Фамозна Биляна Дудова донесе световна титла на България в борбата

Биляна Дудова е новата световна шампионка по борба в категория до 59 килограма, след като победи на финала в Осло представителката на Япония Акие Ханай с 6:4 точки. По този начин родната боркиня за пръв път в кариерата се окичва със златния медал от Световно първенство по борба, след като през 2018 г. остана със сребърния медал.DSPORT.BG

Дудова започна страхотно срещата и след хвърляне спечели 4 точки още преди да е изминала и една минута. Японката, от своя страна, контраатакува и записа 2 точки, но от българсикия щаб поискаха челиндж и той отреди по две точки за всяка от боркините.

До края на първата част резултатът остана непроменен и така Дудова започна последните 3 минути от сблъсъка с Акие Хатай с аванс от 6:2 точки.

Две минути преди края японката опита да направи захват, но Биляна се измъкна и на свой ред направи захват, малко след който съдията изправи двете състезателки. Следващата атака на Хатай бе към глезена на Дудова, но боркинята ни успя да ѝ противодейства. До края японката записа нови 2 точки, но те не бяха достатъчни за нищо повече от сребърния медал, докато заслужено златото отиде при Биляна Дудова.

Дудова ще се бори за световната титла