Голяма драма: Борислав Михайлов остава президент на БФС, изпревари Бербатов с 11 гласа, 1 глас не стигна до балотаж

Борислав Михайлов е новият стар президент на БФС! Той спечели изборите с 241 гласа срещу 230 за Бербатов. Христо Портоанов имаше 8. 480 делегати гласуваха, а една бюлетина бе неваидна. Трима от делегатите не са гласували. Това прави достатъчно на Михайлов да премине квотата от 50%+1 глас.

Големият спор е дали резултата се брои на база регистрираните кандидати или гласувалите кандидати, тъй като реално липсват гласовете на трима кандидати. Това бе и забележката на Димитър Бербатов, след обявяването на резултатите.

Според член 44 от алинея 3 от устава гласи: (3) Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати. В случай, че никой от кандидатите за президент не получи необходимия брой гласове, се провежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове на първото гласуване.

Първите думи на Борислав Михайлов след преизбирането му за президент (ВИДЕО)

17:30 – Според информация на Димитър Бербатов предложеният Изпълком на БФС е почти същия като миналия, а нови имена вътре вероятно ще бъдат собственика на Локомотив София Иван Василев, кметът на Симитли Апостол Апостолов и Веселин Балевски.

16:52 – Официално бе обявено, че Борислав Михайлов остава президент на БФС, след като получи 241 гласа, докато Димитър Бербатов остана с 230, а 8 отидоха при Христо Порточанов. Общо са гласували 480 делегати.

16:33 – Неофициалната информацията в пресцентъра в НДК е за малка  преднина на Борислав Михайлов пред Димитър Бербатов, може да има балотаж. Според последната информация е твърдо вероятно Борислав Михайлов да запази поста си президент на БФС само с 1 глас разлика, с който ще мине квотата от 50%+1 глас, но все още информациите са неофициални. Преброяването продължава по-дълго от очакваното…

15:51 – Гласуването за президент на БФС приключи, започва броенето на гласовете

Димитър Бербатов предава НА ЖИВО

14:35  Георги Градев направи любопитно уточнение, че  65 делегата ще решат в чия полза да отиде гласуването при избора на президент на БФС.

13:30 – Започна гласуването за президент на БФС

13:16 – Сериозни скандали се разразиха в залата по повод гласуването за хората, които ще броят бюлетините. Димитър Бербатов пусна лайф по темата. Искането е всеки от кандидатите да има представители. Всеки от кандидатите за президент да излъчи по един представител, който ще присъства на броението на бюлетините на четирите бюра, където ще се броят бюлетините. Той трябва да стои на 2 метра и ще наблюдава броенитето. Предложението бе подложено на гласуване. След явно гласуване, предложението бе прието с 269:2 гласа. Това означава, че представители на кандидатите ще могат да наблюдават броенето на бюлетините.

13:00 –  Започна процедура по гласуване

12:58 – Двама от кандидатите за президент – Георги Захариев и Христо Христов, си направиха самоотвод и подкрепиха кандидатурата на Димитър Бербатов.

12:55 –  Последен на сцената излезе Борислав Михайлов, който казаУспяхме да изпълним много. За да не бъде голословен ще акцентирам върху някои основни цели. Целта за минимум 100 000 регистрирани футболисти. Имаме 105 хил. При мъжете и 4 хил. при жените. Обещахме да инвестираме 4 млн. лева в инфраструктура, но само за година и половина бяха изградени 6 комплекса от минифутбол, а още 7 са в подготовка. Сумата надхвърля 12 млн. лева. Дигитализацията бе въведена успешно. По отношение на работата в ДЮШ. БФС закупи и адаптира методологията за адаптиране на таланти на Аякс. Създадохме и отдел „Масов футбол“, който организира турнири кампове. Продължихме да осигуряваме на отборите от трите лиги най-качествените топки и пособия и стимулирахме финансово футболните клубове. БФС добавя средства от собствения си бюджет за отборите от трите лиги към програма „Солидарност“. Завишените лицензионни критерии доведоха до по-качествен продукт, който се играе на по-качествени терени и телевизионно излъчване. Всичко това доведе и до прогрес на клубно ниво. След тежък преходен период и смяна на поколенията мъжкият национален отбор следва стратегия за подмладяване и изграждане на състав, който да се бори за голям форум. Въведохме системата ВАР, за която инвестирахме 2 млн. евро от бюджета си. БФС е отворен към иновациите и се вслушва във футболната общественост. Онези, които ме познават знаят, че не обичат да лежа на лаври и съм решен да продължим развитието на футбола. Ще въведем програма за стимулиране на клубовете за развитие на млади български играчи. Всеки клуб, който участва във формирането на таланта, получава отчисления за всяка минута, която записва в професионалния футбол. Искрено вярвам, че подобна е по-полезна от рестриктивни правила и ограничения ограниченията. Поемем транспортните разходи за аматьорския футбол, като дигитализираме процеса по картотека на футболистите и поемем транспортните разходи за децата и юношите в аматьорския футбол. Ще продължим добрата съвместна работа с клубовете, за да ги улесним при кандидатстване за програми за развитие.Ще започнем процедура за изграждане на нов национален стадион. Ще изпращаме треньори на специализация в чужбина и ще намалим цената на УЕФА C лиценз”, каза Михайлов.

