Приказка за поколенията – 9 от Гигант измъчиха ЦСКА, дузпи спасиха ”армейците” от невиждан резил!

 

ЦСКА продължава към 1/8-финалите за Купата на България след страховита драма. Повече от 130 минути игра не стигнаха на “армейците” да пречупят третодивизионния Гигант Съединение. След равенство 1:1 се стигна до дузпи, а столичният гранд с кански мъки си подсигури продължаване напред в Sesame Купа на България. DSPORT.BG

 

Шокиращо първото полувреме приключи с аванс за домакините. Те поведоха с гол на Георги Стайков.

В началото на втората част Гигант остана с човек по-малко. Васил Василев беше изгонен с втори жълт картон. С кански мъки „червените“ се възползваха от бърза контраатака и изравниха чрез Браян Морено в 74-тата минута.

Дълбоко в добавеното време на срещата Гигант остана с 9 души. Райко Алов също си изкара втори жълт картон и беше изгонен. ЦСКА обаче не успя да предотврати продълженията. Играха се още 2 части по 15 минути, но лидерът в efbet Лига така и не стигна до решаващ гол. Домакините се бранеха героически и със сигурност мачът ще влезе в градския фолклор на Съединение.

В крайна сметка дузпите решиха кой ще продължи към 1/8-финалите. Там играчите на Саша Илич показаха железни нерви и не направиха нито един пропуск от бялата точка, за да спечелят със 7:6. В спор за четвъртфиналите ЦСКА гостува на Септември София.

Саша Илич: Срамен мач не само за клуба, а и за мен и играчите (ВИДЕО)
Треньорът на Гигант: Не ни достигна класичка, Гигант няма вина, че ЦСКА си изтърва положенията (ВИДЕО)

Очаквано ЦСКА контролираше събитията на терена от самото начало. В 5-ата минута дойде първият голям шанс за „червените“. След изпълнение на ъглов удар топката стигна до Дюкенс Назон. Нападателят беше на чиста позиция, но от близко разстояние уцели лявата греда.

Минута по-късно Георги Стайков се строполи в наказателното поле след съприкосновение с Юрген Матей. Главният съдия Димитър Димитров обаче беше категоричен, че фал няма. В ответната атака Назон засече с глава центриране, но беше доста неточен в опита си да намери очертанията на вратата.

В 18-ата минута ЦСКА получи пряк свободен удар в близост до наказателното поле. Преди Димитър Димитров да даде сигнал, топката беше пратена в мрежата, но голът не беше зачетен. В крайна сметка Станислав Шопов си пробва късмета, но над напречната греда.

Половин час след началото Гигант беше на път да шокира ЦСКА. След поредица от центрирания, с които „червените“ се справиха, Здравко Жилов овладя. Десетката на домакините преодоля двама противници и стреля по земя от границата на наказателното поле. Получи се зрителна измама – топката се оплете в мрежата, но от външната ѝ страна, за съжаление на многобройната домакинска публика. В същото време софиянци си отдъхнаха.

Последваха силни минути за „армейците“. Дюкенс Назон беше изведен от Йоан Бауренски. Таранът се озова сам срещу Цветан Тодоров. Неговият удар беше отразен от вратаря. Последва добавка на Бисмарк Чарлс, която беше много далече от целта.

Станислав Шопов отново пробва да стреля от пряк свободен удар, но пак не беше съвсем точен.

Така се стигна до 42-рата минута, когато Гигант шокиращо излезе напред в резултата. Красимир Здравков беше изведен в наказателното поле. Почти от аутлинията той пробва пас към свой съотборник. Двама защитници на ЦСКА направиха груба грешка, пропускайки топката зад гърба си. Там чакаше Георги Стайков, който от близко разстояние разпечата вратата на Димитър Евтимов.

До почивката опитите на гостите да отвърнат не се увенчаха с успех. Сензацията стана факт. Първата част завърши с аванс в полза на Гигант. Вследствие за началото на второто полувреме Саша Илич направи четири промени в състава на ЦСКА. На терена се появиха Джонатан Линдсет, Лазар Туфегджич, Браян Морено и Маурисио Гарсез.

ЦСКА стартира настървено втората част. В 49-ата минута Маурисио Гарсез беше изведен с дълго подаване зад защитата на Гигант. Той се озова очи в очи с Цветан Тодоров. Вратарят много добре изчака, след което успя да спаси.

В 55-ата минута Бисмарк Чарлс демонстрира страхотната си скорост. Той тръгна на пробив през центъра и принуди Велислав Василев да го фаулира. Защитникът на Гигант вече имаше жълт картон, а Димитър Димитров не му прости и му показа втори, съответно червен картон. Домакините трябваше да доиграят мача с човек по-малко. Линдсет иначе стреля от прекия свободен удар. Топката премина опасно близо покрай вратата на Тодоров.

Осем минути по-късно Джонатан Линдсет стреля от въздуха. Получи се рикошет в бранител и топката излезе в корнер. При последвалия ъглов удар Юрген Матей стреля с глава, но покрай лявата греда.

В 69-ата минута Джонатан Линдсет пробва от средна дистанция. Топката тупна коварно пред Цветан Тодоров, но вратарят успя да улови.

