Белгия започна убедително похода си на Евро 2020 (ВИДЕО)

Белгия победи с класическото 3:0 Русия в първия си мач от груповата фаза на Евро 2020. Един от фаворитите за спечелването на шампионата тотално надигра своя опонент и достигна до крайния успех с два гола на Ромелу Лукаку и един на Тома Мюние.DSPORT.BG

След като белгийците си осигуриха комфортна преднина от две попадения още преди почивката, през втората част определено намалиха оборотите. Сборная обаче беше напълно безпомощен и въпреки опитите да натисне и да се върне в мача, дори не успя сериозно да затрудни Тибо Куртоа.

В другия мач от групата дебютантът на Европейско първенство Финландия победи Дания с 1:0 и към момента е единственият конкурент на „червените дяволи“ за първото място в групата. Със сигурност трябва да стане сериозна изненада, така че звездната селекция, водена от Роберто Мартинес да не завърши първи в груба B. За Белгия предстои сблъсък с Дания в четвъртък.

Финландия удари шокираните датчани в дебюта си на Евро 2020 (ВИДЕО)

В началните минути Русия беше отборът, който владееше топката и опита няколко нападение по посока противниковата врата, но безуспех. В 10-ата минута „червените дяволи“ излязоха напред в резултата с първата си голова възможност. Ромелу Лукаку бе потърсен с дълго подаване зад защитата на „сборная“. Таранът бе в положение на засада, но руски защитник игра с топката, а Лукаку овладя и отбеляза за 1:0.

Лукаку отправи послание към Ериксен (ВИДЕО)

Белгийският национал посвети гола на съотборника си от Интер и национал на Дания Кристиан Ериксен, който колабира по време на мача между „червения динамир“ и Финландия и бе откаран в болница по спешност.

Четири минути по-късно Марио засече с глава центриране в наказателното поле от ъглов удар, но не успя да затрудни Тибо Куртоа, който улови безпроблемно.

В 18-ата минута Ромелу Лукаку се впусна в атака. Точно преди да нанесе удар, защитник на Русия изби. Ян Вертонген получи шанс да стреля, но опитът му бе безкрайно неточен.

В 23-тата минута Торган Азар се озова на чиста стрелкова позиция, но бе спрян от вратаря Антон Шунин.

Две минути по-късно Тимоти Кастане пострада при сблъсък с противникова футболист и Роберто Мартинес бе принуден да прави принудителна смяна. На терена се появи Тома Мюние.

В 34-тата минута Белгия удвои преднината си. Топката бе центрирана отляво. Шунин не се намеси по най-убедителния начин и изби към влезлия преди малко Тома Мюние, който реализира за 2:0.

Няколко минути преди почивката Яник-Ферейра Караско проби в наказателното поле, освободи си пространство за изстрел и отправи такъв, но над напречната греда.

Секунди след началото на втората част Роман Зобнин опита удар от далечно разстояние, но прати топката над напречната греда.

В следващите минути руснаците вдигнаха оборотите и организираха няколко стойностни атаки, но защитата на Белгия се справи и не позволи сериозни опасности за вратата на Куртоа. Натискът дойде вследствие на пресата, която „сборная“ наложи, за да затрудни изнасянето на топката.

Играта често беше накъсвана от смени, а бранителите на двата тима бяха безгрешни, така че не се откри почти никаква работа за двамата вратари.

В 63-тата минута Станислав Чересов направи интересен ход. Той извади от терена Денис Черишев, който се появи в игра като принудителна смяна на мястото на Кузяев през първата част. Десетина минути по-късно Еден Азар пък влезе на мястото на Дрис Мертенс и с няколко добри отигравания раздвижи играта на Белгия, без да се стигна до опасности за вратата на Русия.

В 84-тата минута Александър Головин центрира отдясно. Дедрик Боята не се намеси по най-убедителния начин. Въпреки това успя да изчисти в ъглов удар.

Две минути преди изтичането на редовното време Ромелу Лукаку отбеляза второто си попадение в мача и направи резултата класически. Тома Мюние много добре обработи топката в центъра на терена и пусна извеждащ пас към нападателя. За голмайстора на Интер не представляваше сериозна трудност да преодолее Шунин с хубав удар по земя в близкия ъгъл.

В първата минута от добавеното време Русия имаше последната голова възможност, след като получи пряк свободен удар в близост до наказателното поле. Александър Головин стреля директно, но над вратата на Тибо Куртоа.

Евро 2020 (Група B), стадион “Крестовски” (Санкт Петербург)

Белгия 3:0 Русия

(1:0 Ромелу Лукаку 10′, 2:0 Тома Мюние 34′, 3:0 Ромелу Лукаку 88′)

Състави:

Белгия: 1. Тибо Куртоа, 21. Тимъти Кастан (Тома Мюние 27′), 2. Тоби Алдервейрелд, 4. Дедрик Боята, 5. Ян Вертонген (к) (Томас Вермален), 10. Еден Азар – 14. Дрис Мертенс (Еден Азар 72′), 9. Ромелу Лукаку, 11. Яник Ферейра-Караско (Денис Прат 77′)

Треньор: Роберто Мартнес

Русия: 1. Антон Шунин, 2. Марио Фернандес, 5. Андрей Семенов, 14. Георги Джикия, 18. Юри Жирков (Вячеслав Караваев 43′) – 7. Магомед Оздоев, 8. Дмитри Баринов (Игор Дивеев 46′), 11. Роман Зобнин (Максим Мухин 63′), 17. Александър Головин, 23. Далер Кузяев (Денис Черишев 30’/Алексей Миранчук 63′), 22. Антон Дзюба (к)

Треньор: Станислав Черчесов

Стадион: “Крестовски” в Санкт Петербург (Русия)

ГАЛЕРИЯ