‘Синята” приказка продължава! Левски удари ЦСКА за първа Купа от 15 години

Левски сложи край на дългата суша откъм трофей за тима, побеждавайки ЦСКА с 1:0 в изключително чакания финал за SESAME Купа на България. Пред пълните до пръсване трибуни на Националния стадион “Васил Левски” двата отбора изиграха равностоен мач, като „сините“ имаха леко предимство и успяха да стигнат до така важния един гол разлика, дошъл благодарение на Илиян Стефанов. Младият футболист се разписа с удар от границата на наказателното поле в 57-ата минута и така донесе рекордна 27-а национална купа на „сините“, които не бяха печелили трофея от 2007 г.DSPORT.BG

Наред с това, тимът на Станимир Стоилов сложи край на лошата си серия срещу ЦСКА, след като нямаше победа над „армейците“ от 3 години насам.

 

През първото полувреме двата отбора предложиха много двуостра игра и се стигна до много положения пред двете врати. Единственият точен удар обаче бе на Ноа Сонко Сундберг в края на полувремето. Преди това с пропуски за двата отбора се отчетоха Тибо Вион и Греъм Кери за ЦСКА и Филип Кръстев, Цунами и Билал Бари за Левски

След почивката играта на двата отбора в атака бе по-добра и в 57-ата минута Илиян Стефанов преодоля Густаво Бусато с удар от границата на наказателното поле. Последва натиск на ЦСКА, но защитата на „сините“ се справяше добре, а атакуващите футболисти на Станимир Стоилов на няколко пъти застрашиха сериозно Густаво Бусато, който направи няколко спасявания. В крайна сметка Левски счупи каръка и стигна до първи трофей от 2009 г.

ЦСКА – Левски 0:1

0:1 Илиян Стефанов (57′)

Мачът започна на високи обороти, като и двата отбора усещаха пламенната подкрепа на хилядите запалянковци, изпълнили трибуните на Националния стадион “Васил Левски”.

Първият ъглов удар в срещата бе за ЦСКА, но Греъм Кери не затрудни защитата в синьо. В 5-ата минута Георги Йомов спечели пряк свободен удар, но не последва центриране, което да затрудни Пламен Андреев.

„Сините“ отговориха с центриране на Георги Миланов в наказателното поле от пряк свободен удар, но центрирането на седмицата на Левски бе дълго. Две минути след това Хосе Кордоба пробва удар от дистанция, но той мина далеч от вратата на Густаво Бусато.

В 14-ата минута ЦСКА поде една контраатака, но Брадли Мазику не успя да надбяга защитник на Левски и топката стигна до Памен Андреев. При ответната атака Билал Бари бе изведен зад отбраната в червено и стреля, но Густаво Бусато спаси с крак, а бе отсъдена и засада. ЦСКА също имаше добро положение, но удар по земя на Греъм Кери в 14-ата минута мина покрая левия страничен стълб на Андреев.

След това Иван Турицов центрира от аутлинията, но Келиан ван дер Каап изпревари Жорди Кайседо и изчисти с глава.

В 19-ата минута Филип Кръстев центрира добре от пряк свободен удар. Защитата в червено не успя да изчисти и топката стигна до Илиян Стефанов, който обаче се засуети и не успя да стреля, а впоследствие Бусато хвана кълбото.

По-добрата игра на тима на Станимир Стоилов обаче продължи и „сините“ стояха по-често в половината на ЦСКА. “Армейците” обаче получиха страхотен шанс в средата на първата част, като получиха пряк свободен удар фронтално на вратата на противника си, но ударът на Кери бе неточен.

В 27-ата минута защитата на Левски действа неориентирано и Георги Йомов се измъкна сам на лявото крило. Последва центриране и удар от воле на Тибо Вион, но топката срещна външната врата на мрежата.

Малко след изтичането на половин час игра Филип Кръстев проби през центъра и подаде наляво към Цунами, но Йомов се беше върнал и изчисти.

След 36 минути игра се наложи влизане на медицинския щаб на ЦСКА на терена, тъй като Иван Турицов бе ударен в главата при съприкосновение с играч в синьо. За радост, състоянието на бранителя не бе стабилно и той продължи мача.

Минута по-късно Левски имаше претенции за дузпа, но съдията Никола Попов прецени, че не е имало нарушение срещу Билал Бари, който се строполи в наказателното поле.

В 41-ата минута Бари и Драган Михайлович комбинираха добре и вторият центрира в наказателното поле, но там Цунами не стигна до топката.

В 44-ата минута дойде първият точен удар в мача, който бе дело на Ноа Сонко Сундберг, който засече с десния крак центриране от ъглов удар, но Бусато спаси. В ситуацията Тибо Вион падна на земята и се наложи ново влизане на медицинския щаб на „армейците“. Наложи се французинът да напусне терена, а Амос Юга веднага бе пратен да загрява край страничната линия. След изтичането на двуминутното продължение Никола Попов отведе отборите в съблекалните при нулево равенство.