12:50 Предпоследен думата взе Христо Порточанов, който също бе лаконичен. “Последно време е модерно да се говори за промяна. Колкото повечесе  говори за промяна в България, почи нищо не се случва. Ще предложа екип от изключително стойностни и качествени хора. Аз съм тук, за да видите, че не съм се отказал”, заяви Порточанов.

12:40 – След това зад микрофона застана Ивайло Дражев. “За тези млади хора, които не ме познават. Собственик съм на автентичния клуб Черноморец. Има много собственици на клубове които направихме игрища школи и стадиони, а не можем да участваме във футбола. Надявам се да сте обективни. Залата обикновено не претегля делегатите по техничте възможности. Не смятам да излагам някакви нови виждания. Мисля, че БФС е доживял за едно по-сериозно управление. Управителният орган представлява сдружението, не президента. Няма логика един човек да управлява системата на БФС. Затова общото събрание на зоните трябва да изират своите предстватиле. За да не може след това администрацията да се оправдава. Тези представители на зоните, трябва да са част от Изпълкома.Организацията трябва да бъде обединенато. Нямаше нужда цялото министерство на вътрешните работи да е отвън. Нямаше нужда от толкова охрана. Ние не сме престъпници. Струва ми се, че сезон пролет-есен е по-подходящ за провеждането на първенството у нас предвид атмосферните условия. Другото ми предложение е относно участието на чужденците в първенството. Мога да ви кажа, че в момента, в който Черноморец започна да играе само с млади български момчета, тогава видяхме нашите успехи. Броят на чужденците трябва да бъде намален – трябва да са някакви изключително открояващи се”, каза Дражев.

12:38 – Христо Христов бе третият кандидат за президент, който застана на трибуната. Той бе кратък. Искам да ви благодаря от все сърце за времето, което сте отделили да дойдете на това събитие. Огромно уважение и благодарности за всеки, които се занимавате с футбол. Знаете че подкрепям промяната. Нека всеки гласува по съвест.

12:26 – Втори пред микрофона застана Георги Захариев: “Целта на моята кандидатура бе да повдигна дебат по проблемите на футбола – футболни неща, методики, но това не се получи. Благодаря на всички медии, които ми дадоха шанс да покажа вижданията. Вината за липса на дебат е на Борислав Михайлов, който го избягваше и не искаше да застане срещу другите кандидати. Имах идея да покажа идеи, но виждайки какво се случва се отказах. Много сме далеч от всичко. Нямаше програми. Програмата на Борислав Михайлов е вече изминала и казаха, че е преизпълнена. Ако  това е преизпълнена програма няма смисъл да се пиши програма. Имахме програми и аз, и Димитър Бербатов. Обръщам се към Емил Костадинов, който твърдеше, че другите екипи нямат програми. Г-н Костадинов, ако влезете в интерент и напишете Георги Захариев и го напишете правилно, ще намерите програмата. Сред нас има хора по-големи от мен, които са успели в живота”, бе част от изказването на Захариев.

12:18 – Започнаха изказванията на кандидатите за президент, които ще имат по 10 минути. Първи на сцената излезе Димитър Бербатов, който изложи своите идеи за управлението на БФС.

“Заедно сме най-силни и най-сплотени. При заедно няма един човек, който решава. Заедно е повече от един само така ще надграждаме. Не сме по-слаби от държавите до нас, но те вече тръгнаха много по-напред. За да ги настигнем трябва да се обединим, а не да се разединяваме и да работим заедно. Време е да създаваме, а не да забравяме. Да градим, а не да рушим, но това пак става само заедно като отбор. Вашият вот е важен. Всички имаме деца, всички сме родители. Грижим се за бъдещето на децата ни и на любимия ни спорт. Има представители на УЕФА и ФИФА, благодарим им, че са тук и дано станат свидетели на демократично гласуване. Заедно, всички обединени, сте повече от един, но на моменти се забравя. Това пише и на Народното събрание. Всеки един глас е важен. Гласувайте по съвест и за доброто на българския футбол. Сега е време да покажете уважението един на друг за по-добро бъдеще на децата ни и на любимата ни игра. В необичайно време се изискват смели и необичайни неща. Тези неща не са част от моята реч. Докато гледах и чувах какво се случва – всичко идва от сърцето. На базата срещите, които правихме. Честен съм и откровен. Бъди винаги честен и откровен. Гласувайте по съвест за този кандидат, когото прецените”, каза Бербатов.

