Локо Пловдив потрепери в края, но все пак взе ‘‘железничарското‘‘ дерби

Локомотив Пловдив спечели с 2:1 дербито срещу Локомотив София от 15-ия кръг на efbet Лига. Мачът беше решен през второто полувреме, като преди почивката липсваха кой знае какви опасности за двете врати.

В 54-тата минута след ключова намеса на ВАР „смърфовете“ не само получиха правото да изпълнят дузпа, но столичани останаха с човек по-малко. Втори жълт картон, съответно червен получи Мохамед Бухмиди.DSPORT.BG

Димитър Илиев реализира от бялата точка, а пет минути по-късно капитанът на пловдивчани асистира на Георги Минчев за 2:0.

Гостите от София успяха да върнат интригата в мача, макар и с човек по-малко. В 88-ата минута Виржил Пинсон отбеляза за 2:1, а секунди преди края беше много близо и до изравнителен гол. В крайна сметка домакините запазиха аванса си и се поздравиха с трите точки.

След успеха Локо Пловдив се изкачи до 7-ата позиция с актив от 20 точки. В същото време столичните “железничари” са 11-и с 14 пункта.

Локомотив Пд – Локомотив Сф 2:1

(1:0 Димитър Илиев 54′ – д, 2:0 Георги Минчев 59′, 2:1 Виржил Пинсон 88′)

Червени картони: Мохамед Бухмиди 54′

В 3-ата минута гостите от София създадоха първото голово положение в мача. Селсо Рапосо центрира меко в наказателното поле. Божидар Кацаров стреля с глава, но не успя да затрудни Лукас Рейдър.

„Червено-черните“ продължиха да са по-активният тим и десетина минути по-късно Рейдър трябваше да се намесва. Виржил Пинсон получи с гръб към вратата, успя да се обърне и с рязка смяна на посоката си освободи коридор за изстрел. Ударът му по земя обаче не затрудни стража на „смърфовете“.

В 23-тата минута Димитър Илиев получи в наказателното поле на столичани. Капитанът на домакините овладя, но Георгиос Катсикас се намеси. Димитър Илиев падна на тревата, но Волен Чинков прецени, че няма основание за наказателен удар. ВАР също запази мълчание.

Секунди по-късно страстите на „Лаута“ се разпалиха. Парвиз Умарбаев извърши нарушение срещу Октавио в центъра на терена. Футболистът на Локо София изпусна нервите си и се спречка с Бирсент Карагарен, който скочи да защитава Умарбаев. В крайна сметка страстите бързо бяха охладени.

Локомотив Пловдив успя да изнесе играта в половината на противника, но не и да застраши по някакъв начин вратата на Александър Любенов.

В 35-ата минута Мохамед Бухмиди опита късмета си с шут от дистанция, но над напречната греда. Две минути по-късно Божидар Кацаров отклони с глава остро центриране. Бухмиди се изплъзна от защитниците в черно-бял спортен екип, но не успя да засече топката, преди да напусне очертанията на терена.

Малко след това Бирсент Карагарен опита удар от далечно разстояние, който беше доста разочароващ. До почивката нулевото равенство се запази.

В 50-ата минута защитата на Локомотив София се пропука при бърза контраатака на домакините. Димитър Илиев се втурна в предни позиции и много хитро изведе Георги Минчев сам срещу Любенов. Нападателят обаче си поведе дълго топката и не успя да изпълни качествен завършващ удар.

При последвалия ъглов удар Артун Крачун стреля с глава, а топката срещна ръката на Мохамед Бухмиди. Първоначално главният рефер Волен Чинков подмина ситуацията, но ВАР се намеси. Арбитерът преразгледа ситуацията и посочи бялата точка. Лошите новини за гостите не спряха дотук, тъй като Бухмиди беше изгонен с втори жълт, съответно червен картон.

Наказателният удар изпълни Димитър Илиев, който безпощадно прати топката в долния десен ъгъл на вратата за 1:0 в полза на пловдивчани.

