, като конкуренция на Алексис Санчес, Педро или Тейо.

5. Барселона ще спечели от маркетинг

Парите похарчени по Неймар ще са много, но реално 30-40 милиона евро са капка в морето, в сравнение с продажбата на рекламни фланелки, артикули и какво ли още не с лика на младата бразилска звезда. Ако кариоката свикне с европейския футбол, то той може да играе поне 9-10 години в Барселона. Това прави инвестицията солидна.