Левски не успя да бие Ботев Вр при вратарски мастърклас на ”Герена”

Левски и Ботев Враца не се победиха, завършвайки 0:0 в последния мач от 15-ия кръг на efbet Лига в мач, в който „сините“ доминираха, но Красимир Костов направи множество спасявания и така запази равенството в резултата до края на срещата на стадион „Георги Аспарухов“DSPORT.BG

Над всички в мача беше вратарят на врачани Красимир Костов, който спаси дузпа на Борислав Цонев, а освен това направи редица ключови намеси при удари на играчи на „сините“, като по този начин донесе точката на своя тим. Колегата му от другата страна на терена Николай Михайлов нямаше толкова работа, но също беше на висота при малкото положения за тима на Дани Моралес. Той също спаси дузпа, като не разреши на Дориан Бабунски да се разпише от 11-метров наказателен удар.

Още в 8-ата минута гостите получиха право да изпълнят дузпа, но Николай Михайлов спаси удара от 11 метра на Дориан Бабунски. Колегата му на другата врата Красимир Костов също показа, че се намира в добра форма и спаси дузпа на Борислав Цонев в 71-ата минута. Това беше мач № 100 за Костов за Ботев Враца, като го ознаменува със страхотна игра и бе определен за “Играч на мача”.

С поделените точки Левски излезе на 8-ото място във временното класиране на българското първенство, като има на сметката си 18 точки. Ботев Враца, от своя страна, остава на предпоследното 13-о място с 12 точки.

Левски – Ботев Вр 0:0

Домакините стартираха по-добре на „Георги Аспарухов“, като две центрирания отдясно не достигнаха до Билал Бари в наказателното поле на Красимир Костов.

Първият точен удар в мача обаче беше за гостите. В 4-ата минута Дориан Бабунски се справи с Гьоко Зайков в наказателното поле, но Николай Михайлов отрази изстрел на северномакедонеца от около 15 метра.

В следващата атака Иван Горанов действа разсеяно и побутна футболист на врачани на лявата граница на наказателното поле на Левски. След консултация с ВАР съдията Димо Димов посочи бялата точка. Зад топката застана Дориан Бабунски, но ударът му в долния десен ъгъл беше спасен брилянтно от Николай Михайлов и така нулевото равенство се запази.

В 14-ата минута след центриране по земя на Билал Бари отдясно топката остана зад Борислав Цонев, но той успя да я продължи към Здравко Димитров, чийто удар по земя мина встрани от вратата на Ботев Враца.

Първият точен удар за “сините” дойде в 24-ата минута, когато Гьйоко Зайков направи страхотен диагонален пас към Здравко Димитров на границата на наказателното поле. Той с едно движение изведе Боби Цонев, но ударът на българския национал беше спасен от Костов.

В следващата атака Билал Бари направи чутовен пропуск. Борислав Цонев пусна топката надясно към Георги Миланов. Той пусна пас по земя във вратарското поле. Там мароканският нападател беше изпреварил Йоан Бауренски, но след удара му с десния крак от няколко метра топката мина над вратата на врачани.

Нападенията на “сините” продължаваха, като в много случаи всички полеви играчи на Станимир Стоилов бяха в половината на Ботев Враца.

Малко след изтичането на половин час игра Цонев получи меко центриране от Патрик-Габриел Галчев на 2-3 метра от вратата на гостите, но пре удара му Костов показа добри рефлекси и изби в ъглов удар.

Пет минути преди края на първата част се случи доста неприятна ситуация за домакините, тъй като Георги Миланов седна на терена с травма и показа, че иска да бъде сменен. Той беше изнесен на носилка, като държеше лед на коляното на десния си крак.

До края на първото полувреме темпото в играта на двата отбора спадна и нямаше опасни ситуации пред двете врати.

По-малко от 120 секунди след началото на втората част Юлиан Ненов стреля по диагонала отляво, като след шута му топката кацна на напречната греда на Михайлов и излезе в аут.

След това Левски отново взе владението на топката и тръгна масирано в атака.

В 51-ата минута Андриан Краев смени добре посоката на границата на наказателното поле и стреля, но костов спаси. Топката обаче стигна до Марин Петков, чиито удар също беше париран от стража на врачани.

