Левски взе своето с дебютни голове на нивата в Бистрица

Левски победи ЦСКА 1948 с 2:0 в мач от 21-ия кръг на efbet Лига, игран на изключително лошия терен на стадиона в Бистрица. Успехът на тима на Станимир Столиов дойде с голове на Димитър Костадинов и Велтън, като и за двамата това бе първи гол с отбора на Левски в българския шампионат. С победата “сините” събраха 32 точки и се намират на петото място в efbet Лига, като имат равни точки, но мачът от четвъртия Черно море. ЦСКА 1948, от своята страна, остава на 10-о място с 22 точки на сметката си. DSPORT.BG

Гостите поведоха в резултата с гол на Димитър Костадинов, който се разписва с глава в 23-ата минута след хубаво центриране на Патрик-Габриел Галчев и грешка при съперниковата защита. След час игра Велтон завърши една контраатака на “сините” с красив гол с удар с десния крак от границата на наказателното поле. В края на срещата на гостите имаха претенции, че Симеон Петров трябва да бъде изгонен за това, че е фаулирал Велтън, като е бил последен в защитата, но след преразглеждане на ситуацията с VAR съдията Василимир Ел-Хатиб дори не е дадено нарушение.

ЦСКА 1948 – Левски 0:2

0:1 Димитър Костадинов (23′), 0:2 Велтон (60′)

Мачът в Бистрица започна на много високи обороти, като първият удар към една от двете врати бе на Галин Иванов, но футболистът в синьо изби в корнер във 2-ата минути.

В 4-ата минута Марин Петков гледа топката във вратата на Иван Караджов с удар от границата на наказателното поле. Съдията Васимир Ел-Хатиб обаче има предвид, че при шута на юношата на Левски негов съотборник е бил в засада и е повлиял пряко на играта, заради което и попадението не е зачетено.

Макар в началните минути на срещата да имаш доста атаки, играта бе накъсана, тъй като като два отбора не се двоумяха при единоборствата.

След 13 минути игра домашните стигнаха до 100-процентната възможност за гол. След пробив на Галин Иванов отляво, топката стигна до Георги Русев. Той успя да се измъкне от Николай Михайлов и се опита да гледа топката в мрежата, но Сонко Сундберг изби топката току преди голлинията, където бе и Хосе Кордоба.

Постепенно темпото на мача спадна, като двата отбора правеха множество грешки при разиграването на топката, в резултат на което ситуациите пред двамата вратари намаляха.

И когато нямаше индикации за нещо опасно пред двете врати, Левски стигна до гол. В 23-ата минута Марин Петков подаде към Патрик-Габриел Галчев. Бранителят центрира страхотно отдясно. В наказателното поле защитниците на ЦСКА 1948 играха неориентирано и изпуснаха Димитър Костадинов, който с глава от близка дистанция прати топката във вратата на Караджов.

Този гол накара хората на Николай Киров да тръгнат по-смело в атака и в 28-ата минута домакините спечелиха пряк свободен удар на двайсетина метра от вратата на Левски. Мощният шут на Алекс Колев обаче срещна тялото на Венцислав Василев и не се стигна до опасност за „сините“.

Малко по-късно при едно центриране на Георги Русев отдясно се стигна до сблъсък между съотборниците Михайлов и Галчев и играта бе прекъсната за малко, но и двамата футболисти бяха в добро състояние и продължиха мача.

Десет минути преди края на редовното време на първата част Велтон проби от лявото крило към центъра и стреля с десния крак в близкия ъгъл на Караджов, но опитният страж улови топката без проблем.

В 41-ата минута след едно балонно центриране, Васил Шопов с глава свали топката към Галин Иванов. Той стреля от въздуха, но Михайлов плонжира и изби. Освен това, бе маркирана засада при играта на Шопов с топката.

Малко по-късно и Лазар Марин стреля от около 20 метра, но топката мина над вратата. До края на полувремето тимът на Николай Киров продължи да натиска, но Левски удържа аванса си и се прибра на почивката с гол аванс.

