Стойка Кръстева донесе злато за Добрич и България от Токио

Стойка Кръстева донесе втори златен медал за България от Олимпиадата, след като на финала в категория до 51 в боксовия турнир надигра категорично  туркинята Бусе Наз Чакъроглу, която бе и водачка в схемата на турнира.
Двукратната европейската шампионка и двукратна световна вицешампионка Кръстева разби с 5:0 съдийски гласа (30:27, 30:27, 29:28, 30:27, 30:27) поставената под №1 в схемата настояща европейската шампионка и световна вицешампионка Бусе Наз Чакъроглу (Турция).

Двубоят стартира предпазливо и с проучване в първите секунди. Стойка взе центъра на ринга, като с хубави комбинации от десен и ляв прав държа на дистанция съперничката си. Туркинята също показа защо е първа в ранглистата, като успяваше с бързи действия да контрира. По-точните и мощни удари обаче дойдоха именно от ръкавиците на нашето момиче, което не остана незабелязано от съдиите и тя взе първия рунд с 5:0.
Стойка продължи уверено, като доброто начало на срещата й даде допълнително спокойствие. С хладнокръвни действия тя започна да контрира прекрасно опитите на Бусе да води боя. Туркинята усети че губи срещата и се хвърли по-агресивно, което обаче доведе до пробойни в защитата й, а Кръстева използва по прекрасен начин това и с отлично движение избягваше опитите за удари на съперничката си. Стойка завърши страхотно и втората част.

35-годишната Кръстева е първата българска боксьорка олимпийска шампионка. Освен това от 25 години родният бокс нямаше титла от Олимпиада.
Това е  петият медал за България на игрите в Токио.
Преди това спечелихме злато на Ивет Горанова (карате), сребро на Антоанета Костадинова (спортна стрелба) и бронзови медали на Тайбе Юсеин и Евелина Николова (борба).