Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Уволняват Стойчо дисциплинарно, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.
Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов може да бъде уволнен дисциплинарно от „Титан”, ако Комитетът не вземе властта в най-скоро време, научи „Меридиан Мач”. Така Гърнето няма да плати на Екзекутора неустойката от 300 000 евро. Именно огромната сума спира босовете на „армейците” да бият шута на Младенов.
„Титан”-ите ще използват като мотив за раздялата с Екзекутора на Ливърпул
скандала с комисионите за Нилсон и Тенгариня. Както е известно, мениджърът на футболистите Франсиско Морено разкри сензационно, че Стойчо е прибрал 10 000 евро по сделката за Нилсон. Същият обяви, че разполага с платежно нареждане.
Бербо се прибра, ще радва България
Димитър Бербатов пристигна в София в ранния следобед вчера заедно с мениджъра си Емил Данчев. На летището звездата бе посрещнат от най-добрия си приятел вратаря Тодор Кючуков. Последният обяви, че не е оторизиран да съобщава какво е решението на Митко относно завръщането в националния, но знае какво е и то ще зарадва цяла България.
14 вече тренираха в Правец
Селекционерът на националния отбор на България Любослав Пенев стартира подготовката на тима за световните квалификации с Италия (7 септември) и Армения (11 септември). Деветима футболисти направиха първа тренировка на терена в Правец. Георги и Илия Миланови и Николай Бодуров от Литекс, Емил Гъргоров, Йордан Минев и Светослав Дяков от шампиона Лудогорец, Владимир Гаджев от Левски и Александър Александров от Черно море се събраха в базата на отбора в хотел „Риу Правец”. По-късно към тях се присъединиха и Петър Занев, който се прибра от Украйна, както и Стоян Колев (Черноморец), Илиян Мицански (Кайзерслаутерн), Веселин Минев (Анталияспор) и Станислав Манолев (ПСВ).
По-късно снощи и други от „чужденците” в списъка на Любо пристигнаха в родния град на Тодор Живков, а последните се очакват днес, за когато също са предвидени две тренировки. Утре заниманието ще бъде само едно.
На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Красимир Георгиев: Драстично ще режем заплатите в ЦСКА
В ЦСКА ще намаляват драстично заплатите като начало на прогреса. Това обявиха Възрожденците още преди да са стигнали до властта на Армията.
– Честно казано, бяхме изненадани от заплатите на футболистите и големия бюджет на клуба. Ще има промени – заяви спряганият за нов изпълнителен директор Красимир Георгиев. – Не е нормално играчи с, да кажем, добри заплати от порядъка на 20 000 евро да не попадат в титулярния списък.
Обмисля се и нова схема за премиране на футболистите. Вече са набелязани и играчите, които ще бъдат освободени, след като през тази седмица 11 нови ще бъдат картотекирани. – Ще има освободени футболисти, но няма да ги назова по имена, за да не се създава излишно напрежение. Нашето желание е да се дават бонуси за победи, участие в мачовете и попадане в групата. Бяхме изненадани от големия бюджет на клуба, но мисля, че можем да се справим. Можем да осигурим около 5 млн. лева за следващата година -каза още Георгиев.
Баскетболистите бият, Барчовски недоволен
Националният отбор по баскетбол победи с 94:77 Азербайджан в мач от група “Б” на евроквалификациите.Българите играха силно и през цялото време водеха в резултата, като на моменти се доближаваха до заветната разлика от 24 точки, която щеше да ги прати на второ място в групата.
В края на мача азерите намалиха и старши треньорът Росен Барчовски остана недоволен от играчите. Най-резултатен за България бе Христо Николов с 26 точки, а Чавдар Костов вкара 21 т. На 5 септември българите гостуват на Германия.
На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Какви ги върши Стойчо в ЦСКА
Зимният трансферен провал в ЦСКА все още не е отшумял, когато новото спортно-техническо ръководство започва да изгражда стратегията си за привличане на играчи. Естествено през май вече е изготвен и „черен списък”. Изготвени са и два плана за селекция – при успех в Разград и при второ място. На б юни Стойчо Младенов потвърждава писмено, че одобрява привличането на Гуидо ди Вани и Спас Делев. Първият подписва за две години, но така и не се явява, за което ЦСКА търси обезщетение. Вторият се оказва, че няма как да се завърне. На 7 юни клубът постига договорка с
искания от Стойчо Младенов защитник Сивард Спрокел
Той е спазарен като * свободен агент с контракт за две години с нетно възнаграждение за периода от 360 000 евро. Комисионата на агента, който е представител и на Младенов, е 40 000 евро.
