Костадин Гергинов: Атаките към мен започнаха след контузията на Антон Недялков

Председателят на Съдийската комисия Костадин Гергинов говори за скандалите около организацията в последно време. Той бе гост на “Студио Дерби”, като бе категоричен, че атаките са изцяло срещу него и са започнали след контузията на защитника на Лудогорец Антон Недялков в мача с Царско село за Купата. Гергинов също така обясни защо се случва софийски рефери свирят на столични тимове.DSPORT.BG

Отговорникът за ВАР сменен от наряд за Левски – Лудогорец заради симпатии към разградчани

“Атаките са изцяло към мен. Те започнаха след мача Царско село – Лудогорец за Купата, когато се контузи Антон Недялков. Съдията и аз сме причината за травмата. Затова бе снето и доверието от Съдийската комисия и лично към мен”.

“На 1/2-финала за Купата между ЦСКА и Лудогорец отидох на стадиона с надеждата да се видя с журналистите и да кажем кой какво мисли. Това не се получи, никой не прояви интерес към подобен диалог. Прибирайки се вкъщи, 40-50 минути след края на мача, пуснах телевизиора и гледам интервю на един човек, за когото в интернет пише “неуспял журналист”, който на въпроса “Какво мислите за играта на вашия отбор”, отговори: “Аз не разбирам от футбол, има си щаб. Но искам да кажа за съдийството” и се започнаха едни приказки и аз се запитах бил ли съм на този мач или не”.

“Не чета нищо свързано с футбола в България, но чух от други хора, че се е обсъждало кой е трябвало да свири 1/2-финала за Купата между ЦСКА и Лудогорец. Ставаше въпрос за Георги Кабаков. Искам да кажа, че той е нашият водещ съдия. Той получи покана да свири полуфинал за Купата на Гърция. Тя бе съгласувана с председателя на Съдийската комисия на УЕФА Роберто Розети. Аз не го дръпнах в казана да си седи тук, а дадох съгласието си да отиде. Това е престиж за България, за нашия футбол и родното съдийство”.

“Кабаков не успя да свири световна квалификация Казахстан – Франция, която бе назначена от ФИФА, тъй като се разболя от коронавирус. Това е и причината той да отсъства от нарядите в България. След поканата от Гърция се чух с него, дадохме му мач във В група, за да видим как е физически. Все пак коронавирусът поразява белия дроб. След мача се чухме и се разбрахме, че е добре. След това той прие поканата от Гърция и свири този мач”.

“Не пазя никого, по никакъв начин. Най-напечените мачове у нас предстоят – тези в плейофите. В Гърция има съдии от цяла Европа. Аз не исках да дръпна Кабаков и да му кажа: “Седи си тук”. Той все пак е гледан за евентуално участие на Европейско и Световно първенство. Това е признание и чест за българското съдийство. Никола Попов имаше служебни ангажименти и затова отсъства. Сега вече е тук. Нямаме толкова много съдии, за да можем да се лишим от някого”.

“Миналата година се навършиха 100 години футболно съдийство в България. През цялото това време софийските съдии са имали отговорността да свирят навсякъде по страната. Да преброим колко отбора има от София в Първа и Втора лига. Та това е близо двумилионен град със студенти, идващи от цялата страна и чужбина. Докато учат в столицата, те трупат практика и опит. Не е комфортно за никой съдия от провинцията да свири на отбор от родния му град, докато за София не е така. Това са аргументите, поради които софийски съдии свирят на софийските отбори навсякъде из страната. Аз не съм ги измислил, винаги е било така”, каза Гергинов.