Пловдив остана без господар, Локо и Ботев не се победиха

Дерби №113 на Пловдив остана без победител! На стадион „Локомотив“ в парк Лаута Локо Пд и Ботев Пд завършиха наравно 1:1 в един изключителвно интересен мач, с много положения и към двете врати. В крайна сметка, обаче, двата отбора поделиха точките след голове на Виктор Генев за „канарчетата“ и Венсан Марсел за „смърфовете“ и записаха 33-ото равенство в историята на Битката за Пловдив.DSPORT.BG

Гостите от Ботев Пловдив доминираха през по-голямата част на първото полувреме и в 26-ата минута поведоха в резултата. Попадението бе дело на Виктор Генев, който се разписа от близка дистанция след пряк свободен удар, изпълнен от Тодор Неделев. Последваха по-силни минути за „смърфовете“, но до края на полувремето до нов гол не се стигна.

Локо Пловдив излезе през второто полувреме надъхан да изравни и го стори в 54-ата минута. В герой за тима на Александър Тунчев се превърна влезлият като резерва Венсан Марсел. Той се разписа от воле от точката на дузпата, след като топката стигна до него след удар на Димитър Илиев, който рикошира в гърба на защитник на Ботев. Веднага след това „канарчетата“ получиха нов тежък удар, след като Тодор Неделев получи контузия и изрезе от терена с помощта медицинския щаб на тима. До края на мача двата отбора пордължиха да играят на много високи обороти, като атакате към двете врати следваха една след друга. До нов гол, обаче, така и не се стигна и двата отбора поделиха точките от 113-ото Дерби на Пловдив.

Преди началото на срещата, на терена на стадион “Локомотив” бе направена и сватба, при която мъж и жена, фенове на Локо Пд, си казаха заветното “да”.

Първата по-опасна атака бе за домакините, като във 2-ата минута Георги Минчев бе изведен сам по десния фланг, но се забави и скоростта на атаката бе притъпена.

В 6-ата минута съдията Георги Кабаков спря за малко мача, тъй като феновете на домакините запалиха множество факли и димки, чиито дим направи видимостта на терена затруднена и нямаше как да се играе.

През следващите няколко минути двата отбора играеха по-предпазливо, като внимаваха да не дадат шанс на съперника да осъществи опасни атаки към вратата им и да се създадат предпоставки за гол.

Първото спасяване в мача трябваше да прави Лукас Редер. В 13-ата минута Тодор Неделев напредна през центъра и пусна пас към Маркиньос, който бе на десния фланг. Нападателят отправи мощен висок удар, но вратаря на домакините се намеси добре и изби в ъглов удар.

Десетина минути по-късно Кристиан Гомис напредна добре през центъра, но бе спрян в подстъпите на наказателното поле на „канарчетата“.

В 26-ата минута гостите получиха право да изпълнят пряк свободен удар вляво от вратата на Локомотив Пд. Зад топката застана Тодор Неделев, който с левия си крак центрира добре в наказателното поле. Там имаше куп от играчи и от двата отбора, които атакуваха топаката. Кълбото обаче мина през множеството и стигна до измъкналия се от защитата на “смърфовете” Виктор Генев. От близка дистанция той нямаше проблем да парти топката във вратата на Редер за радост на привържениците на Ботев Пд, настанени в сектора за гости на стадион “Локомотив”.

Локомотив Пд отговори с няколко положения след ъглови удари, при които обаче не се стигна до удари към вратата на Георги Аргилашки. В 36-ата минута Умарбаев стреля от далечна дистанция, което бе и първия удар в очертанията на вратата на Ботев. Стражът на „канарчетата“ обаче нямаше проблеми и улови удара на халфа на домакините.

В 38-ата минута Ботев осъществи страхотна атака, при която Неделев изведе Па конате сам на левия фланг. Левият халф-бек напредна и зентрира към границата на наказателното поле. Там капитанът на гостите засече с левия крак, но ударът му мина над вратата на Локо Пд. В следващата атака удар на Маркиньос бе блокиран от защитник на домакините.

Две минути преди края на редовното време Йосип Томашевич бе изведен сам на лявото крило, но центрирането му в наказателното поле на Ботев Пд не намери никой от неговите съотборници. В продължението на първата част Георги Минчев от близка дистанция не успя да засече центриране на Бирсент Карагерен отдясно, като за това спомогна и защитник на Ботев, който бе притиснал нападателя на домакините. Това бе и последната опасна ситуация за първото полувреме на стадиона в пловдивския парк Лаута.

Локо Пд започна по-силно второто полувреме и в 49-ата минута Олаксий Биков отправи удар към вратата на Ботев Пд, но след рикошет в крака на защитник топката излезе в ъглов удар, от който “смърфовете” не успяха да се възползват.

Пет минути след началото на втората част “жълто-ечрните” направиха бърза контраатака, при която Маркиньос центрира към границата на наказателното поле, отъкдето Дилан Мертенс отправи удар, но той бе блокиран от защитник на Локо Пд.

