Време е за големия финал: ЦСКА – Левски

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг във финала на Sesame Купа на България. Двубоят на Националния стадион „Васил Левски“ започва в 17 часа. Интересът към финалната среща е огромен и стадионът ще бъде пъленSPORT.BG.D

 

Без съмнение воденият от Станимир Стоилов тим влиза в по-добра моментна форма от играчите на Алан Пардю.

Стоилов възроди започналия в изключително тежко финансово и спортно-техническо състояние отбор на Левски, като го класира за спора за трофея. „Сините“ надвиха българския шампион Лудогорец, и то и в двата мача, за да се добере до сблъсъка за титлата.

Стоилов бе категоричен както на съвместната пресконференция с Пардю, така и на съботния си брифинг, че именно такива финали ще калят младия му отбор. „Нямам проблеми с избора на състав, повече притеснение имам за играта на терена. Съперникът ни има много опит, има цели 12 мача в евротурнирите през този сезон, както и добър мениджър, така че отлични предпоставки за един качествен финал. Естествено, отбор като нашия – притеснен съм, защото тимът е твърде крехък. Още след полуфиналния мач казах, че няма какво повече да искам от финал между Левски и ЦСКА. Битка, която ще кали футболистите – ако ние спечелим, това ще бъде поредна стъпчица напред за нас“, каза Мъри.

От другата страна „червените“ определено отбелязаха регрес в представянето си през пролетния полусезон, след като бяха на две точки зад Лудогорец по време на зимната пауза. След почивката обаче отборът се раздели с клубната легенда Стойчо Младенов, а съставът загуби всякакви шансове да свали Лудогорец от трона на България за 11-а поредна година, като дори загуби наскоро от шампионите с унизителното 0:5 в Разград. Отборът се измъчи до последно и на полуфиналите за Купата със Славия, където трябваше да разчита на героичните изяви на Димитър Евтимов при дузпите и пропуските на „белите“ преди това в редовното време, за да прати действащия носител на трофея в надпреварата на трети финал в последните четири години.

Пардю осъзнава по-силната моментна форма на съперника, която предразполага към слагането на етикета „фаворит“, но знае и че „червените“ са по-опитни от младия състав на „сините“ в такива големи мачове. „Смятам, че в края на сезона формата е нещо много важно. Нашият отбор не е в добра форма, Левски е в по-добра, но в крайна сметка това е финал, победителят се решава в един мач, страхотна възможност да покажем това, което можем. когато дойдох аз, имаше много проблеми с контузени и наказани футболисти, продължихме във финала за Купата, загубихме после тежко от Лудогорец, но след това си гарантирахме второто място. Напрежението беше до някъде свалено, футболистите знаят залога на този мач и съм сигурен, че ще влязат на 100% в него“, коментира английският специалист.

Докато Станимир Стоилов няма проблеми по своя състав, Алън Пардю няма да може да разчита на Бисмарк Чарлс и трайно контузения Юрген Матей. Федерико Варела и Амос Юга ще бъдат на линия за „червените“.

Мъри ще се изправи срещу ЦСКА за трети път този сезон – „сините“ загубиха в първия двубой с 1:2, а след това последваха две нулеви равенства. Напрежението върху тима от победа в сблъсъка е и заради желанието за участие в евротурнирите, което ще бъде гарантирано при успех, но евентуална загуба ще означава, че Левски ще трябва да си осигури място в Европа през първенството.

„Сините“ са рекордьори по брой купи с 25, на четири пред „армейците“. За последно обаче отборът триумфира с отличието през 2007, когато надви Литекс с минималното 1:0 след продължения. ЦСКА грабна трофея миналата година с успех над Арда с 1:0. Последният финал в надпреварата между „червени“ и „сини“ бе през 2005, когато Левски спечели с 2:1.

Главен съдия на финала е Никола Попов, а негови помощници са Георги Тодоров и Мартин Венев. Четвърти съдияе Георги Гинчев, а на ВАР-а са Ивайло Стоянов и Иво Колев. Резервен асистент съдия е Георги Минев, а съдийски наблюдател – Ичко Лозев.

Вероятни състави:

ЦСКА: Густаво Бусато, Иван Турицов, Томас Лам, Мено Кох, Брадли Мазику, Амос Юга, Жеферсон, Георги Йомов, Греъм Кери, Маурисио Гарсез, Жорди Кайседо

Левски: Пламен Андреев, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба, Сонко Сундберг, Драган Михайлович, Филип Кръстев, Илиян Стефанов, Цунами, Георги Миланов, Велтон, Билал Бари

ЦСКА презавери 1300 билета за сектор ”А” за финала

ЦСКА направи последна тренировка преди финала за Купата (ВИДЕО)

Феновете на Левски надъхаха отбора преди финала с ЦСКА (ВИДЕО)

Затварят част от центъра на София заради маратон и финала за Купата

Мъри Стоилов: Отбор се ражда с големи победи, имаме предстартова треска (ВИДЕО)

Пардю: Срещу Левски ще се опитам да сторя това, което не успях срещу Ман Юнайтед (ВИДЕО)

Сигурността на финала за Купата е напълно осигурена, гарантират от СДВР

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички