От битката с Пулев до победата над Джошуа – пътят на Усик към боксовия Олимп

Специалистите се оказаха прави в твърденията си, че на 25 септември вечерта световния шампион в тежка категория в бокса Антъни Джошуа ще се изправи пред най-голямото си изпитание откакто е носител на шампионските пояси. Въпреки това се очакваше британският боксьор да победи наскоро прехвърлилия се в най-високата, кралска категория на бокса Олександър Усик от Украйна. Още повече, че мачът бе на територията на AJ. На „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“, обаче, английските фенове си тръгнаха разстроени след като Усик бе безпощаден срещу Джошуа и го победи напълно заслужено с единодушно съдийско решение, отнемайки му шампионските пояси в тежка категория.DSPORT.BG

Сблъсъкът срещу Джошуа беше под № 3 за украинеца при най-тежките. Преди това, обаче, Усик изминава дълъг път първо, за да влезе в полутежка категория, после да стане доминатор там и да се прехвърли по-нагоре, където да покаже, че неслучайно е смятан за наследник на клана Кличко.

Олександър Усик е роден на 17 януари 1987 г. в град Симферопол, намиращ се в сърцето на Кримския полуостров. Като малък бъдещият боксов шампион се занимава с футбол, като до 15-годишна възраст тренира в академията на местния Таврия Симферопол. Боксът излиза на преден план през 2002 г., когато Усик отива да учи в университета по спорт в Лвов. Самият той споделя, че е насърчен да се занимава с бокс от покойния си баща, който е военен. В интервю пред „Sky Sports“ той споделя, че според него не талантът прави един боксьор велик: „Талантът е 1% от това, което правим. Останалите 99% са тежка работа и много лишения“.

През 2006 г. боксьорът участва на Европейско първенство, но губи на полуфиналите в лека тежка категория. Две години по-късно той се завръща по-силен и става европейски шампион. На Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. стига до четвъртфинал, където е победен от Клементе Русо, състезавайки се вече в полутежката категория. 2008 г. носи и успех на боксьор в престижния турнир Купа Странджа в България. На следващата година Олександър постига нов успех, но този път в личен план, като се жени за настоящата си съпруга Йекатерина, с която имат три деца.

На Световното първенство по бокс за аматьори през 2011 г. той побеждава Артур Бетербиев и Теймур Мамедов, за да спечели титлата в тежка категория и да се класира за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

В британската столица Усик е неудържим и става олимипийски шампион в полтежка категория. На финала е победен старият му съперник от Италия – Клементе Русо. Преди това, обаче, Усик се изправя срещу Тервел Пулев на полуфиналите и макар по-малкият брат на Кубрат Пулев да дава всичко от себе си, класата на украинеца е безспорна и той печели убедително с 21:5 точки. В същото време бъдещият му съперник Антъни Джошуа триумфира при най-тежките на домашните си игри.

Спечелването на олимпийско злато в Лондон е повратен момент за кариерата на Усик, защото през 2013 г. той започва кариера при професионалистите. Неговият дебют в полутежката категория идва на 9 ноември, когато в „Спорт Палас“ в Киев в 5-ия рунд е нокаутиран мексиканецът Фелипе Ромеро. Месец по-късно е победен ветеранът Епифанио Мендоса, отново с нокаут, но този път в 4-ия рунд. Третата профи битка за Усик е в Берлин, където в третия рунд е нокаутиран Бен Нсафоа.

При професионалистите украинеца е представляван от промоутърската компания на легендите Виталий и Владимир Кличко – „K2 Promotions“, като с течение на времето все повече хора виждат в лицето на Усик достоен наследник на тези две легенди на световния бокс.

На 28 април 2014 г., след анексирането на Крим от Русия Усик заяви, че никога няма да замени украинското си гражданство с руско и че смята Крим за част от Украйна. През 2016 г., отговаряйки на въпрос дали все още може да влезе в Крим, той заяви, че може да влезе в Крим след всяка негова битка и че не обича да говори за политика поради факта, че хората обичат да вадят думи от контекста. Освен това, той заяви, че не разделя народите на  Украйна и Русия „защото сме славяни“.

Самият боксьор е изключително набожен и на тренировъчната си база в покрайнините на Киев има параклис в който може да ходи и да се моли. Освен това, Усик много често може да бъде забелязан да носи различни дрехи и аксесоари, свързани по някакъв начин с източното православие. Хобито на Усик е риболовът и във всеки свободен момент той взима въдицата и тръгва към язовирите в покрайнините на украинската столица. Като един истински боец, Усик има в стаята си издание на „Изкуството на войната“ на Сун Дзъ. Той си има и своите странности, като най-фрапантната от тях е леглото му на тренировъчната база. Освен, че е сковано от дърво, то е покрито със слама, тъй като Олександър вярва, че по-простичкия начин на живот е реалността, която изчезва с идването на всички удобства на модерната епоха. Въпреки това, Усик почти насвсякъде носи слушалки, тъй като е меломан и непрекъснато обича да си тананика някоя песен, като най-често това е някое украинско парче.

Кариерата на боксьора в полутежка категория се развива главоломно, като в първите си 10 мача той има 10 победи, 9 от които с нокаут. През 2016 г. той придизвиква носителя на титлата на WBO в полутежка категория Кшищоф Головацки от полша и го побеждава в Гданск, като по този начин му отнеме пояса. По този начин той вече е носител на интерконтиненталната (спечелена през 2014 г.) и свотовната титла в полутежка категория на WBO.