Натискът на “сините” продължаваше, докато хората на Дани Моралес се бяха затворили в своята половина и опитваха да застрашат вратата на Михайлов. При една такава ситуация в 64-ата минута Ненов падна в пеналта след като бе докоснат от Патрик-Габриел Галчев и си заслужи жълт картон за симулация.

Две минути по-късно Марин Петков стигна до центриране отдясно на Галчев, но не успя да насочи добре топката и тя напусна наказателното поле на гостите.

Атаките на Левски дадоха резултат в 70-ата минута, когато Диего Фераресо фаулира Марин Петков на границата на вратарското поле и съдията Димо Димов посочи бялата точка. Дузпата беше официализирана след преразглеждане с ВАР. Зад топката застана Борислав Цонев, който по-рано през сезона пропусна дузпа срещу същия съперник. Плеймейкърът сега също го направи и не успя да вкара след страхотно спасяване на Красимир Костов на наказателния удар.

В 76-ата минута Димитров падна в наказателното поле на Ботев Вр, претендирайки за дузпа, но съдията подмина ситуацията. Секунди по-късно играта беше спряна заради нарушение срещу Матеус Касини.

Осем минути преди края на мача Хосе Кордоба с фантастичен пас разсече защитата на врачани и намери останалия сам Борислав Цонев. Ударът на плеймейкъра на Левски от десетина метра обаче беше спасен от правещия страхотен мач Красимир Костов.

Гостите отговориха с удар на касини от близо, при който топката беше избита от Иван Горанов.

При следващата атака на домакините Радослав Цонев стреля хубаво с левия крак от границата на наказателното поле, но Костов докосна леко топката и тя рикошира в напречната греда, след което защитниците на Ботев Вр изчистиха.

Във втората минута на добавеното време Костов отново стъжни футболистите на Станимир Стоилов след като за броени секунди спаси два удара на играчи в синьо. Първоначално той спаси удар с глава на Боби Цонев, а веднага след това отрази и добавката отблизо на брат му Радослав.

В следващия 16-и кръг на efbet Лига Левски ще има тежко гостуване в Кърджали на Арда. Тимът на Дани Моралес, от своя страна, ще приеме Царско село на стадион „Христо Ботев“ във Враца.

Отзиви:

Станимир Стоилов: Не съм доволен от резултата, аз определих кой да изпълни дузпата (ВИДЕО)

Дани Моралес: Тръгваме си с една точка доволни от ”Георги Аспарухов” (ВИДЕО)

Стартови състави:

Левски: 13. Николай Михайлов (к) – 22. Патрик-Габриел Галчев, 3. Гьоко Зайков, 33. Хосе Кордоба, 4. Иван Горанов – 21. Радослав Цонев, 89. Андриан Краев – 7. Георги Миланов (42′ – 88. Марин Петков), 10. Борислав Цонев, 11. Здравко Димитров (81′ – 20. Димитър Костадинов) – 19. Билал Бари

Резерви: 66. Пламен Андреев, 5. Христос Шелис, 6. Ивайло Найденов, 20. Димитър Костадинов, 41. Георги Александров, 79. Мартин Петков, 88. Марин Петков

Старши треньор: Станимир Столиов

Ботев Вр: 76. Красимир  Костов – 2. Валери Христов (81′ – 77. Мартин Николов), 18. Илия Миланов, 5. Костадин Ничев (к), 22. Диего Фераресо – 21. Сержиньо (67′ – 16. Матеус Касини), 88. Йоан Бауренски – 94. Юлиан Ненов (81′ – 11. Виктор Василев), 28. Красимир Тодоров (67′ – 24. Стефан Гаврилов), 23. Иван Митрев (93′ – 9. Георги Николов)- 20. Дориан Бабунски

Резерви: 1. Николай Кръстев, 11. Виктор Василев, 77. Мартин Николов, 16. Матеус Касини, 24. Стефан Гаврилов, 9. Георги Николов, 19. Никола Нейчев

Старши треньор: Дани Моралес

Съдия: Димо Димов

Жълти картони: Гьоко Зайков (Л); Сержиньо, Юлиан Ненов, Матеус Касини (Б)

ГАЛЕРИЯ