Пламен Константинов също призова за промени в спорта

За радикални реформи в областта на спорта и младежката политика се обяви по време на пресконференция Пламен Константинов – бивш национален състезател по волейбол и председател на групата за “Младежка политика и спорт” в “Движение България на гражданите”.

 

На брифинга, посветен на българското участие на Олимпийските игри в Лондон 2012-та година, той разкритикува анализа, направен от министъра на спорта Свилен Нейков, за представянето на родните спортисти. По думите на Константинов, министърът анализира “като треньор, а не като управленец”.SPORTA.BG

 

“Заключението от представянето ни на Олимпиадата е, че нямаме елитни спортисти, а това управление не постигна необходимите резултати в областта на спорта”, коментира Константинов.

 

Според него е погрешна практиката успеваемостта на политиката в спорта да се свежда единствено до броя на взетите медали. Като основен проблем пред българския спорт, Пламен Константинов посочи погрешното инвестиране на малкото финансови средства. Бившият национал по волейбол се обяви за приоритетно финансиране на училищния като основа на масовия спорт.

 

Според Константинов само така ще се стигне до бъдещи примери на високо спортно майсторство и ще можем да говорим за елитни спортисти.

 

“Голяма част от парите следва да бъдат пренасочени към училищата, защото предвид икономическата ситуация в страната, много малко семейства могат да си позволят децата им да тренират в професионални клубове. Училището е мястото, където можем да запалим децата по спорта”, категоричен беше Пламен Константинов.

 

Настоящият треньор по волейбол се обяви и за изработването на национална карта, която ще позволи развитието на отделните спортове да се определя на база регионите, в които са постигнати най-добрите резултати и има подготвени специалисти. Константинов предложи часовете по физическо възпитание да се преместят извън учебното време и спешно да започне инвестиране в ремонт на училищните салони и спортните площадки.

 

Пламен Константинов определи като погрешно “наливането” на огромни бюджетни средства в спортни бази като “Арена Армеец”, “Спорт-палас” и “Белмекен”, които остават “затворени за масовия спорт и за децата”.

 

“Колко деца могат да тренират в “Арена Армеец?”, задочно попита Константинов и допълни, че във високопланинската база “Белмекен” няма нужната биохимична лаборатория, което я прави неефективна при подготовката на водещи спортисти.

 

“Защо олимпийците ни се подготвяха в чужбина, а не на Спорт-палас, нали е ремонтиран, а може би всичко се прави, защото от ремонти и строителство най-лесно се отклоняват средства”, констатира още Константинов. Той се обяви за реформа и при разпределението на парите, които държавата отпуска за спорт.

 

Според волейболният специалист, министерството трябва да извършва част от плащанията, което сега се прави от федерациите. Константинов разкритикува и разпределението на средства “на парче” на определени федерации, чиито ръководители после трябвало да благодарят на определен човек в държавата.