Бити фенове и слухове за продаден мач съпътстват Миньор – ЦСКА

ЦСКА и Миньор играят днес от 18:00 часа мач от 4-ия кръг на “А” група. Двубоят е в Своге заради наказание на перничани,блиц

Мачът изглежда непредвидим. Не само заради слабата форма и обезкръвения състав на “червените”, но и заради колебливите изяви срещу Миньор в последните няколко сезона. Макар собствениците на ЦСКА да са перничани в последните четири сезона на “Армията” почти винаги са настъпвали сериозни сътресения именно след мачовете с Миньор.

През есента на 2009 година перничани смачкаха ЦСКА с 3:0 насред “Българска армия”. Жалките “армейци” едва стигаха до вратата на съперника, положенията им се брояха на пръстите на едната ръка. При това близо 20 минути играха с човек повече на терена, а Мишел Платини пропусна дузпа при 2:0 за Миньор. Дни след двубоя се заговори, че в състава на “червените” е имало “пробити” футболисти, за да бъде навредено на треньора Любо Пенев. Това поражение даде искрата на един огромен пожар, който обхвана “Българска армия” само седмица по-късно. В следващия кръг “червените” отстъпиха и пред Литекс, а Пенев изгони девет души от отбора, защото “цяла вечер скитали по баровете”. На следващия ден въпросните “пияници” бяха пребити от “неизвестни лица” в ресторант в Горубляне. Малко по-късно те бяха върнати в състава, но атмосферата в съблекалнята беше достатъчно отровена.

Година по-късно отново избухна сериозен скандал по време на мача между двата отбора, този път в Перник. Част от “червените” фенове бяха обявили война на клубното ръководство. Именно в Перник, на “свой терен”, хора на “Титан” използваха момента да отвърнат на привържениците. Бойна бригада, водена от шефа на стадион “Българска армия” Калоян Стоянов-Цимбика, пресрещна агитката пред стадиона и преби един от тарторите й Ивайло Цветков-Главата. Въпросният двубой бе дебютен за Милен Радуканов начело на ЦСКА, а “червените” все пак спечелиха с 4:2. Срещата ще се запомни и с поведението на националния селекционер Лотар Матеус. Той бе пристигнал на стадиона в компанията на Цанко Цветанов. Димките възпламенени от феновете на Миньор обаче набързо го принудиха да си грабне якето и да не догледа мача до край.

През изминалия сезон Миньор отново се превърна в черна котка за ЦСКА. Този път съвсем буквално перничани лишиха “червените” от мечтаната шампионка титла. Три кръга преди края ЦСКА водеше на Лудогорец с 4 точки. Перничани обаче удариха “армейците” с 2:0 и стопиха аванса им пред разградчани на 1 точка. Жуниор Мораес пропусна дузпа при 1:0 за Миньор. И около този мач витаят какви ли не слухове за “хванати” футболисти от страна на ръководството на ЦСКА, за да не стане отборът шампион. В последния шампионатен мач “армейците” загубиха и директния сблъсъка с Лудогорец и в крайна сметка изпуснаха златните медали. Интересното е, че и в този двубой с Миньор, както и в мача през 2009 година, ЦСКА пропусна дузпа.

Баланс в последните 4 сезона:

Сезон 2008/09
ЦСКА – Миньор 2:0
Миньор – ЦСКА 0:1

Сезон 2009/10
ЦСКА – Миньор 0:3
Миньор – ЦСКА 0:0

Сезон 2010/11
Миньор – ЦСКА 2:4
ЦСКА – Миньор 2:0

Сезон 2011/12
ЦСКА – Миньор 3:1
Миньор – ЦСКА 2:0
Баланс: 8 мача, 5 победи за ЦСКА, 1 равенство, 2 победи за Миньор

БЛИЦ