Ботев Пд удари звучен шамар на Левски (ВИДЕО)

Ботев Пловдив победи с 3:1 Левски в мач с множество положения и интересни ситуации от петия кръг на efbet Лига, игран на стадиона в квартал Коматево. Победата на „канарчетата“ дойде след точно изпълнена дузпа от Тодор Неделев, автогол на Симеон Славчев и гол на Антоан Бароан, докато за Левски точен от 11-метров наказателен удар бе Радослав Цонев. С тази победа Ботев Пловдив временно оглави временното класиране на efbet Лига, докато за Левски това бе четвърта загуба в 5 мача от началото на първенството. DSPORT.BG

Първото полувреме на мача в Пловдив мина на един дъх, като атаките към двете врати следваха една след друга. В 12-ата минута гол на Антоан Бароан не бе зачетен от Видео асистент рефера заради засада. Изключително активни за домакините бе Тодор Неделев, който не спираше да тормози защитниците на Левски. От другата страна на високо ниво игра Георги Миланов, който в средата на полувремето отправи чудесен удар от границата на наказателното поле, но Георги Аргилашки се отличи с добро спасяване. В самия края на полувремето домакините получиха шанс да изпълнят дузпа, която бе първа за тях в българския футболен елит от две години насам. Тя бе отсъдена за нарушение на Патрик-Габриел Галчев срещу Па Конате в наказателното поле. Младият защитник на „сините“ бе изгонен с директен червен картон, а съдията на мача Ивайло Стоянов посочи бялата точка. Зад топката застана Тодор Неделев и не сгреши, давайки аванс на своя отбор – 1:0 за Ботев Пд!

През второто полувреме Левски опита да задържи топката за по-дълги периоди от време, въпраки че беше с 10 души на терена. Въпреки това в 63-ата минута Ботев Пд поведе с 2:0 след автогол на Симеон Славчев. Между 75-ата и 80-ата минута паднаха нови два гола. Първо Антоан Бароан направи резултата 3:0 за Ботев Пд, но след това Радослав Цонев върна един гол за Левски след точно изпълнена дузпа. До края на мача до нови голове не се стигна и така Ботев Пд записа важна победа над Левски в страхотен мач на клубната база в пловдивския квартал Коматево.

Мачът на стадиона в Коматево започна вихрено с атаки и към двете врати, като нападенията и на двата отбора идваха по фланговете. В 4-ата минута Антоан Бароан имаше шанс да обстрелва Николай Михайлов от точката на дузпата, след като се пребори за топката при балонно центриране, но ударът му мина встрани от вратата на гостите.

В 9-ата минута Симеон Славчев стреля опасно с глава, но топката бе спряна от неговия съотборник Мартин Петков по нейния път към вратата на Георги Аргилашки.

В ответната атака завърналият се сред титулярите капитан на “канарчетата” Тодор Неделев преодоля няколко футболисти на “сините”, но ударът му бе избит в ъглов удар. След него топката бе избита, но тя стигна до Реда Рабей, който проби добре и излезе сам срещу вратаря. Михайлов спаси, но топката стигна до Бароан, който прати топката в мрежата. След преразглеждане обаче стана ясно, че нападателят на домакините е бил в засада и голът не бе зачетен.

В 19-ата минута Тодор Неделев стреля много добре от границата на наказателното поле с левия крак, но ударът му в горния десен ъгъл на вратата бе избито от капитана на “сините”.

Малко по-късно Дилан Мертенс и Реда Рабей направиха “сандвич” на Георги Миланов, който се струполи на терена, но след намеса на лекарския щаб на “сините” се завърна на терена. В 28-ата минута бившият футболист на ЦСКА Москва стреля силно от далечна дистанция, но Георги Аргилашки изби в корнер.

При следващото нападение на домакините Па Конате центрира добре ниско по тревата. Топката стигна до тарана на „канарчетата“ Атанас Илиев, но ударът му мина встрани от вратата на гостите.

В 33-ата минута след пряк свободен удар защитата на Ботев не бе концентрирана и не успя да изчисти добре топката, която стигна до Христос Шелис. Централният защитник обаче направи непростим пропуск след като стреля над вратата от близка дистанция.

Пет минути преди края на полувремето Рабей изведе по прекрасен начин Бароан зад защитата, но Михайлов затвори пространството за удар и топката излезе в ъглов удар.

В следващата атака Тодор Неделев получи шанс да острелва вратата на гостите от около 30 метра, но ударът му срещна стената на гостите. При нова атака на Левски по десния фланг играч на Ботев Пд без да иска настъпа по ръката падналия на земята Патрик-Габриел Галчев и това наложи намесата на лекарския щаб на гостите, а играта бе спряна за кратко.

Веднага след завръщането си на терена Галчев изпусна Па Конате и се наложи да го фаулира в наказателното поле. Съдията на мача Ивайло Стоянов показа директен червен картон на младия защитник и отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката застана капитана на Ботев Пд Тодор Неделев, който не сгреши и така даде аванс на своя тим в самия край на първото полувреме. Това бе първа дузпа за „канарчетата“ от 2 години насам и първи гол на осмицата срещу „сините“ от 11-метров наказателен удар. По този начин домакините се прибраха на почивката с гол аванс и човек повече на терена. 