Втората част започна равностойно, като в 49-ата минута лекарите на „армейците“ трябваше да оказват медицинска помощ на Жеферсон.

В 53-ата минута Велтон нахлу в наказателното поле на ЦСКА отляво и центрира, но Мазику с глава изчисти. Секунди след това реферът спря играта за кратко, тъй като видимостта на терена бе намалена заради многобройните факли и димки, запалени от феновете на двата отбора.

Четири минути по-късно защитата на ЦСКА сбърка при една върната топка. Кълбото стигна до Филип Кръстев, срещу когото бе Томас Лам. Младият българин върна топката към Илиян Стефанов, който връхлиташе към границата на наказателното поле. Футболистът с №14 не се поколеба и веднага стреля по земя, пращайки топката в долния ляв ъгъл на „червената“ врата – 1:0 за Левски.

След час игра Велтон и Лам паднаха на терена, изпитвайки болка, и се наложи медицинска намеса. Веднага след това Жорди Кайседо не успя да стигне до извеждащо подаване, след като бе натиснат от бранителите на Левски. В 66-ата минута центриране на Йомов отдясно бе изчистено в ъглов удар. След корнера Левски осъществи мълниносна контра, но Велтон не успя да спечели нищо от ситуацията.

Атаките на хората на Алън Пардю продължиха и в 69-ата минута Амос Юга скочи най-високо след центриране от пряк свободен удар, но не достигна до топката.

В 73-ата минута Мазику изчисти с глава удар на Ван дер Каап от около 20 метра. Последва центриране в наказателното поле на ЦСКА, но Бари се размина с топката.

Секунди по-късно тимът на Станимир Стоилов центрира от пряк свободен удар, като в наказателното поле Ван дер Каап игра с глава, но не успя да насочи топката към вратата.

Десет минути преди края на редовното време топката стигна до резервата Маурисио Гарсес н ваказателното поле, но той не успя да си я спре и да стреля.

В 83-ата минута Цунами стреля много опасно отдалеч, но Бусато спаси.

Две минути след това техниката на Велтон му помогна да се измъкне от футболист на ЦСКА и да подаде на Георги Миланов. Той центрира отляво, като на далечната греда Михайлович бе оставен съвсем сам и стреля от чиста позиция, но Бусато направи великолепно спасяване.

В 89-ата минута защитата в синьо се справи с центриране на Мазику отляво и изчисти току пред Кайседо. Натискът на ЦСКА продължи, но Пламен Андреев успя да излезе и да хване центрирана от Федерико Варела топка в добавеното време.

До края на 5-минутното продължение играта се накъса и тимът на Алън Пардю не успя да стигне до така нужния гол и така Купата отиде в ръцете на Станимир Стоилов и Левски. След последния съдийски сигнал феновете на Левски от сектор “Б” нахлуха на пистата, за да празнуват със своите любимци.

Стартови състави:

ЦСКА: 1. Густаво Бусато (в) – 19. Иван Турицов, 29. Томас Лам,  4. Мено Кох, 18. Брадли Мазику –  24. Карло Мухар (56’ – 21. Амос Юга),15. Тибо Вион (75′ – 5. Федерико Варела), 3. Жеферсон – 10. Георги Йомов, 9. Жорди Кайседо, 8. Греъм Кери (63′ – 27. Маурисио Гарсес)

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 5. Федерико Варела, 7. Йоан Баи, 6. Християн Петров, 21. Амос Юга, 27. Маурисио Гарсес, 30. Яник-Сони Вилдсхут

Старши треньор: Алън Пардю

Левски: 1. Пламен Андреев – 5. Келиан ван дер Каап, 23. Ноа Сонко Сундберг, 33. Хосе Кордоба – 91. Драган Михайлович, 7. Георги Миланов, 30. Филип Кръстев, 6. Цунами – 14. Илиян Стефанов (82′ – 8. Андриан Краев) – 19. Билал Бари, 17. Велтон (93′ – 88. Марин  Петков)

Резерви: 13. Николай  Михайлов (в), 99. Йоан Загоров (в), 4. Иван Горанов, 8. Андриан Краев, 10. Радослав Цонев, 22. Патрик-Габриел Галчев, 88. Марин  Петков

Старши треньор: Станимир Стоилов

Главен съдия: Никола Попов

Жълти картони: Томас Лам, Георги Йомов, Амос Юга (Ц); Цунами, Драган Михайлович (Л)

Бербатов пристигна на националния стадион за финала, феновете на ЦСКА го аплодираха

Не пускат част от феновете на Левски в Сектор „Б“

Синът на Васил Божков на финала ЦСКА – Левски

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

ГАЛЕРИЯ