В 54-ата минута Локомотив Пловдив изравни. При една постепенна атака топката стигна на лявото крило до Конър Руан. Той центрира в наказателното поле. Там Димитър Илиев стреля, но топката се отби от гърба на Реда Рабей и се върна към точката на дузпата, където бе резервата Венсан Марсел. Нападателят не се поколеба и с удар от воле от десетина метра матира Лукас Редер – 1:1.

В ответната атака Ботев Пд получи нов сериозен удар по своите амбиции, след като капитанът Тодор Неделев се контузи и трябваше да бъде сменен. Впоследствие той се насочи към резервната скамейка, като бе подкрепян от хора от медицинския щаб на “канарчетата”.

Малко след изтичането на час игра домакините имаха претенции към Георги Кабаков за непоказан втори жълт картон на Дилан Мертенс за нарушение срещу Минчев.

В 67-ата минута капитанът на домакините Димитър Илиев изведе Венсан Марсел зад защитата на Ботев Пд, но Георги Аргилашки следеше внимателно ситуацията, излезе и пресече подаването към голмайстора в този мач Марсел. Пет минути по-късно френският нападател на Локомотив отново стреля към вратата на Аргилашки, но ударът му бе блокиран от защитник в жълто-черен екип.

В 74-ата минута Парвиз Умарабаев бе напът да вкара директно от ъглов удар, но ударът му с левия крак отляво на вратата на Ботев бе спасен от Аргилашки малко преди да влети в мрежата му.

Десет минути преди края на редовното време Илиев показа невероятна техника, като пое топката на границата на наказателното поле, финтира Кевин Янсон и стреля, но Аргилашки спаси. В ответната атака Ботев имаше шанс отново да излезе напред в резултата, но ударът на Маркиньос от 15 метра, дошъл след подаване на Димитър Тонев, бе спасен от Лукас Редер.

В 87-ата минута Па Конате центрира отляво към Маркиньос, на ударът с глава на бразилеца не затрудни стража на „смърфовете“ Редер. До края на мача двата отбора продължиха с атаките, но при тях не се стигна до по-опасни положения и двубоят закономерно завърши 1:1.

В следващия кръг тимът на Александър Тунчев ще има трудно гостуване на Берое в Стара Загора. Ботев Пд, от своя страна, ще бъде домакин на ЦСКА 1948 на своята база в квартал Коматево.

Време е за едно от най-лютите дербита в българския футбол! Големите врагове Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив за 113-и път ще кръстосат саби в Битката за Града под тепетата. На своя стадион „смърфовете“ ще искат да съкрушат градския си съперник в мач, в който победата носи не само 3 точки, но и привилегията да се наричаш господар на Пловдив.

Задачата на Александър Тунчев и неговите възпитаници няма как да е по-трудна, защото „канарчетата“ пристигат на стадион „Локомотив“ като лидер в класирането. Затова и те ще са амбицирани и след този мач да останат първи в efbet Лига. Ботев Пд, обаче, на първо място ще иска да зарадва своите фенове и да им се реваншира за крушението с 0:6 при последния мач на тези два отбора в парк Лаута.

Историята на това съперничество е от интересна по-интересна. Когато, обаче, двата отбора излязат на терена, всички факти, статистики и моменти от предходни дербита остават настрана, защото хората на терена са тези, които пишат историята.

Локо Пд – Ботев Пд 1:1

0:1 Виктор Генев 26′

1:1 Венсан Марсел 54′ 

Стартови състави:

Локо Пд: 71. Лукас Редер – 4. Кристиан Гомис, 20. Милош Петрович (70′ – 25. Артур Крачун), 2. Олексий Биков – 9. Бирсент Карагарен, 34. Петър Витанов, 39. Парвиз Умарбаев (81′ – 28. Айвън Ангелов), 33. Йосип Томашевич (63′ – 11. Конър Руан)- 16. Лукас Салинас (45′ – 61. Венсан Марсел) – 14. Димитър Илиев (к), 10. Георги Минчев

Резерви: 1. Илко Пиргов, 44. Николай Николаев, 5. Мартин Паскалев, 25. Артур Крачун, 28. Айвън Ангелов, 11. Конър Руан, 61. Венсан Марсел

Старши треньор: Александър Тунчев

Ботев Пд: 1. Георги Аргилашки – 4. Виктор Генев, 18. Самюел Супрайен, 24. Кевин Янсон – 10. Емануел Току, 6. Дилан Мартенс (64′ – 15. Джеймс Ето’о), 22. Реда Рабей, 3. Па Конате – 8. Тодор Неделев (к) (57′- 23. Димитър Тонев), 7. Маркиньос, 11. Антоан Бароан

Резерви: 13. Хидайет Ханкич, 15. Джеймс Ето’о, 23. Димитър Тонев, 25. Станислав Работов, 27. Атанас Чернев, 28. Филип Филипов, 34. Пламен Цончев

Старши треньор: Азрудин Валентич

Съдия: Георги Кабаков

Жълти картони: Йосип Томашевич, Милош Петрович, Парвиз Умарбаев, Айвън Ангелов, Артур Крачун (Л), Дилан Мертенс, Димитър Тонев, Самюел Супрайен, Маркиньос, Кевин Янсон (Б)

ГАЛЕРИЯ