Левски стартира по-силно второто полувреме и в 49-ата минута Мартин Петков стреля много опасно от границата на наказателното поле. Ударът му с десния крак обаче бе майсторски спасено от Аргилашки.

В 53-ата минута Филип Филипов бе изведен по десния фланг на атаката, но ударът му бе боксиран от Ники Михайлов. Домакините продължиха да натискат и Емануел Току отправи опасен удар, който отново бе спасен с крак от стража на „сините“.

Малко преди изтичането на час игра Христос Шелис се намеси решително при удар на Филип Филипов. Резервата се пребори за една топка току пред наказателното поле и навлезе в него, като само намесата на защитника на гостите предотврати сериозни главоболия за Ники Михайлов.

В 63-ата минута влезлият като резерва Радослав Цонев стреля от пряк свободен удар, даден за нарушение на Дилан Мертенс срещу Здравко Димитров, но не уцели вратата на домакините.

Две минути по-късно Ботев Пд нанесе втори удар по амбициите на Левски да си тръгне от Пловдив с нещо повече от загуба. Па Конате се справи с Иваайло Найденов на левия фланг и центрира балонно в наказателното поле. Там Симеон Славчев, в опита си да спре Атанас Илиев да играе с глава, вкара топката в собствената си врата – 2:0.

По-малко от двадесет минути преди края на мача феновете на Ботев Пд искаха дузпа за влизане на Шелис в краката на Димитър Тонев. След преглеждане на ситуацията от Видео асистент рефера, дузпа не бе отсъдена.

Веднага след това резултатът в Пловдив стана класически. След центриране на Тонев, Бароан изпревари Иван Горанов и за трети път порази вратата на Левски – 3:0 за домакините. 

Единадесет минути преди края на мача Левски получи шанс да изпълни дузпа. Тя бе отсъдена за нарушение на Филип Филипов срещу Здравко Димитров, който показа добра техника и се измъкна много добре между двама защитници на „канарчетата“. Зад топката застана Радослав Цонев, който не сгреши и върна един гол за Левски.

В продължението на мача съдията Ивайло Стоянов спести втори жълт картон на Христос Шелис, който направи много цинично нарушение срещу Антоан Бароан, като първо се опита да скъса фланелката и шортите на нападателя, а после го избута в гръб. Малко след това Левски получи шанс да обстрелва вратата на домакините от непосредствена близост до наказателното поле, но ударът на Радослав Цонев бе спасен и резултатът остана 3:1 за Ботев Пловдив.

В следващия шести кръг от efbet Лига Ботев Пловдив ще гостува на Царско село, докато Левски ще има трудно домакинство на стадион „Георги Аспарухов“ на Берое.

Ботев Пд – Левски 3:1 

1:0 Тодор Неделев 45+3′ (д), 2:0 Симеон Славчев 66′ (аг), 3:0 Антоан Бароан 75′, 3:1 Радослав Цонев 80′ (д)

Стартови състави:

Ботев Пд: 1. Георги Аргилашки – 17. Николай Минков (45′ – 28. Филип Филипов), 18. Самюел Супрайен, 4. Виктор Генев, 3. Па Конате – 6. Дилан Мертенс, 22. Реда Рабеѝ (71′ – 23. Димитър Тонев) – 8. Тодор Неделев (к) (62′ – 24. Кевин Янсон), 20. Антоан Бароан, 10. Емануел Току (87′ 25. Станислав Работов) – 9. Атанас Илиев (87′ – 30. Иван Василев)

Резерви: 13. Хидайет Ханкич, 23. Димитър Тонев, 24. Кевин Янсон, 25. Станислав Работов, 27. Атанас Чернев, 28. Филип Филипов, 30. Иван Василев

Треньор: Азрудин Валентич

Левски: 13. Николай Михайлов (к) – 22. Патрик-Габриел Галчев, 5. Христос Шелис, 8. Симеон Славчев, 4. Иван Горанов – 6. Ивайло Найденов – 19. Билал Бари, 7. Георги Миланов (60′ – 21. Радослав Цонев), 10. Борислав Цонев (71′ – 88. Марин Петков), 11. Здравко Димитров – 79. Мартин Петков (71′ – 89. Андриан Краев)

Резерви: 66. Пламен Андреев, 21. Радослав Цонев, 23. Христофор Хубчев, 41. Георги Александров, 86. Валери Божинов, 88. Марин Петков, 89. Андриан Краев

Треньор: Живко Миланов

Съдия: Ивайло Стоянов

Червен картон: Патрик-Габриел Галчев (Л)

Жълти картони: Реда Рабей (Б), Николай Минков (Б), Атанас Илиев (Б); Христос Шелис (Л), Радослав Цонев (Л), Андриан Краев (Л)

Живко Миланов подаде оставка като треньор на Левски (ВИДЕО)

Азрудин Валентич: Респект за всички наши футболисти и за нашия щаб (ВИДЕО)

Тодор Неделев: Може да победим всеки един отбор в България (ВИДЕО)

ГАЛЕРИЯ

 

СНИМКИ: Антон Узунов

СНИМКИ: Антон Узунов