Откриха Олимпийските игри в Токио (ВИДЕО, СНИМКИ)

Церемонията по откриването на 32-рите летни Олимпийски игри в Токио започна в 14:00ч. Знаменосци на българската делегация в японската столица са легендарната Мария Гроздева, която участва на седма олимпиада и младият ни плувец Йосиф Миладинов, който е дебютант на най-големия спортен форум. Поради пандемията от коронавирус на трибуните няма да присъстват зрители.

Програма на българските олимпийци в Токио

Официалното откриване започна с обратно броене и заря на Олимпийски стадион в Токио. Първият сегмент от откриването символизираше пандемията от коронавирус и ограниченията, до които тя доведе при атлетите.

Преди да бъде внесен японският флаг на стадиона местата си в официалната ложа заеха японският император Нарухито и президентът на международния олимпийски комитет Томас Бах.

След втория сегмент от откриването носителят на Нобелова награда за мир Мухамад Юнус получи олимпийски лавров венец.

След това започна парадът на нациите, а първият тим, който се появи на Олимпийския стадион, бе този на Гърция. Атлетите, представящи държавите си, излизаха по азбучен ред на японската азбука.

Българската делегация, състояща се от 42-ма атлети, излезе под номер 153, веднага след олимпийския отбор на Бразилия. Българското знаме на церемонията в японската столица бе носено от нашата състезателка в спортната стрелба Мария Гроздева, която е рекордьор по участия за България на Олимпийски игри, като Токио 2020 ще бъде под номер 7 за нея. Редом до нея бе 18-годишната ни надежда в плуването Йосиф Миладинов, който е точно 31 години по-млад от Мария Гроздева, с която поведоха българската делегация на 32-ите Олимпийски игри в Токио.

Японците организираха страхотно посрещане на гимнастичките ни (ВИДЕО)

Българските лекоатлети заминаха за Токио

След парада на нациите последва друг интересен сегмент от откриването, а след това Томас Бах държа реч, последвана от такава на императора на Япония Нарухито, който официално даде началото на 32-рите Олимпийски игри в Токио!

галерия