Втората част започна с натиск на домакините. В 49-ата минута Русев стреля добре от пряк свободен удар от далечна дистанция и се наложи Михайлов да избива в корнер. Три минути по-късно Филип Кръстев напредна прекрасно през центъра. Последва удар от границата на наказателното поле, но ударът му бе избит от защитник на ЦСКА 1948.

След това Марин Петков опита удар с левия крак от около 15 метра. Караджов не успя да улови веднага, но близо до него нямаше футболист на Левски и стражът хвана топката.

В 59-ата минута при една атака на домакините, Марио Топузов се измъкна отдясно в наказателното поле. Ударът му с левия крак обаче мина над вратата.

При ответната атака Левски стигна до втори гол. След грешка при разиграването на „червените“ топката стигна до Филип Кръстев, който пададе към Велтон. Бразилецът проби към противниковото наказателно поле. Срещу него беше Симеон Петров, но Велтон с финт успя да си освободи място да изстрел и с удар с десния крак от границата на наказателното поле остави безпомощен Иван Караджов, удвоявайки резултата.    

В следващите минути ЦСКА 1948 опита да упражни натиск към вратата на Левски в търсене на гол, но защитата на гостите беше на ниво и блокираше опитите на играчите на Николай Киров да стигнат до Николай Михайлов.

Десет минути преди края на редовното време се стигна до бърза контраатака на „сините“ след грешка при изнасянето на топката от ЦСКА 1948. Велтон тръгна фронтално срещу вратата, където бе съборен от Симеон Петров. ВАР трябваше да преразгледа ситуацията и прецени, но прецени, че не е имало нарушение.

В 84-ата минута резервата Денислав Александров стреля с глава от много трудна позиция в наказателното поле, но топката срещна напречната греда след удара на нападателя.

Атаките на домакините в последните минути продължиха, но „синята“ защита съумяваше да предотврати гол във вратата на Михайлов. Левски пък залагаше на контраатаки. В крайна сметка до нови голове не се стигна и тимът на Станимир Стоилов се поздрави с втора победа във втория си мач от пролетния дял на българското първенство.

За ЦСКА 1948 в следващия кръг предстои гостуване на Царско село в петък (4 март). “Сините” пък имат мач за Купата на България срещу Септември София в сряда (2 март), а в неделя (6 март) предстои дербито с ЦСКА.

Стартови състави:

ЦСКА 1948: 12. Иван Караджов – 15. Александър Александров, 87. Симеон Петров, 21. Венцислав Василев, 24. Лазар Марин – 37. Емил Мартинов, 22. Реян Даскалов – 10. Георги Русев (66′ – 20. Ангел Бастунов), 68. Васил Шопов (45′ – 7. Марио Топузов), 33. Галин Иванов (к) (78′ – 11. Денислав Александров) – 9. Александър Колев

Резерви: 29. Даниел Наумов, 3. Димитър Пиргов, 20. Ангел Бастунов, 11. Денислав Александров, 77. Крум Стоянов, 7. Марио Топузов, 90. Мартин Тошев

Старши треньор: Николай Киров

 

Левски: 13. Николай Михайлов (к) – 22. Патрик-Габриел Галчев, 23. Ноа Сонко Сундберг, 33. Хосе Кордоба, 6. Вендерсон Цунами – 8. Андриан Краев – 88. Марин Петков (76′ – 7. Георги Миланов), 20. Димитър Костадинов (63′ – 10. Радослав Цонев), 30. Филип Кръстев (85′ – 5. Келиан Ван Дер Каап), 17. Велтон (85′ – 11. Здравко Димитров) – 19. Билал Бари

Резерви: 1. Пламен Андреев, 5. Келиан Ван Дер Каап, 7. Георги Миланов, 10. Радослав Цонев, 11. Здравко Димитров, 27. Асен Митков, 91. Драган Михайлович

Старши треньор: Станимир Стоилов

Главен съдия: Васимир Ел-Хатиб

Жълти картони: Андриан Краев, Велтон, Патрик-Габриел Галчев, Станимир Стоилов, Хосе Кордоа, Билал Бари, Тодор Симов (Л); Александър Александров, Ангел Бастунов (Ц)

ГАЛЕРИЯ