ЦСКА си направи харакири срещу груби ”светци’

ЦСКА загуби за пръв път в официален мач през новия сезон, отстъпвайки с 0:1 на Сейнт Патрикс в мач от третия кръг на Лигата на конференциите. Резервата на ирландците Серж Атакаи се възползва от лошо връщане на Асен Дончев към Густаво Бусато в 87-ата минута и вкара за “светците”. По този начин възпитаниците на Саша Илич ще трябва да стигат до обрат при визитата си в Ирландия след седмица.DSPORT.BG

През първата половина на първата част играта бе равностойна, като дори Сейнт Патрикс имаше повече атаки, но никоя от тях не засстраши Густаво Бусато. Постепенно ЦСКА взе инициативата в срещата, но без да успее да пробие защитата в бяло и синьо.

След почивката гостите от Ирландия накъсваха играта с бавене и нарушения и това затрудни „червените“ в опитите им да отбележат гол. Наред с това, съдията Мануел Шутенгрубер на няколко пъти ядоса феновете по трибуните със своите отсъждания. В 87-ата минута гостите шокираха ЦСКА, след като Асен Дончев сбърка фрапантно и предостави топката на Серж Атакаи, който прати топката във вратата на Густаво Бусато и така “светците”, които играха доста грубо в този мач, взеха гол аванс преди реванша на ирландса земя.

ЦСКА – Сейнт Партикс 0:1

0:1 Серж Атакаи (87′)

На трибуните на Националния стадион “Васил Левски” заеха места редица изявени спортисти на България. Освен Христо Стоичков, който бе част и от предхождащия мача “Армейски следобед”, на “Васил Левски” бяха бившият национал на България и играч на ЦСКА Мартин Петров, както и бившият състезател на волейболния ЦСКА и национал на България Теодор Салпаров.

В първите минути гостите осъществиха две нападения към вратата на Густаво Бусато, но без да създадат реална опасност за вратата на домакините.

Постепенно “червените” овладяха играта и започнаха на свой ред нападения. В 10-ата минута Лазар Туфегджич бе фаулиран на левия фланг, но центрирането на Станислав Шопов от пряк свободен удар бе дълго за съотборниците му в наказателното поле.

В 12-ата минута капитанът на ЦСКА Юрген Матей влезе в единоборство с Били Кинг и падна тежко, но след консултация с физиотерапевтите на тима, нидерландецът остана на терена.

Гостите обаче стояха много стабилно и пресираха ЦСКА при изнасянето на топката, като успяваха и да осъществяват атаки към вратата на Бусато.

В 27-ата минута Станислав Шопов потърси с дълъг пас зад защитата Маурисио Гарсез, но вратарят Джоузеф Ананг излезе и улови топката. Три минути след това Брадли де Нойер нахлу в наказателното поле отляво и само добрата намеса на Бари Котър предотврати главоболия за Джоузеф Ананг.

Това положение даде импулс на “армейците” и минута след това Гарсез влезе в наказателното поле от левия фланг и стреля. Ананг спаси, но не успя да улови топката. До нея стигна Тибо Вион, но вратарят на Сейнт Патрикс успя да се намеси и да предотврати гола в своята врата.

В следващите минути възпитаниците на Саша Илич опитаха да обсадят вратата на “светците”, но защитата в бяло удържаше натиска.

Три минути преди края на редовното време на първата част Вион центрира от ъглов удар вляво от вратата на гостите, но защитниците на гостите за пореден път се справиха с високата топка в наказателното си поле.

До края на полувремето домакините натискаха, но не получаваха празни пространства и се налагаше да опитват с удари отдалеч. Един такъв неточен бе на Амос Юга от около 20 метра, но топката мина вдясно от вратата на ирландския тим. До края на полувремето обаче така и не се стигна до опасни положения и така двата отбора се прибраха на почивка при нулево равенство.

Втората част започна двуостро, като имаше атаки и към двете врати, но двамата вратари нямаха много работа.

Десетина минути след началото на частта, Брадли де Нойер бе изведен на левия фланг. Неговото центриране обаче не намери негов съотборник и защитник на гостите изчисти с глава.

Виждайки, че не успяват да се противопоставят на ЦСКА, “светците” накъсаха играта, като бавеха найното подновяване при всяка възможност.

След час игра Илич пусна в игра последните две нови попълнения Джонатан Линдсет и Дауда Бамба, за които това бе дебют с червената фланелка.

Две минути по-късно Де Нойер с глава намери Гарсез, който се измъкна от своя пазач, но центрирането му отляво бе разочароващо и не стигна до негов съотборник.

В 64-ата минута решителна намеса на Християн Петров спря Оуен Дойл да се озове сам срещу Бусато. Това обаче бе спорадична атака за “светците”, а натискът на ЦСКА продължаваше.

Двадесет минути преди края на редовното време ЦСКА имаше страхотен шанс. Дауда Бамба изведе Гарсез в наказателното поле, но Ананг излезе и успя да блокира опита за удар на крилото, а след това топката мина покрай Георги Йомов.

В 72-ата минута зентриране отляво стигна до Гарсез, но той не успя да насочи топката към вратата, а впоследствие топката напусна очертанията на играта, а Хари Брокбанк от гостите легна на терена, с което си навлече гнева на публиката по трибуните.

Шопов центрира отляво, вратарят на гостите не се намеси и топката стигна до Ачос Юга, който центрира от левия фланг, но удар с глана на Гарсез попадна в обятията на Ананг.

В 80-ата минута Били Кинг се освободи от футболист в червено след контраатака и стреля от над 20 метра, но топката мина над вратата на Бусато. Нов шанс се откри за гостите в 82-ата минута, но отново мерникът на футболист в синьо и бяло не бе точен.

При ответната атака Станислав Шопов получи топката в наказателното поле и стреля по диагонала, но Ананг спаси.

Така се стигна до 87-ата минута. При изчистване на топката тя стигна до Асен Дончев. Той опита да я върне с глава към Бусато, но топката бе къса и до нея стигна Серж Атакаи. Седмицата на гостите финтира Густаво Бусато и спокойно влезе в наказателното поле, където я прати във вратата на ЦСКА. 

След този гол домакините се втурнаха в атака, но защитата на гостите ги удържаше. В третата минута на добавеното време Брайън Морено стреля по диагонала, но вратарят на гостите се намеси.

Малко след това “армийците” имаха претенции за дузпа, но те не бяха уважени. В последните секунди натискът на ЦСКА бе хаотичен и така и не се стигна до изравнително попадение.

Реваншът на ирландска земя е насрочен за следващият четвъртък (11 август), от 21:45 часа. Там хората на Саша Илич ще трябва да търсят успех с повече от гол разлика, за да се класират за следващата фаза на Лигата на конференциите.

ОТЗИВИ:

Матей: Резултатът е бедствие, но не кошмар, от 0:1 всичко може да стане

Саша Илич: Стават и такива неща
Треньорът на Сейнт Патрикс: ЦСКА да очаква по-труден мач в Ирландия
Де Нойер: Те ще бъдат по-прибрани на реванша, но ние отиваме там да победим

Стартови състави: 

ЦСКА: 1. Густаво Бусато – 16. Асен Дончев, 6. Християн Петров, 2. Юрген Матей (к), 5. Брадли Де Нойер – 15. Тибо Вион (60′ – 7. Джонатан Линдсет), 21. Амос Юга (76′ – 3. Жеферсон), 8. Станислав Шопов – 27. Маурисио Гарсез (83′ – 28. Браян Морено), 9. Дюкенс Назон (60′ – 30. Дауда Бамба), 11. Лазар Туфегджич (46′ – 10. Георги Йомов)

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 3. Жеферсон, 4. Мено Кох, 7. Джонатан Линдсет, 10. Георги Йомов, 13. Галин Минков, 20. Йоан Бауренски, 22. Енес Махмутович, 23. Радослав Живков, 28. Браян Морено, 30. Дауда Бамба

Старши треньор: Саша Илич

Сейнт Патрикс: 1. Джоузеф Ананг – 12. Хари Брокбанк (75′ – 22. Сам Къртис), 5. Том Гривости, 4. Джо Редмънд (к), 19. Антъни Бреслин – 16. Адам О’Райли, 6. Джейми Ленън – 2. Бари Котър, 8. Крис Форестър, 15. Били Кинг (81′ – 7. Серж Атакаи) – 9. Оуен Дойл (94′ – 10. Ронан Кофлан)

Резерви: 23. Давид Одумосу, 7. Серж Атакаи, 10. Ронан Кофлан, 22. Сам Къртис, 11. Джейсън МакКлеланд, 18. Бен МакКормак, 45. Бабатунде Оволаби, 29. Пади Барет, 25. Тайс Тимерманс

Старши треньор: Тим Кланси

Главен съдия: Мануел Шутенгрубер (Австрия)

Жълти картони: Георги Йомов (Ц); Том Гривости, Бари Котер, Антъни Бреслин, Джейми Ленън (С)

Стоичков: Ако можех да помогна на терена, щях да съм там (ВИДЕО)

Стоичков реши проблема с дългата опашка

Огромен интерес към Стоичков на ”Армейския следобед” (ВИДЕО)

Румънци свирят реваншите на Левски и ЦСКА в Лига на конференциите

 Новините на Dsport и във FacebookViberYouTube и TikTok!

ГАЛЕРИЯ