Стойка Кръстева – първият спортист от Добрич със злато от Олимпиада (СНИМКИ)

Стойка Кръстева стана първият спортист от Добрич със злато от Олимпиада. Преди това медали са печелили боксьорът Борис Георгиев – Моката, който през  1952 г. печели бронзов медал в Хелзинки и щангистът Стефан Димитров, който печели сребро от Москва през 1980 г.
Със спечелената днес олимпийска титла, Стойка Кръстева се нареди във вечната слава на българския, световния и олимпийския бокс. Тя донесе първо злато за женския ни бокс в историята и пета титла за България в най-мъжкия спорт. Родената в Добрич Кръстева постави името си редом до легенди като Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996), които преди нея стъпиха на олимпийския връх.
Така най-големият успех за 35-годишната Стойка Кръстева, дойде в края на нейната състезателна кариера. Тя има спечелени още две европейски титли, както и два сребърни медала от световни първенства и още един бронз от континенталната сцена. Освен това е 7-кратна шампионка на България и два пъти носител на Купа „Странджа“.
Представянето й е още по-впечатляващо, предвид че в края на 2018 година взе решение да се оттегли от ринга. След почивка и множество проведени разговори с ръководството на федерацията, начело с президента Красимир Инински, Стойка размисли и се завърна на голямата сцена. Направи го по възможно най-впечатляващия начин, за да зарадва цяла България с представянето си в Токио.