Страхотна Стойка Кръстева осигури втори олимпийски медал за България!

Българската боксьорка Стойка Кръстева подсигури минимум бронзов медал за България от Летните олимпийски игри в Токио. Родната представителка победи китайката Юан Чанг с 4:1 съдийски гласа (28:29, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27) и се класира за полуфинал в боксовия турнир в категория до 51 килограма.dsport.bg

Кръстева тотално надигра своята съперничка, като единствено един от реферите отсъди два от трите рунда в полза на Чанг.

Двубоят стартира добре за българката, която бързо разчете правилната дистанция и с красиви комбинации взе превес. Китайката от своя страна търсеше предимно мръсни прийоми, но Кръстева успя да ги неутрализира, запази хладнокръвие и взе аванс от 4:1. Втората част премина още по-уверено за нашата националка, която освен комбинации от десен и ляв прав, вкара успешно и точни ъперкъти в тялото на китайката, за да може още по-убедително да вземе превес в съдийските карти. При това положение Стойка трябваше да защити позицията си в третия рунд, като тя направи именно това, с умели контри засичаше Чан и по категоричен начин сломи съпротивата й.

Тъй като в олимпийския боксов турнир няма битка за третото място, Стойка Кръстева ще се окичи минимум с бронзов медал. Със сигурност обаче боксьорката ни ще даде всичко от себе си, за да се класира на финала и да се бори за олимпийска титла.

В спор за място на големия финал Стойка ще се изправи срещу представителката на домакините Цурими Намики, която в четвъртфиналите се справи безапелационно с колумбийката Ингрид Валенсия. Кръстева и Намики излизат на ринга на 4 август в 8:15 минути българско време.

„Най-важни са труда и екипната работа. Всеки противник си изгражда различна стратегия, в случая нашата беше печеливша. Това е тактиката, която ми е изградил треньорът. До голяма степен успях да изпълня указанията му. Смятам, че това е разковничето за успеха. Още преди да тръгна от България, тренирах достатъчно, много съм подготвена, надявам се да покажа всичко най-добро. Какъв ще е медалът, времето ще си покаже. Знаем доста за следващата съперничка. Повечето от съперничките в тази категория са познати. Няма къде да следим мачовете, но правим какво можем“, каза пред БНТ Стойка Кръстева след края на мача.

„Мисля, че играе с всеки изминал мач все по-добре. Тя има арсенал от умения и доста техники. Третият рунд се отпусна и направи доста по-сложни комбинации. Щастлив съм да работя с такъв спортист като нея. Много, много труд се изискваше. Ние сме си извоювали медала още от България“, допълни нейният треньор