Продължават разкритията: Боби Михайлов опитал да уреди съмнителни фирми да строят скъпо по проект на УЕФА, но го порязали

Президентът на БФС и кандидат за нов мандат Борислав Михайлов е предложил е да се купи прескъп автобус за БФС и се е опитал да вкара “съмнителни задморски фирми”, за да строят игрища в България по проект за 1 милион швейцарски франка. Това пише в конфиденциален доклад на представителя на УЕФА Андреас Кун, показан от bird.bg. Кун е посетил България през април 2005 г. и се е срещнал с тогавашния вицепрезидент на БФС.DSPORT,BG

Започнаха да излизат документи: УЕФА била на път да спре финансирането на базата в Бояна

Информацията идва от вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите „Хеттрик“ за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА. Файловете съдържат данни за почти всички държави, членуващи в европейската федерация и се проучват от екип журналисти от консорциума.

По време на визитата на Кун в България президент на БФС все още е Иван Славков, който е оплетен в корупционни скандали и е делегирал на Борислав Михайлов всички дейности свързани с финансирането от УЕФА. Скандалите не пречат на Славков да води разточителен начин на живот и да организира “царски приеми и изпращания”, на които станали свидетели делегатите от УЕФА.

Един от проектите, които финансира УЕФА по програмата „Хеттрик“ е построяването на 40 мини-игрища из страната за 1 милион швейцарски франка. Борислав Михайлов предложил да бъдат построени 30 игрища за 900 000 франка и то от никому неизвестни офшорки (задморски компании), с които бил в контакт.

Пратеникът на УЕФА разяснил на президента на БФС, че това няма да стане, защото в съседните страни Румъния и Турция са успели да построят 40 игрища срещу 1 милион франка. Михайлов бил предупреден също, че УЕФА ще следи много внимателно за търга и фактурите за този проект.

Впоследствие проектът за 40 мини-игрища е реализиран по схемата на УЕФА, а не по тази на Михайлов и получава добра оценка от ръководството на европейската футболна организация.

Друг скандален проект, свързан с Михайлов, е закупуването на нов автобус за БФС по същата програма “Хеттрик”. Кун споделя, че тази идея е изцяло движена от вицепрезидента на БФС. От документите се вижда, че предложението на БФС до УЕФА е да се финансира покупката на автобус Mercedes Travego 15 RHD с половин милион швейцарски франка. То е отхвърлено от борда на програмата “Хеттрик” с аргумента, че возилото е твърде скъпо.

От кореспонденцията става ясно, че след неуспешния опит да се купи скъп автобус, основен предмет на преговорите за финансиране от УЕФА става Националния тренировъчен център по футбол. Той ще стане факт 11 години по-късно и УЕФА ще налее в него милиони. Сагата с проектирането, изпълнението и значителното оскъпяване на проекта във времето е документирана в десетки файлове, чийто анализ е предмет на последваща публикация.

Очаква се разкритията, свърани с дейността на БФС, да продължат.

Гръмва ли скандал с БФС преди конгреса?