На 11 юни Стойчо Младенов подава писмено потвърждение за договора на Спрокел, чрез което одобрява трансфера. Бранителят се оказва пълен провал. Ръководството настоява да го освободи по време на подготовката срещу обезщетение, но треньорът настоява той да остане на всяка цена. След двубоите с Мура раздялата със Спрокел се превръща 8 изключителен лукс. Той получава служебна бележка и заминава на почивка 8 Кипър, докато от клуба продължават да му плащат заплатата. Към 1 септември прищявката на Младеноб струва 50 000 евро, 20 от които комисиона.
На 12 юли специа листът подава докладна записка до изпълнителнир директор Венци Живков. В нея се казва: „Предвид лип сата на креативност 8 халфовата линия и липса та на разиграващи и конструктивни халфове достатъчно скорост и разнообразие в атака и 8а-риативност като схема на игра предлагам по няколко футболисти на Всеки пост, които да бъдат привлечени, за да подобрим конкуренцията и качеството на отбора. От предложените футболисти оставям на Вас да изберете състезателите, които Влизат 6 бюджета и схемата на заплащане на клуба. Като между тях има както скъпи, така и евтини футболисти”, се казва в докладната на треньора на ЦСКА.
Младенов уточнява, че в списъка липсват имената на няколко талантливи юноши, защото има риск те да не успеят да се развият. Това са Кристиан Петров, фабио Нунес, Сюлейман Коне и Ибрахиме Драме. От четиримата 18-годишният фабио Нунес бе отпратен лично от Младенов и сега играе в Блекбърн (б.а. – записал е 2 мача от началото на сезона).
Приложение по постове: вратари: Райе М’Боли, Владимир Стоянов, Томаш Черни, Матиуш Козачик. От тях клубът не успява да се споразумее единствено с Шериф Тираспол за българския национал.
От предложените от Стойчо Младенов защитници са доведени Родри-гее, Нилсон и Спрокел. Пропадат преговорите за Петър Занев. Той заедно с набелязаните халфове Александър Цветков и Георги Миланов от Литекс трябваше да заиграят в ЦСКА като част от сделката с Гриша Ганчев по придобиване на част от акциите на клуба. Обвиненията в данъчна измама срещу бизнесмена обаче осуетяват трансферите.
Сред предложените от Младенов полузащитници има имена, на които финансовите претенции не отговарят на ограничените възможности на клуба. Сред желаните са Шикапе-ла и Уалид Сюлейман, които треньорът познава от престоя си в Египет. Оказва се обаче, че тяхната цена е космическа за българските стандарти. По изричното му настояване са привлечени Христо Янев (Литекс) и Сержиньо (Локо Пд). От списъка отпадат унгарецът Адам Вас и Христо Златински, които отказват да играят за ЦСКА. Абсолютно обречено изглежда желанието на Младенов за привличането на играчите на Черноморец Асис и Шаешу след скандалите около Мишел Платини и Анисе. В нападение наставникът е запознат с продажбата на Мораес, но го вкарва в списъка си. Там по изрична негова молба е и неудачникът Килиън Шеридън. Въпреки напредналите преговори за неговото второ преотстъпване в Шотландия Младенов настоява пред ръководството той да остане. Този негов летен каприз приключи В началото на седмицата и коства на клуба 120 000 евро. Другата му алтернатива в атаката бяха Боли и Жозе фернан-дес. Случаят Станко Йов-чев не е описан 6 приложението на специалиста.
Процесът на изготвяне на селекцията в ЦСКА привидно не се различава от този на клубовете в чужбина. Треньорът наблюдава, предлага, а клубът Води преговори и подписва договорите. Има обаче една малка разлика, за която мениджърът на Нилсон Антонио и Бернардо Танга-риня сигнализира пред Би Ти Ви. Според лицензира-ния от УЕфА агент фран-сиско Морено играчите му са привлечени като свободни агенти. Импресариото заедно със спортния юрист Дуарте Коща пристигат 8 България на преговори с клуба. Връзката с ЦСКА прави нелицензира-ният представител Руй Гомеш. Той е близък на Стойчо Младенов покрай приятелството му с мениджъра Жорже Байдек и е натоварен от треньора да му предложи футболисти. Във връзки от този тип трудно може да се търси категоричност за посоката на взаимоотношенията агент-треньор. По време ма срещата Го-
меш е категоричен, че
част от комисионите по сделката трябва да бъде за треньора
„По желание на Младенов първо доведохме Ну-нес, после Мендеш, Нилсон и накрая Тенгариня. ЦСКА не трябваше да плаща трансферна сума, а само комисиони. Специално на моите клиенти Нилсон -80 000 евро, а на Тенгариня – 60 000. Тази сума заедно с другите комисиони от Нунес и Мендеш трябваше да се раздели на четири – между мен, Руй Гомеш, юриста Дуарте Коща и Стойчо МладеноВ. Това ми бе споменато изрично при преговорите. Най-много настояваше Гомеш. Нашият адвокат може да го потвърди. Той е запознат със случая. Вижте, аз не мога да докажа с документи дали Младенов си е получил парите, или да знам със сигурност дали това не е номер от страна на Гомеш, за да прибере още една част от комиси-оната. Договорката беше такава и ние приехме да делим на четири. От това, което ни бе казано, четвъртият е Младенов. Така и стана – първата ко-мисиона бе разделена при подписване на договора на Нилсон на четири равни части по 10 000 евро
В рамките на един месец Младенов на два пъти отне правото на труд на Нилсон и Тенгариня. Двамата на два пъти са спирани от тренировки, били са заплашвани. Чрез тях Младенов отправя послание към мен. В понеделник те ми се обадиха, че са получили много грубо отношение и забрана да участват 8 заниманията на тима. Изпратил съм нота до португалското посолство 8 София. Информирал съм БфС и фИфА за опита да се отнеме правото на труд на моите клиенти. Това се случва за втори път. След мачовете с Мура Младенов се опита да принуди играчите да намалят Възнагражденията си при подписан договор. Тогава ги изгони за два дни”, заяви мениджърът франсиско Морено.
Думите на Морено потвърди и юристът Дуарте Коща. Според агента В понеделник ще стане ясна съдбата на Нилсон и Тенгариня. Двамата не са получавали заплати от два месеца и ще информират фИфА за статута си.
„Пропадането на
трансферите на Мендеш и Нунес стана заради Младенов. Той настояваше много за тях. В същото време ни помоли за съдействие за трансфер на сина му в Португалия. Не се получи, отношенията ни се влошиха и Младенов се отметна от доведените играчи. ЦСКА не бе запознат със случващото се между мен и Младенов. Хората, представляващи клуба при преговорите, бяха ПърВан Първанов и Георги Павлов. Те бяха упълномощени от
собственика Димитър Борисов. С тях ние уточнихме всички детайли по договорите. Не съм говорил с МладеноВ. Запознахме се с него 8 София, нищо повече. Темата касае клуба дотолкова, доколкото трябва да бъде изряден 8 плащанията към играчите и към нас. За съжаление тук имаме проблем с ЦСКА”, казва още Морено.
Селекцията в ЦСКА има и друга страна. Това е така нареченият черен списък. На 18 юни той е депозиран официално в администрацията на клуба. В докладната записка Стойчо Младенов аргументира мотивите си да бъдат освободени 11 футболисти. С изричното уточнение „от гледна точка на високите цели, които отборът преследва, на техните позиции да бъдат привлечени по-качествени попълнения”.
Нарочените са: Здравко Чавдаров, мотив -„проявена липса на желание за самоусъвършен-стване 8 тренировъчния процес”.
Юношата Мартин Де-чев( който записа едва 286 минути с червения екип, бива окачествен като „неуверен, тактически неграмотен и слабо агресивен футболист”.
Друг предложен за гонене е Александър Яки-моб, за когото наставникът твърди, че не може да разчита за постигане на високи цели. Той го окачествява като „праволинеен, неориентиран, технически неподготвен и без спортен интелект”.
