Грузия се нареди до Франция и Англия сред най-големите кошмари на България

Не беше далеч времето, в което гостуването на България се приемаша като доста неприятно усещане за повечето европейски отбори. На българска земя сме побеждавали кого ли не – Германия, Франция, Белгия, Португалия, Италия, Нидерландия, като някои от тези отбори са си патили по няколко пъти при визитите си до България.

Тези времена обаче изглеждат безвъзвратно изминали. Националният отбор няма капацитета да се бори дори с тимове от „нашата черга“, пък какво остава за гигантите на световния футбол, които сякаш играят друг футбол, на който нито един от селекционерите в последните години не намира адекватен отговор.

И резултатът е налице – „лъвовете“ вече 18 години не са били на голямо първенство, а с тази си игра няма особено големи надежди, че в близкото бъдеще нещо ще се промени.

В сегашното издание на Лигата на нациите българите отново не показват, че са надградили с нещо спрямо последните 5, а дори и 10 години. Напротив, България стига до нови „подвизи“ и губи мачове, които допреди години влизаха в графата „задължителни“.

Такъв бе и случаят с домакинството на Грузия, завършило с катастрофалния погром с 2:5. На стадиона в Разград тимът на Ясен Петров записа една от най-унизителните си загуби на родна земя, тъй като едва за трети път „лъвовете“ допускат 5 или повече попадения срещу свой съперник в официален мач.

Първият път, в който България получава 5 гола на своя земя е срещу Франция преди 90 години. През 1932 г. националите ни посрещат „петлите“ в първия си мач срещу този отбор, който след това побеждаваме на няколко пъти в историята на нашето съперничество. Първата среща обаче завършва с неприятно поражение с 3:5, което идва на 9 юни 1932 година.

Следващият подобен мач е от много по-скоро. През 2019 г. „лъвовете“ се сринаха срещу многомилионната селекция на Англия на Националния стадион „Васил Левски“ и загубиха с 0:6. И ако загуби от Франция с два гола разлика у дома и от Англия, който две години по-късно играе на финал на Европейското изглеждат донякъде логични, то продукцията срещу Грузия излиза от тези граници и поставя под съмнение всичко, което се върши не само в самия състав, но и в ръководството над него, тъй като пораженията напоследък станаха доста и стават все по-тежки