Дискън не разкри бизнес партньорите си, но заяви: Никъде няма да бягам, сделката е само формалност

Джоузеф Диксън обяви намерението си да инвестира в стадион за Левски, както и за строеж на мол в близост до стадиона. Това стана на дългоочакваният брифинг, който обаче бе без присъствието на мажоритарният собственик Наско Сираков. DSPORT.BG

“Мажоритарният собственик на клуба Наско Сираков няма да присъства, тъй като интересът към г-н Диксън е особено голям.
Това е по желание на г-н Диксън и е съгласувано с г-н Наско Сираков”, стана ясно преди началото на пресконференцията.

Самият Диксън започна: “Знам, че има особен интерес към ситуацията. Мисля, че най-добре да се справим със ситуацията е да отговаря на всички ваши въпрос на тази пресконференция”, обяви той.

“От около шест месеца водим преговори. Идеята е, че това е най-голямата спортна марка в България. Тъжната истина е, че за много отбори в Източна Европа и за някои в Западна, този модел не е устойчив”, обясни Диксън.

“Идеята е да инвестираме значителни средства не само в нов стадион, а в търговски център. Причината за това е, че гледаме в тази инвестиция като дългосрочна. Идеята е този клуб сам да се издържа”, каза той. “Идеята е да се изкарват средства независимо от собственика. Мисля, че това е добър проект.  Не представлявам никого”, обясни още Диксън.

“Предвид пазарната ситуация в страната, за да може клубът да се самозидържа. Американските финансови институции няма да дадат 250 милиона долара току-така без да са сигурни за човека и без да са сигурни в инвестицията, която ще се прави”, сподели той.

“Вече съм представил необходиматабанкова документация, за да се предвижим напред. Причината да получа такава доза финансира са редиците успешни проекти в САЩ, които съм реализирал. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано от американско дружество, което е моя собственост и се контролира от мен”, каза Диксън.

“Аз съм въвлечен във футбола. Имах доста неуспешна кариера. Това го знаете всички. Имах щастието, че имам влиятелни познати в Лондон и САЩ. Започнахме да се занимавам със сделки с недвижимо имущество в САЩ”, обясни той.

“С всеки проект работя с различни имена, с времето се натрупва опит, доверие и започваме да получаваме по-големи инвестиции. Трудно ми е да назова някой конкретно от толкова много имена, с които работя”, каза още Диксън.

“Благо го познавам от доста време. Той ми представи страната ви. Той ми обясни, че Левски е най-големят клуб в страната и има най-големите фенове. Той е отдаден на страната и се грижи за имиджа и образа на страната”, обясни той. “В бъдеще той ще остане основна играч и ще бъде с важна роля за бъдещето на Левски”, призна Диксън.

“Как да конкретизираме имената на тези щатски фондове. Клубът е получил уверение от тези финансови институции.  Няма да разкрия имената на тези фондове и партньори, не за да бъда загадъчен, а заради споразумения за конфиденциалност, които имаме подписани. Не искам да си развалям бизнес отношенията с тези колеги. Не искам да поставям под съмнение тази сделка и други”, каза още той.

“Същите хора са, но от съображения за тяхната лична неприкосновеност, няма да разкрия имената им. Приятели от Лондон са, но ще запазя имената им, няма нужда от медиен интерес към тях. Казахте, че инвестиционният ми план звучи шеговито. Тогава според вас какво правя тук? Поемам клуб, който е пред фалит. Тогава според вас какво правя тук? Нормално е да имате опасения и много въпроси”, каза той.

“Аз смятам, че действията говорят повече от думите. Оставете думите. Те нямат толкова значения, колкото действията. Аз няма да давам много пресконференции. Левски знаят кои са финансовите институции, които са хората зад мен, знаят, че съм сериозен. Обсъждал съм тези теми с представители на правителството, имам подкрепа от Левски, от държавата. Надявам се, че ще имам подкрепата на феновете. Това се опитвам да постигна и с назначаването на треньор, който има редица успехи и е уважаван от Левски. Не искам да назовавам имена, защото не искам да загубя доверието на хората, които ме подкрепят. Искам да спазя договорите за конфиденциалност. Най-важното е, че в Левски знаят кои са хората, които стоят зад мен”, добави той.

“Не казвам, че няма да инвестираме в селекцията, но трябва да се разбере, че всичко отнема време. Няма да говоря за кралското семейство на Кувейт”, каза още той.

“Не е подходящо в момента да обсъждам конкретни имена, лица и инстутут. Това е значително успешен модел по света, за да се генерират приходи и да се гарантира настоящоето и бъдещто на клуба. Това е успешен модел за много отбори в Премиършип. Рома има подобен бизнес модел, който не се получи. Нашата идея е Левски не само да оцелее като клуб – независимо от това кой го управлява, а да се развива и да просперира за в бъдеще”, каза още той.

“Никакви пари няма да отидат при г-н Сираков. Той, както доказа през последните шест месеца единственият му основен интерес е ПФК Левски. Всички средства ще бъдат вложени в клуба. Ще опитаме да постигнем споразумения с кредиторите за отлагане”, каза той.

“Ще направим бюджет, който ще направи отбора конкурентен. Знаем, че няма да имаме стадион, който да е готов през следващия месец”, сподели той.

“Не знам за какво говорите за г-н Божков и Магнитски.  Мисля, че това може да го разгледаме на по-нататъшен етап.  Доколкото знам, той не е собственик на клуба в момента. Не мисля, че това е приложимо. Стойността на футболния клуб е марката”, каза още той.