Румен Трифонов бил „психологически неустойчив, но с добри личностни качества”. Играчът бил с
изтичащ договор и не проявявал голямо желание да го поднови.
В списъка следват Николай ДюлгероВ, Борис Галчев и Коста Янев. Техническият потенциал и тактическият маниер и на тримата бил полезен за отбори с не особено високи цели. Те нямали еднаква успеваемост и ефективност 8 атака и защита, .пише още Младенов. Националът Борис Галчев бил „футболистът на ЦСКА 8 средата на терена с най-голям брак и притъпяВане на атаките”.
Станислав Костов
притежавал потенциал, но на този етап не разполагал с нужните качества. Той е предложен за преотстъпване. Подобен е коментарът и за Владо Иванов.
Списъкът „Младенов” включва още – Илиас Ха-дад, който изиграва едва 30 минути през пролетта, Адемар, Георгиан, Паун, Антонио Томас и Иван Боладо. Коментарът за тях е за футболисти, които възприемат ЦСКА като „възможност за живуркане”.
По време на излизането на този списък все още съществува макар и минимален директен диалог между ръководството и треньора въпреки изпуснатата титла с рекорден аванс от осем точки. Младенов обещава открит разгоВор след края на сезона за състоянието на българския футбол и атаките срещу ЦСКА. Двусмислените му изказвания след всеки мач за неотсъ-дени дузпи, заговори и директиви се оказаха някакъв изгубен при превода мотивационен метод за повдигане на духа на отбора, пошла интерпретация от неизчерпаемия арсенал на Жозе Мауриньо в Реал Мадрид. Мислейки за оправдания и повдигане на духа, Младенов се завърна в действителността и започна нова офанзива – този път срещу работодателите си. При всяка удобна възможност той подхвърляше на медиите критики към ръководството за липсата на селекция, но с надеждата, че собствениците ще изпълнят поръките му. От „Титан” обаче мълчаха. А мълчанието им доведе до ноВи изказвания, пораждащи напрежение. Специалистът промени так-
тиката си, но не и тона.
Самоналоженото медийно ембарго постоянно бе нарушавано с размисли за липсата на качествени играчи, но прозвуча и огненото – „Работим без пари, не сме взели стотинка, откакто поехме отбора”. Това е така. Но на пръв поглед единствено неговото месечно Възнаграждение от 17-те служители по ведомост в спортно-техническата дирекция буди недоумение в период на изключителна криза. Както и процентното му увеличение с всеки сезон.
Вината е на клуба, но той не може да си позволи треньорът му да бъде по-ниско оценен от Взимащите по 20 000 евро звезди. Раздорът стана пълен след провала с Мура и неудачите в А група. Те затвърдиха отчайващата подготовка, игра и тактика на отбора. Независимо от това с какви играчи разполага или не, почеркът и идеите на треньора категорично отсъстват. Така все по-актуален става въпросът – това ли е истинският капацитет на специалиста или вината пак е в липсата на качествени футболисти.
Вече е ясно, че досега Стойчо бе играл ролята единствено на Мауриньо и с неограничени средства за добра селекция може да постигне титла. Но стана и пределно ясно, че е ограничен да се пригоди към философията на Хосеп Гуардиола. Всъщност кой е последният юноша, изграден под трень-орството на Младенов. Май никой не помни. Разводът Младенов -ЦСКА – „Титан” е неизбежен. Взаимното търпение се дължи единствено на финансови клаузи по договора. Ситуацията е проста. При оставка отпада обезщетението към Младенов, а при уволнение специалистът си тръгва с обещания за пълни джобове, макар и огорчен. Май настина не е луд, този, който яде баницата, нали… т:с
Забележка: Материалът е свален от предаването „Зона Спорт” по Би Ти Ви Екшън
На първа страница на вестник „Футбол” четете:
Бербатов се прибра в София, за да каже „да” на България
Новият нападател на Фулъм Димитър Бербатов кацна вчера следобяд на летище София, придружен от мениджъра си Емил Данчев. Тандемът, който беше във видимо добро настроение бе посрещнат от един от най-близките приятели на играча – вратарят Тодор Кючуков. Днес Бербатов ще даде пресконференция в пресклуб „България, на която ще разкрие подробности около трансферната си сага, а освен това се очаква да обяви, че се завръща в националния ни отбор.