Време е за надграждане

Днес в 19:00 часа българският национален отбор по футбол ще изиграе петия си мач от световните квалификации в група “С”. “Трикольорите” посрещат Литва на стадион “Васил Левски” в София в търсене на първа победа. Досега възпитаниците на Ясен Петров могат да се похвалят с две равенства срещу Северна Ирландия (0:0) и срещу Италия (1:1), но освен това тимът допусна и две поражения – от Швейцария (1:3) и от Италия (0:2).SPORTAL.BG

В последните два мача тимът загатна, че вече започва да намира своя облик. Особено гостуването на европейския шампион Италия във Флоренция ни даде доста поводи за оптимизъм. Сега обаче е време да видим някакво надграждане. Време е “Лъвовете” най-после да запишат победа. Националите нямат успех от близо година, като за последно победиха Гибралтар на 11 ноември 2020 г. Това е твърде дълъг период, на който трябва да бъде сложен край. Още повече, че нашите момчета се изправят срещу аутсайдера в групата.

Ясен Петров: Мачът с Италия е забравен, време е да започнем да печелим и един ден отборът да сбъдне мечтите ми

Ясен Петров: Мачът с Италия е забравен, време е да започнем да печелим и един ден отборът да сбъдне мечтите ми

Литва е се намира в дълбока криза. Отборът записа три загуби в досегашните си мачове в групата, като с тях серията от поражения на балтийците стигна до общо 7 двубоя. Освен това те няма да могат да разчитат и на селекционера си Валдас Иванаускас, който е с коронавирус и въобще не пътува до София. Така че има доста предпоставки националите да излязат като фаворити довечера и най-после да сложат край на негативната серия от 9 мача без победа.

Макар в момента шансовете на “Лъвовете” за класиране на световно първенство да изглеждат илюзорни със само 2 спечелени точки от четири мача, те още съществуват. Ако спечелим довечера, и ако Швейцария загуби от Италия, ще се доближим само на точка от “Кръстоносците” и на практика отново ще се върнем в борбата за второто място. Това е още една причина тимът да се бори със зъби и нокти за трите точки.

А не на последно място, победата е нужна на България и за самочувствие. Равенството срещу Италия е повод за гордост, но много по-сладко е, когато побеждаваш. Колкото повече успехи трупа един отбор, толкова по-голямо става и самочувствието и увереността в собствените сили. А победите могат да върнат и феновете на стадиона, които напоследък се броят на пръстите, когато играят националите.

Ясен Петров

Въпреки доброто представяне срещу Италия, селекционерът Ясен Петров вероятно ще направи някои промени в стартовата единайсеторка. На вратата се очаква да започне Михайлов, а пред него в защита ще действат Турицов, Петко Христов, Антов и Недялков. Костадинов и Чочев ще са двойката опорни халфове, а Илиан Илиев ще бъде в ролята на плеймейкър. На крилата ще започнат Десподов и Делев, а атаката отново ще води Атанас Илиев.

Гостите пък се очаква да излязат с Шеткус под рамката и пред него Баравикас, Уткус, Шаткус и Бараускас в отбрана. Вербичкас и Мегелайтис ще са дефанзивните халфове, а Яняускас ще е пред тях като плеймейкър. Новиковас и Ласицкас ще действат по двете крила, а атаката ще води Дубицкас.

Световни квалификации, група “С”, 5 кръг:

БЪЛГАРИЯ – ЛИТВА

Вероятни състави:

БЪЛГАРИЯ: Михайлов, Турицов, П. Христов, Антов, Недялков, Костадинов, Чочев, И. Илиев, Делев, Десподов, А. Илиев

ЛИТВА: Шеткус, Баравикас, Уткус, Шаткус, Бараускас, Мегелайтис, Вербичкас, Новиковас, Янкаускас, Ласицкас, Дубицкас

Стадион: “Васил Левски”, София

Съдия: Джон Бийтън (Шотландия)

Начало: 19:00 часа