В края на годината Усик прави дебют и на американската боксова сцена, като на 17 декември защитава поясите си, нокаутирайки представителя на Южна Африка Табисо Мчуну в Калифорния. За невероятните умения на Усик говори не само страхотната му победна серия, но и това срещу какви опоненти е постигната. От първия до последния си мач като професионалист досега Олександър Усик никога не е излизал срещу боксьор с по-малко от 10 битки зад гърба си, като в почти всички сблъсъци Усик е този с по-малко боксови мачове зад гърба си.

2017-а година започва с треньорска смяна в лагера на Усик. Той спира да работи с дългогодишния си треньор Джеймс Али Башир и вместо това се доверява на Анатолий Ломаченко.

Септември същата година украинецът се изправя срещу най-голямото предизвикателство досега в кариерата си в лицето на германецът Марко Хук, който има на сметката си 45 мача, в които е побеждавал 40 пъти (27 с нокаут). Попитан защо се изправя срещу този съперник, Усик отвръща: „Ако искаш да бъдеш голям шампион, трябва да победиш най-добрия, а Хук е един от най-добрите“. На галавечер в Берлин отново няма какво да го спре и Усик смълчава трибуните в „Макс Шмелинг Хале“, побеждавайки местния любимец с технически нокаут. Двубоят е част от турнира на Световните боксови суперсерии (WBSS), като победителят от него ще стане носител на всичките 4 шампионски пояса в полутежка категория.

В началото на 2018 г. титлата на WBC става притежание на украинския боксьор, който побеждава латвиеца Майрис Бриедис в Рига в полуфинала на сериите. Така Усик си гарантира битка с Мурат Гасиев за титлите в категорията, както и за престижния трофей „Мохамед Али“.

„Избрах да участвам в този турнир, защото това е път за постигане на мечтата ми да обединя всички пояси. Има и заложен престижен трофей – трофеят „Мохамед Али“. Родени сме в един и същи ден и се възхищавам на Али, защото той е най-големият модел за подражание в бокса и ще благодаря на Бог, ако спечеля трофей с неговото име върху него“, споделя Олександър Усик. На финала на 21 юли в Москва той побеждава руснака Гасиев и грабва трофея от престижния турнир, като едновремнно с това става носител на четирите пояса в полутежката категория, като два от тях (на Международната боксова федерация и Световната боксова асоциация) отнема от победения си съперник. Така Олександър Усик се превръща в абсолютен шампион в полутежка категория.

На въпроса с кого би искал да се бие след това, Усик отговаря: „Чух, че Тони Белю иска да се бие с носителя на трофея Мохамед Али. Надявам се да ме чуе сега: „Хей Тони Белю, готов ли си?“ Ако той не иска да свали (тегло), аз ще кача (тегло) вместо него. Ще ям повече спагети за вечеря“. Така 10 ноември 2018 г. той се изправя срещу опитния Тони Белю от Великобритания в спор за поясите на WBO, WBC, IBF и WBA. Това е последният професионален мач за Белю на професионалния ринг и именно затова той приема за съперник звездата и абсолютен световен шампион Олександър Усик.

Паметният двубой се състои в Манчестър, където роденият в Ливърпул Белю се представя много добре, но Котката, както е прякорът на Усик, избухва в 8-ия рунд и нокаутира британеца.

След мача Усик заяви, че 2018 г. е била най-трудната година в кариерата му, но и най-успешната: „Трябва да поставим цели пред себе си и да се движим към тях“. Това е и последният мач за шампиона в полутежката категория, тъй като след това той решава, че е време да премине в кралската, тежка категория.

Затова той минава котата от 90 килограма и 719 грама, за да може да се състезава при най-тежките. Първият мач на украинеца там е през октомври 2019 г. срещу Чаз Уидърспун, като американецът се отказва след края на 7-ия рунд, в който получава множество удари от дебютанта при в най-тежките  и бивш неоспорим шампион в полутежка категория.

На 11 март 2020 г. е обявено, че Котката ще се бие срещу Дерек Чисора на 23 май в Лондон и при победа Усик се очаква да се боксира за пояса на WBO в тежка категория, която в този момент се държи от Антъни Джошуа. Двубоят с Чисора се отлага за края на октомври. На „Уембли Арена“ в Лондон украинецът печели с единодушно съдийско решение. Той излиза на срещата с шорти, на чийто пояс е написано името на единия му син – Кирил.

Като вярващ християнин, Усик се отнася с изключително внимание към подобни детайли и счита победата с екип, на който е изписано името на детето му, за добър знак и затова в следващия си боксов сблъсък носи шорти с пояс, на който е написано името Михаил – друго от децата на украинския боксьор.

А този мач не е срещу кого да е, а срещу доминатора в тежка категория в последните години – Антъни Джошуа. Британецът е носител на 4 от 5-те шампионски пояса в категорията и след като нокаутира Кубрат Пулев се очаква да се изправи срещу Тайсън Фюри в мач за обединяване на всички титли. Това обаче не се случва, защото AJ трябва първо да се боксира срещу класирания на 5-о място в боксовата ранглиста Олександър Усик, докато „Циганския крал“ трябва да се изправи в епизод срещу Дионтей Уайлдър в епизод №3 на сблъсъците между двамата.

Така на 25 септември (събота), на ултрамодерния „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“ един срещу друг в спор за четири от шампионските пояси в тежка категория се изправят направилия до този момент 25 мача Антъни Джошуа срещу излизащия за своята трета среща в кралската категория на бокса Олександър Усик. Трибуните на превърнатия в боксов ринг стадион са препълнени. Феновете нямат търпение да видят битка за историята. А тя бе точно такава…

Реваншът между Усик и Джошуа ще е в началото на 2022-ра