Ревизията показа: Сериозни нарушения във волейбола

Докладът от ревизията на Българска федерация волейбол отива в прокуратурата заради съмнения за сериозни финансови нарушения.sportni.bg

Финансовата инспекция е извършена за 25 работни дни, от 7 юни 2012 г. до 18 юли 2012 г. и обхваща периода от 1 януари 2011 г. до 30 юни 2012 година.

Докладът за извършената финансова инспекция на сдружение “Българска федерация по волейбол”, който посочва множество и различни финансови нарушения, е предоставен и публикуван от Агенция “Фокус” по закона за достъп до обществената информация.

Сдружение “Българска федерация по волейбол”, представлявано от неговия председател Данчо Лазаров Данчев, не е провеждало процедури за възлагане на обществени поръчки при наличие на законоустановените предпоставки за това. За нарушенията са съставени 10 Акта за установяване на административно нарушение (АУАН) – 6 на председателя на Управителния съвет Данчо Лазаров и 4 на БФВ като юридическо лице.

Непроведените процедури за обществени поръчки са за:
1. Разходи за закупуване на самолетни билети от различни търговски дружества:
-за периода 03.01. – 13.12.2011 г. за 439 218 лв. без ДДС. За нарушението са съставени 2 АУАН – на председателя Данчо Лазаров и на юридическото лице БФВ.
-за периода 02.03.- 29.05.2012 г. за 95 115 лв. без ДДС. За нарушението са съставени 2 АУАН – на председателя Данчо Лазаров и на юридическото лице БФВ.
-Разходи за медикаменти, медицински консумативи и хранителни добавки за националните отбори по волейбол за периода 08.01. – 24.11.2011 г. за 109 374 лв. без ДДС. За установеното нарушение е съставен 1 АУАН на Данчо Лазаров.
-Разходи за хотелиерски и ресторантьорски услуги от ,”Парк Хотел Витоша” АД гр. София, ,”Гранд хотел Варна” АД гр. Варна и “Дито-М” ООД гр. София за 382 416 лв. без ДДС за периода 10.01. – 07.11.2011 г. Съставени са 2 АУАН – на Данчо Лазаров и на БФВ като юридическото лице.
-Разходи за закупена спортна екипировка за 380 448 лв. без ДДС от “Кей Дифужън” ООД, “Ереа Спорт Спа” Италия и други за периода 10.02.- 30.12.2011 г. За нарушенията са съставени 2 АУАН – на председателя Данчо Лазаров и на БФВ като юридическо лице.
-Разходи за ползване (наемане) на автомобили Mitsubishi от “Балкан Стар Мотърс” ЕООД за 58 676 лв. без ДДС. За нарушението е съставен е 1 АУАН на председателя Данчо Лазаров.

Установено е и несъответствие между полагащия се приход от FIVВ (Международна федерация по волейбол) за участие на Националния отбор по волейбол – мъже в Световната лига-2011, в размер 1 116 000 щатски долара и действително получените 541 606,70 щатски долара. За разликата от 574 393,30 щ.д. от страна на Българската федерация по волейбол не са предоставени документи, доказващи причината, поради която същите не са постъпили и отчетени във федерацията по волейбол.

Сред другите нарушения е и това, че липсват документи, доказващи какви са приходите от продажба на билети за Световната лига в София. Към издадената от БФВ фактура липсва съпътстващ документ (опис на продадени билети или други такива), от който да е видно по какъв начин БФВ е определила, че дължимите й от ДКС ЕАД парични средства от продажба на билети съответстват на равностойността на договорения наем.

Докладът е връчен на Сдружение “Българска федерация по волейбол” с протокол за завеждане на доклада в деловодството на сдружението. След връчването на доклада в срока, определен от Закона за държавна финансова инспекция, не е постъпило писмено становище. Предвид това констатациите от доклада се потвърждават във вида, в който са съставени.

В края на месец юни тази година Парламентарната комисия за образование и спорт излезе с официално становище, че започва разследване на Българска Федерация Волейбол заради съмнения за финансови злоупотреби, липса на прозрачност, наличие на фиктивни клубове и редица нарушения в нормативната уредба на федерацията по волейбол.

Това бяха само част от сигналите, по които комисията започна да работи след поредния скандал в българския волейбол, след който напусна и наставникът Радостин Стойчев заедно със звездата на националния тим Матей Казийски.

sportni.bg