12:12 – Шестима кандидати официално бяха допуснати до избори за президент на БФС – Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Георги Захариев, Христо Порточанов, Христо Христов и Ивайло Дражев. Ще се гласува с интегрална бюлетина.

11:50 – Официално бе прекратен мандатът на Борислав Михайлов с 411:0 гласа, като останалите се въздържаха. Това означава, че ще има избор за нов президент. Съществуваше хипотеза, че ако делегатите не бяха прекратили мандата на действащото ръководство, то щеше да остана легитимно до следващия конгрес на 18 март.

11:20 – Продължава обсъждането на първа точка от дневния ред, която е свързана с отчета – одобряване на доклад на ИК относно изключване на членове на БФС и констатирано прекратяване на членството на футболни клубове в БФС по причини, различни от изключване.

11:05 – Георги Величков (делегат на ФК Калояново) пожела да влезе като член на комисията, която ще брои гласовете, но предложението му не бе прието с 106 към 206 гласа, а останалите се въздържаха. Величков е един от хората, които подкрепя Димитър Бербатов.

10:34 – Заседанието започна със скандал, след като хора от екипа на Димитър Бербатов предложиха в секретариата да влязат хора от тяхното адвокатско дружество. В крайна сметка предложението не мина, като голяма част от делегатите се въздържаха, а разликата между “За” и “Против” беше няколко гласа 189:199. Малко по-късно бяха избрани и комисиите, които ще бъдат отговорни за президентските избори.

10:15 – В залата присъстват 483 делегата на футболните клубове, които ще участват в избора за президент. Това означава, че 25 клуба или не са допуснати или не са дошли на конгреса.

10:00 –  Започна регистрацията на делегатите, които ще вземат участие в гласуването на конгреса.

ДНЕВЕН РЕД НА КОНГРЕСА

1. Одобряване на доклад на ИК относно изключване на членове на БФС и констатирано прекратяване на членството на футболни клубове в БФС по причини, различни от изключване.

2. Прекратяване на мандата и правомощията, и освобождаване от длъжност на Президента на БФС.

3. Прекратяване на мандата и правомощията, и освобождаване от длъжност на членовете на ИК на БФС.

4. Избор на президент на БФС с мандат от 4 години, считано от датата на Конгреса.

5. Избор на членове на ИК на БФС с мандат от 4 години, считано от датата на Конгреса.

6. Приемане на нови членове на БФС.

7. Промени в Устава.

8 Разни.

В 9:00 часа пред НДК-а се събраха фенове с плакати против Борислав Михайлов и в подкрепа на Димитър Бербатов.

Следете всяка минута с dsport всичко най-интересно, което се случва в НДК, както и отпред. Ще предаваме с преки включвания във Facebook страницата ни всичко най-интересно.

Голямата интрига е за президентската битка, която е между Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Още към 8:30 часа делегатите започнаха да влизат в Националния дворец на културата при строги противоепидемични мерки.

Минути преди 9:00 в НДК пристигна и босът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски, който обясни пред медиите, че все още няма фаворит.

Малко по-късно пък дойде и основният конкурент на Борислав Михайлов за президентския пост – Димитър Бербатов. Той бе в компанията на Мартин Петров, Стилиян Петров, Петър Величков и Борис Станков.

Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков обяви, че “сините” ще гласуват за Борислав Михайлов

Другият кандидат за президент на БФС Ивайло Дражев разкри, че под заплаха са се сменяли делегати в последния момент. Христо Порточанов пък сподели, че докато има президенти на клубове в Изпълкома, няма как да има промяна.

Конгресът – картина без звук! (ВИДЕО)

Георги Захариев: Борислав Михайлов е много притеснен, очаквам нечестна битка (ВИДЕО)

Димитър Бербатов: Ако всичко е честно и прозрачно, ще бъдем победители (ВИДЕО)

Христо Крушарски: Имам достатъчно въпроси, да видим кой как ще отговори (ВИДЕО)

Сираков обяви, че Левски ще подкрепи Боби Михайлов (ВИДЕО)

Ивайло Дражев: Ще бъде скандален конгрес, под заплаха се сменят делегати в последния момент (ВИДЕО)

Христо Порточанов: Промяната винаги е възможна, стига да има желание (ВИДЕО)