Пет минути по-късно Локомотив Пловдив удвои преднината си и нанесе решителния удар в мача. Топката беше центрирана отдясно. На далечната греда абсолютно сам беше Димитър Илиев. Той овладя и намери Георги Минчев с пас успореден на голлинията. От непосредствена близост на празна врата Минчев нямаше как да пропусне и вкара за 2:0. Част от защитниците на „червено-черните“ сякаш спряха да играят, защото очакваха да бъде отсъдено нарушение срещу Бирсент Карагарен малко преди центрирането. Волен Чинков обаче остави играта да продължи.

В 69-ата минута Локомотив София получи добра възможност да обстрелва вратата на Рейдър от пряк свободен удар. Топката беше заложена на метър от наказателното поле, вляво от вратата на домакините. Александър Александров стреля, но над напречната греда.

В 78-ата минута изключително куриозна ситуация беляза дербито. Димитър Илиев беше съборен в близост до наказателното поле. Волен ЧИнков прецени, че няма фал. Докато футболистите на домакините спориха със съдията, Красимир Милошев върна лошо топката назад към Любенов. Стражът беше принуден да плонжира и да улови с ръце, за да предотврати гол в мрежата си. Вследствие беше отсъден непряк свободен удар, а топката беше заложена на 5-6 метра от вратата. Играчите на столичани бяха принудени да се наредят на голлинията. Парвиз Умарбаев чукна към Бирсент Карагарен, който като опита да вкара в горния ляв ъгъл, но топката прелетя над напречната греда.

Две минути преди изтичането на редовното време Локо София върна интригата в мача. Октавио овладя на десния фланг и с хитро подаване намери Виржил Пинсон в наказателното поле. Той пое топката и с хубав удар не остави шансове на Лукас Рейдър.

Секунди по-късно дойде отговорът на „смърфовете“. Бирсент Карагарен беше изведен сам срещу Любенов, но не успя да преодолее стража. Беше отсъдена и засада, така че евентуално попадение нямаше да бъде зачетено.

Дълбоко в добавеното време Лукас Рейдър се намеси на два пъти и запази аванса на Локомотив Пловдив. Първо, стражът спаси опасен удар на Пинсон от границата на наказателното поле. При последвалия корнер отново Пинсон стреля с глава, но Рейдър улови безпроблемно и подпечата победата на пловдивчани.

В следващия кръг от efbet Лига Локо Пловдив гостува на Пирин, а Локомотив София приема ЦСКА 1948.

Състави:

Локомотив Пловдив: 71. Лукас Рейдър, 2. Олекси Биков, 20. Милош Петрович, 25. Артур Крачун (Видол Сейменски 77′), 6. Емил Янчев, 39. Парвиз Умарбаев (Айвън Ангелов 87′), 33. Йосип Томашевич (Конър Руан 61′), 9. Бирсент Карагарен, 16. Лукас Салинас (Николай Николаев 87′), 14. Димитър Илиев – К, 10. Георги Минчев

Резерви: 1. Илко Пиргов, 44. Николай Николаев, 28. Айвън Ангелов, 19. Александър Иванов, 7. Шакил Сно, 11. Конър Руан, 15. Видол Сейменски

Треньор: Александър Тунчев

Локомотив София: 24. Александър Любенов, 13. Селсо Рапосо, 6. Пламен Крачунов, 5. Георгиос Катсикас, 4. Мики Орачев – К, 89. Матеус Роча, 44. Божидар Кацаров (Красимир Милошев 75′), 58. Октавио, 7. Александър Александров (Владимир Семерджиев 90’+1′), 9. Мохамед Бухмиди, 93. Виржил Пинсон

Резерви: 1. Цветомир Витков, 10. Валентин Николов, 22. Владимир Семерджиев, 26. Красимир Милошев, 11. Раел Лолала, 15. Лука Иванов, 14. Християн Чипев

Треньор: Иван Колев

Съдия: Волен Чинков

ГАЛЕРИЯ