Швеция спечели драматично групата си, Полша и Лева стягат куфарите (ВИДЕО)

Швеция победи Полша с 3:2 в мач от група Е на Евро 2020 и продължава към елилиминационната фаза като първенец в потока си. Двата отбора изиграха страхотен мач, в който с по две попадения блеснаха Емил Форсберг и Роберт Левандовски. Решаващият гол обаче бе дело на Виктор Клаесон дълбоко в добавеното време.DSPORT.BG

Скандинавците започнаха мечтано като поведоха още във втората минута, след като Форсберг се разписа. Нападателят на РБ Лайпциг удвои преднината на Швеция през втората част. Когато изглеждаше, че Полша е в нокаут, голямата звезда на Байерн Мюнхен се задейства и върна интригата в срещата, вкарвайки два гола за 2:2.

Само победа устройваше поляците, така че да излязат от групата. Те се хвърлиха в атака, но Швеция стигна до победата с бърза контра секунди преди последния съдийски сигнал. В герой се превърна влезлият от резервната скамейка Виктор Клаесон.

След постигнатия успех „трите корони“ спечелиха първото място в групата с актив от 7 точки и на осминафиналите ще се изправят срещу някой от най-добрите три отбора. Полша отпадна от шампионата, след като финишира на последното място само с един завоюван пункт. В същото време Испания остана на втората позиция, въпреки че срази с 5:0 Словакия в другия финален мач от групата. „Ла Фурия“ ще има за съперник Хърватия.

Испания разпиля Словакия в мач с пропусната дузпа и два автогола (ВИДЕО)

Швеция стартира мача по най-добрия начин, като реализира първата си голова възможност. Емил Форсберг се възползва от грешка на Камил Йожвика, който не успя да изчисти топката. Нападателят на РБ Лайпциг отбеляза с плътен удар по земя. Войчех Шчесни нямаше шансове да се намеси, след като топката мина между краката на Ян Беднарек.

В следващите минути Полша изглеждаше повлиян от ранния гол, който допусна в мрежата си. На няколко пъти шведите организираха опасни атаки, но полската защита успя да ги неутрализира и резултатът остана непроменен.

В 17-ата минута като по чудо Роберт Левандовски не успя да се разпише. Звездата на Байерн Мюнхен засече с глава центриране от ъглов удар. Робин Олсен не успя да играе с топката, която се отби от напречната греда. Последва добавка на нападателя, но от непосредствена близост с глава, той отново нацели гредата. Получи се разбъркване във вратарското поле, но нито един футболист не успя да чукне топката в мрежата. В крайна сметка защитник на Швеция изчисти надалеч.

В средата на първата част играта бе спряна, така че играчите да се освежат. Атмосферните условия в Санкт Петербург не бяха най-подходящите за футбол, тъй като температурата на въздуха бе 32 градуса по целзий в началото на срещата.

В следващите минути Полша успя да изнесе играта в предни позиции, докато Швеция вече не бе толкова агресивен. Поляците обаче трудно създаваха опасности за вратата на Олсен.

Четири минути преди почивката удар на Пьотр Желински от границата на наказателното поле бе блокиран от Александър Исак. В добавеното време на първата част футболистът на Наполи си освободи пространство за изстрел и шутира мощно от дъгата на наказателното поле. Стражът на символичните домакини Робин Олсен обаче внимаваше и успя да избие в ъглов удар.

В началото на втората част Желински още веднъж обстрелва вратата на Олсен, но отново вратарят на Евертън се справи. Отговорът на скандинавците дойде в 50-ата минута след хубава контраатака. Роберт Куайсон беше изведен зад защитата на Полша. Той успя да се освободи и отправи удар, който бе спасен от Шчесни. Последва добавка на Форсберг, но защитник застана на пътя на топката.

Две минути по-късно опасност Гжежош Криховяк стреля по земя от средна дистанция. Робин Олсен плонжира и с една ръка успя да отрази, а защитата на Швеция успя да изчисти и предотврати добавка.

