България U17 затрудни максимално Португалия, но допусна обрат в края

Юношеският национален отбор на България до 17 години загуби с 1:2 от Португалия във втори мач от група 8 на последната фаза от квалификациите за Европейското първенство.DSPORT/BG

Двубоят се изигра на „Жоао Кардосо Стейдиъм“ в Тондела. Младите „лъвчета“ поведоха с гола на Борислав Маринов, но Усман Джало изравни, а Густаво Варела донесе победата за португалците няколко минути преди изтичането на редовното време.

Въпреки поражението България запазва всички шансове да се класира за Европейското, стига да постигне победа срещу Република Ирландия в последния си мач от групата. Той е на 29 март.

Класират се победителите в осемте групи, както и най-добрите седем отбора от заемащите второ място. След поражението България е втори с 3 точки, толкова има и Финландия. Лидер е Португалия с 6, на последното място е Ирландия.

Селекционерът на България Йордан Петков трябваше да прави промени заради наказанията на Мартин Георгиев и Захари Атанасов, които натрупаха жълти картони. Местата им заеха Петър Господинов от Верона и Слави Чакъров от Левски, а Неджиб Хаджъ от Шалке 04 започна вместо Петър Кирев от Лудогорец.

Българският отбор стартира мача доста устремено и още във 2-ата минута Борислав Маринов откри резултата. Роберто Илиев на лявото крило задържа и видя включването на Чунг Тханг Нгуен До, който влезе до аутлинията и върна към Маринов и за фланговия играч на Септември нямаше проблеми да вкара. Малко по-късно домакините можеха да изравнят, след като при удар на Консейсао топката се отби в Росен Маринов и влизаше в българската врата, но Алекс Божев се разтегна и я извади.

Португалия изравни в 29-ата минута чрез Усаман Джало, който се разписа след подаване на Жоао Консейсао. Това е и първо попадение в българската врата в последните пет официални мача на този отбор.

След гола португалците взеха инициативата и на два пъти можеха да направят обрат, но Иван Лима пропусна.

Малко преди края на първото полувреме нашият отбор се спаси от второ попадение. Родриго Рибейро се оказа непокрит на задната греда, но не успя да намери рамката на вратата и стълбът спаси Божев. Последва нов удар, който обаче беше спасен от българския вратар.

Началото на второто полувреме беше за португалците, които в първите 15 минути имаха три добри положения. Най-напред Родриго Рибейро пропусна да улучи вратата, след това негов удар беше блокиран. В 63-ата минута Жоао Велосо получи удобна топка, стреля, но Алекс Божев спаси.

През цялото второ полувреме домакините натискаха и създаваха положения и логично стигнаха до победата. Четири минути преди края Густаво Варела вкара при добавка. Вратарят Божев отби удара на Джало, топката отиде у Варела, който я прати в нашата мрежа. Но и след гола домакините не се спряха и създадоха още две добри възможности.

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички