Лъчо Танев пред Дарик и dsport за Суперлигата

Футболният мениджър Лъчезар Танев даде обширно интервю пред Дарик във връзка с новосъздадената европейска Суперлига, която разтресе футболния свят. DSPORT.BG

Официално: Суперлигата вече е факт

“Всички тези неща се случват върху основа. Тази организация се базира на някои неща, които се случиха във футбола през последните години. Клубовете стават все по-мощни. Големите клубове с изключение на Барса и Реал Мадрид, които са обществени. Всички останали от тези 12 клуба вижте им собствениците. Повечето от тях са хора, които ги интересуват само числата. Нямат никакви сантименти. Това са типове, които гледат сметките в края на сезона и изобще не им пука дали феновете са щастливи, дали играчите игратя по 60-70 мача и това им разбива здравето. Бизнесът нямаше как да не навлезе жестоко във футбола, след като футболният бизнес е от най-печелившите в Европа. В такава ситуация винаги се намира някой особено зад Атлантика, където са големите пари, промоутъри и стигаме до въпроса како се случва от сега нататък?”, започна мениджърът.

Суперлигата е организирана. Казано е, че ще започва август месец по принцип, но не са казали кой август. Една такава лига има нужда от голяма организация. Имаме представители на бг футбола, които са участвали в ШЛ и знаят колко организация изисква такова нещо. Само въпросът откъде ще дойдат съдиите е проблем. Години наред УЕФА и ФИФА са пълни монополисти, винаги е имало съмнение в разпределениеот на парите, в разходите, в загрижеността, пропагандата на футбола. Винаги е имало съмнение, че са държава в държавата и трудно понадлежат на проверки. Как маркетингови агенции получават правата за консултации. Дали пък не им писна на големите клубове?. Всичките тези въпроси имат резон. Големите клубове да се замислят “в края на краищата ние носим големите пари искаме сами да си определяме правата, имаме спонсорство и финансов гръб от Америка”. Но това е само икономическата част, футболната е на заден план. Футболът е най-популярния спорт. Първата причина е, че е лесен за разбиране. Няма сложности. Второ, футболът е въз основата на няколко ценности, като лесната достъпност, желанията и мечтите на играчи и клубове. Детето от малък мечтае да стане голям, играч, а малките клубове мечтая като са показали добри игри да играят срещу големите. Има огромна солидарност. При новата структура това изчезва. Отива в един франчайз каквото е НБА, в елитарен клуб каквото е голфът и тенисът. Феновете са много по-чувствителни. Футболът е доста чувствителна тема. Доста масов е. Много проблеми ще доведе след себе си това. Все си мисля, че ще се стигне до някакво споразумение”, каза още Танев.

“Не оправдавам в никакъв случай действията. Аз съм за нещата да се случват както досега, с един модерен вариант на Шампионската лига, но трябва да погледнем защо тези клубове го решават това, но им е дадено и нещо като провокация. Не сме само ние, ако това изобщо успокоява. Ние отидохме преди това решение за Суперлига в задния двор. Нищо не мога да кажа. Мисля, че отпорът ще доста сериозен, тъй като УЕФА и ФИФА като организации в момента играят своето бъдеще. Много сериозен ще е конфликтът, печеливши ще са адвокатите и специалистите по спортно право. Сега цената на ТВ права за испанско, английско и други първенства е една, ако бъдат извадени съответните клубове от първенствата, тези права нямат същата стойност. Така всяка една ТВ компания ще оспорва парите, които е платила. Да не говорим какво ще стане с всеки един играч, който иска да играе с националния си отбор, а има заплахата да не играе заради Суперлигата. Така дали Меси ще реши да играе само за Барселона, или за ПСЖ и Аржентина. Какво ще стане, ако играчът има договор, след като УЕФА и ФИФА не признават този турнир. Не ми се мисли какви проблеми могат да настъпят в една такава конфликтна ситуация.

Тази заплаха да извадят отборите от първенствата е за футболистите. Четох изявлението на Чеферин, то няма двусмислие – ясно е казано, който играе в Суперлигата, няма да играе в националния отбор. Това е по-лесно като решение, отколкото в първенствата да решат да вадят отборите си.

Шефът на УЕФА: Футболистите, които са в Суперлигата няма да играят на Световно и Европейско

Отборите могат да са готови на каквото си искат, но те имат огромна фенска маса. Която е свикнала на друга комуникация. НБА е от много години, а и разбиранията на американците са различни. За да направят тази Суперлига, клубовете също имат своите основания. Те самите си казват каква ще бъде тази лига без нас. Те смятат, че никой няма да стигне до решението да ги извади. Да не забравяме победителят ще вземе около 400 милиона, в ШЛ победителят взима около 120. Но да ви кажа нещо друго – Барса и Реал Мадрид само за правата на Ла Лига получават по около 150 милиона на година, които няма да ги имат, а кой ще им гарантира, че ще вземат тези 400?”, добави Танев.

Новината за Суперлигата доведе до ръст на акциите на клубовете на фондовите борси

Танев говори и за българския футбол и тв правата за излъчването на мачовете от родните терени. “Вие можете ли да си представите, че правата са дадени за две години без да има търг. Някой дал ли си е представа, че на нашия пазар вече има конкуренция. Имаме сериозен играч на пазара за тв права, че имаме чешка собственост, която знам, че искат да инвестират. Сериозен играч с опит в региона и ти да подпишеш договор без да го промотираш, без да го презентираш. Ти не можеш да предаваш двете първенства, Купата, Името на лигата, марката. Това са отделни четири продукта. Ако ги продаваш отделно няма да вземеш 6 милиона, а поне 10. Ние нямаме професионална лига, тя съществува на някакви документчета. Ние с това отношение към продукта футбол в България сме в последния двор.”