В 59-ата минута Швеция удвои преднината си след много добри солови действия на влезлия преди секунди на терена Деян Кулушевски. Играчът на Ювентус получи на десния фланг, напредна с топка в крака и намери Емил Форсберг абсолютно сам на границата на наказателното поле. Нападателят на РБ Лайпциг матира Шчесни с плътен удар в долния десен ъгъл.

Когато изглеждаше, че поляците са в нокаут, звездата на тима Роберт Левандовски демонстрира класата си, за да върне интригата в двубоя. Полша отне топката в центъра на терена, а Желински изведе тарана на Байерн. Лева успя да се освободи и с майсторско изпълнение реализира за 1:2.

Няколко минути по-късно на терена се появи бившият нападател на Лудогорец Якуб Швиерчок. В 66-ата минута той прати топката в мрежата, но попадението не бе зачетено заради явна засада. Все пак ВАР провери правотата на съдийското решение, но напълно очаквано не последва никаква промяна.

В следващите минути топката бе главно в половината на Швеция, но не и в близост до наказателното поле. Швеция прие играта дълбоко в своята половина и скоро изпусна преднината си.

В 84-тата минута Пржемислав Франковски получи пространство на левия фланг, от което се възползва и напредна. След това центрира в наказателното поле. След като двама футболисти се разминаха с топка, тя се озова във владение на Левандовски. Полската звезда бе оставен напълно сам. Той успя да овладее и с лекота преодоля Робин Олсен за 2:2.

Две минути преди изтичането на редовното време Левандовски опита центриране отляво, което се превърна в коварен удар. Топката тупна точно пред Олсен, който обаче съумя да реагира навреме и запази вратата си.

В 3-тата минута от добавеното време шведите организираха опасна контраатака, но пропуснаха да сложат точка на спора. Кулушевски намери Себастиан Ларсон, който стреля от границата на наказателното поле, но неточно. Секунди по-късно обаче Виктор Клаесон вкара за 3:2 и донесе победата за своята родина. Играчът на Краснодар нахлу в наказателното поле и преодоля Шчесни, за да оформи крайния резултат.

Състави:

Швеция (4-4-2): 1. Робин Олсен – 2. Микаел Лустиг (Емил Крафт 68′), 3. Виктор Линдельоф, 24. Маркус Даниелсон, 6. Лудвиг Аугустинсон – 7. Себастиан Ларсон, 8. Олбин Екдал, 20. Кристофер Олсон, 10. Емил Форсберг (Виктор Клаесон 78′) – 22. Роберт Куайсон (Деян Кулушевски 55′), 11. Александър Исак (Маркус Берг 68′)

Резерви: 12. Карл-Йохан Йонсон, 23. Кристофер Нордфелт, 5. Пиер Бенгстон, 9. Маркус Берг, 13. Густав Свенсон, 14. Филип Хеландер, 15. Кен Сема, 16. Емил Крафт, 17. Виктор Клаесон, 18. Понтус Янсон, 21. Деян Кулушевски, 26. Йенс Кажусте

Селекционер: Яне Андерсон

Полша (3-4-3): 1. Войчех Шчесни – 18. Бартош Бережински, 15. Камил Глик, 5. Ян Беднарек – 18. Камил Йожвиак (Якуб Швиерчок 63′), 10. Гжежош Криховяк (Пржемислав Плахета 79′), 14. Матеуш Глих (Каспер Козловски 77′), 26. Тимотеуш Пухач – 11. Карол Свидерски, 9. Роберт Левандовски, 20. Пьотр Желински

Резерви: 12. Лукаш Скупски, 22. Лукаш Фабиански, 3. Павел Давидович, 4. Томаш Кеджиора, 6. Каспер Козловски, 8. Карол Линети, 13. Мачей Рибус, 17. Пржемислав Плахета, 19. Пржемислав Франковски, 23. Давид Ковнацки, 24. Якуб Швиерчок, 25. Михал Хелик

Селекционер: Пауло Соуза

Съдия: Майкъл Оливер (Англия)

ГАЛЕРИЯ