Австрия на 1/8-финал на Евро 2020 след успех над Украйна

Австрия се класира за елиминационната фаза на Европейското първенство, след като победи Украйна с 1:0 в последен мач от група “С” на надпреварата. Единственото попадение в срещата падна в 21-ата минута на срещата и бе дело на Кристоф Баумгартнер.DSPORT.BG

Благодарение на успеха си момчетата на Франко Фода си гарантираха място на 1/8-финалите на турнира, като имат 6 точки в актива си. Лидер в група “С” на Европейското първенство е Нидерландия, който победи с категоричното 3:0 Северна Македония. “Лалетата” са с 9 точки.

Украйна пък ще трябва да изчака изиграването на мачовете във всички групи, за да разбере дали може да се класира за следващата фаза на турнира като трети в своята група.

Евро 2020, Група C, “Арена Национал”, Букурещ, Начало: 22:00 часа

Украйна – Австрия 0:1
Голмайстори: 0:1 Кристоф Баумгартнер 21′
Жълти картони:

Австрия започна по-активно срещата, като още във втората минута организира опасна атака, но отбраната на Украйна реагира отлично и изби в корнер. След ъгловия удар се получи разбъркване в наказателното поле на домакините, което обаче не доведе до нищо сериозно.

В следващите минути украинците успяха да изравнят играта и да изнесат топката в по-предни позиции, но до положения пред Даниел Бахман така и не се стигна

Марко Арнаутович опита да изненада стража на Украйна с удар от далечно разстояние в 15-ата минута, но топката срещна тялото на бранител на съперника и излезе в корнер.

В 18-ата минута двубоят бе прекъснат за няколко минути. След изпълнение на корнер в наказателното поле на Украйна Кристоф Баумгартнер се сблъска с противноков защитник, като двамата удариха лошо главите си и се наложи австрийския футболист да получи медицинска помощ.

Само 3 минути по-късно Баумгартнер се превръна в герой за своя тим. След центриране от корнер той се оказа най-съобразителен в наказателното поле и протегна крак, като по този начин изпревари персоналния си пазач и прати топката в мрежата на Георгий Бушчан.

Украйна създаде много чисто положение в 29-ата минута. Микола Шапаренко навлезе в наказателното поле на Австрия и стреля по посока на вратата. Даниел Бахман успя да се намеси и да избие, като по този начин изпревари Андрий Ярмоленко, който чакаше да добави топката в мрежата.

В 32-ата минута австрийците направиха принудителна смяна, след като на мястото на голмайстора Баумгартнер се появи Шопф.

Пет минути по-късно Австрия бе много близо до попадение. Конрад Лаймер получи добро подаване по лявото крило и влезе в наказателнто поле. Той стреля технично по диагонала, но Бушчан реагира отлично и изби.

В 43-ата минута играчите на Франко Фода пропуснаха да реализират второ попадение, което от части да реши крайния изход на срещата. Влезлият като резерва Алесандро Шопф бе изведен по дясното крило и подаде към Марко Арнаутович, който от точката за изпълнение на дузпа не успя да насочи топката във вратата на Украйна.

До края на полувремето футболистите на Австрия създадоха още две добри положения, но така и не успяха да се възползва от тях и да направят преднината си още по-сериозна.

В началото на втората част двата тима разчитаха повече на дълги разигравани, с които да опитат да стигнат до добро положение пред вратата на противника. В 54-ата минута, след подобно положение, топката достигна до Марко Арнаутович, който стреля по диагонала, но топката мина покрай страничната греда.

Малко по-късно Хавер Шлагер опита удар от далечно разстояние, но не намери очертанията на вратата.

Украйна бе много близо до изравнително попадение в 60-ата минута на срещата. След центриране от фаул в наказателното поле Щефан Лайнер опита да изчисти с глава, но насочи топката към собствената си врата, като единствено добрата намеса на Бахман спаси тима от автогол.

Момчетата на Андрий Шевченко опитаха да вдигнат оборотите и да стигнат до добри положения в заключителните минути на срещата, но футболистите на Австрия запазиха концентрация и не допуснаха съперника да създаде нещо опасно пред вратата им.

В 87-ата минута Яремчук можеше да изравни резултата за Украйна, но ударът му по диагонала не попадна в очертанията на вратата на Австрия.

Състави
Украйна: 1. Георгий Бушчан, 21. Олександър Караваев, 13. Илия Забарни, 22. Микола Матвиенко, 16. Витали Миколенко (86 – Артьом Беседин) , 5. Серхий Сьодорчук, 7. Андрий Ярмоленко, 10. Микола Шапаренко (67 – 11. Марлос), 17. Олександър Зинченко, 8. Руслан Малиновски (46 – 15. Виктор Циганков), 9. Роман Йеремчук
Резерви: 12. Андрий Пятов, 23. Анатоли Трубин, 2. Едуард Собол, 3. Хеорхи Судаков, 4. Серхий Кривцов, 6. Тарас Степаненко, 11. Марлос, 14. Йевхен Макаренко, 15. Виктор Циганков, 19. Артьом Беседин, 24. Олександър Тимчук, 26. Артьом Довбик
Селекционер: Андрий Шевченко

Австрия: 13. Даниел Бахман, 21. Щефан Лайнер, 3. Александър Драгович, 4. Мартин Хинтерегер, 8. Давид Алаба, 23. Хавер Шлагер, 24. Конрад Лаймер (72 – 6. Щефан Илсанкер), 10. Флориан Грилиш, 19. Кристоф Баумгартнер (32 – 18. Алесандро Шопф), 9. Марсел Забицер, 7. Марко Арнаутович (90 – 25. Саша Калайджич)
Резерви: 1. Александър Шлагер, 12. Павао Первен, 2. Андреас Улмер, 5. Стефан Пош, 6. Стефан Илсанкер, 11. Михаел Грегорич, 15. Филип Лайнхарт, 16. Кристофър Тримел, 17. Луис Шауб, 18. Алесандро Шопф, 20. Карим Онисиво, 25. Саша Калайджич
Селекционер: Франко Фода

Съдия: Джунейт Чакър (Турция)

ГАЛЕРИЯ