Четвърт час преди изтичането на редовното време ЦСКА най-сетне успя да вкара. Само за момент домакините се изнесоха по-смело в предни позиции и софиянци ги наказаха. Браян Морено беше изведен зад защитата на „жълтите“. Той се озова очи в очи с Тодоров. Ударът му по земя беше много слаб и стражът спаси само че не успя да улови. Морено се възползва, дръпна топката и я вкара на празна врата за 1:1.

Гигант успя бързо да се окопити. Третодивизионният тим се стараеше да убива темпото на игра, но в същото време опитваше да задържа топката. Продълженията ставаха все по-реален сценарий. Атаките на ЦСКА не бяха на ниво и трудно създаваха опасност за вратата на Тодоров. Чак в добавеното време на срещата „армейците“ имаха шансове за втори гол. Във 2-рата минута от добавеното време Джонатан Линдсет центрира от ъглов удар. Мено Кох беше на далечната греда. Той стреля с глава, но неточно. Малко след това Чарлс получи шанс. Неговият мерник също не бе съвсем точен.

В 6-ата минута от добавеното време Райко Алов извърши много грубо нарушение покрай страничната линия. Той беше изгонен с втори жълт картон, съответно червен и домакините трябваше да доиграят мача с двама по-малко.

Веднага след това Линдсет намери Морено с центриране. Нападателят беше пред вратата, но някак си не успя да бутне топката в мрежата.

Последната дума преди продълженията имаше ЦСКА. Моретно стреля от дистанция, но високо над целта. В крайна сметка Гигант успя да се добере до продължения срещу именития си съперник.

Продълженията започнаха с голяма опасност пред вратата на Гигант. Кареасо и Чарлс разиграха добре. Вторият стреля от добра позиция, но в левия страничен стълб.

В 96-ата минута Линдсет получи отляво и центрира към Чарлс. Той овладя на гърди и пробва задна ножица. Топката премина покрай целта.

Последва поредица от шансове за Бисмарк Чарлс. В 98-ата минута след разбъркване в наказателното поле ударът му с глава беше изчистен от голлинията. Секунди по-късно ганаецът беше изведен на стрелкова позиция, но не уцели вратата.

В края на първото продължение Маурусио Гарсес направи непростим пропуск. Той беше намерен с центриране отляво. Изстрелът му с глава профуча покрай целта.

В 106-ата минута Илиан Антонов беше намерен зад защитата на домакините с прехвърлящо подаване. От близко разстояние младокът стреля с глава, но право в ръцете на вратаря Тодоров. Пореден пропуск за „червените“.

ЦСКА продължаваше да се удря като в стена в противниковата защита. Десет минути след пропуска на Антонов – Мено Кох получи в пеналта и стреля от малък ъгъл – много силно и много неточно. Гигант видимо играеше за дузпи въпреки умората. Непрестанно по един-двама футболисти на домакините падаха на тревата заради мускулни схващания, а и убиваха темпото на игра.

Гигант направи чудото и успя да удържи резултата 1:1. Така се стигна до решаващи дузпи, които да определят отбора, който ще продължи към 1/8-финалите за Купата. ЦСКА показа малко по-здрави нерви и успя да се спаси от голям резил, побеждавайки със 7:6. Решаващият пропуск направи Янко Гюзлев. Неговият удар беше отразен от Димитър Евтимов.

Гигант – ЦСКА 1:1 (6:7 след дузпи)

(1:0 Георги Стайков 42′, 1:1 Браян Морено 74′)

Червени картони: Васил Василев 55′, Райко Алов 90’+6′

Дузпи (6:7):

Иван Скерлев (Гигант) – ГОЛ

Иван Турциво (ЦСКА) – ГОЛ

………………

Свилен Щерев – ГОЛ

Джонатан Линдсет – ГОЛ

………………

Красимир Здравков – ГОЛ

Юрген Матей – ГОЛ

………………

Костадин Христов – ГОЛ

Маурисио Гарсез – ГОЛ

………………

Аурел Мусай – ГОЛ

Браян Морено – ГОЛ

………………,

Кристиян Николов – ГОЛ

Марселино Кареасо – ГОЛ

………………,

Янко Гюзлев – Пропуск

Мено Кох – ГОЛ

Състави:

Гигант: 1. Цветан Тодоров, 4. Васил Василев, 14. Иван Скерлев, 3. Райко Алов, 21. Красимир Здравков, 11. Никола Марин – К (Мариян Гиров 120’+2′), 24. Георги Стайков (Костадин Христов 83′), 23. Свилен Щерев, 18. Аурел Мусай, 10. Здравко Жилов (Янко Гюзлев 63′), 9. Георги Мавродиев

Резерви: 12. Георги Киров, 5. Янко Гюзлев, 2. Мариян Гиров, 8. Кирил Личев, 19. Иван Лазаров, 7. Кристиян Николов, 6. Костадин Христов

Треньор: Георги Мечечиев

ЦСКА: 25. Димитър Евтимов, 2. Юрген Матей – К, 4. Мено Кох, 19. Иван Турицов, 13. Галин Минков, 24. Александър Бучков (Маурисио Гарсез 46′), 8. Станислав Шопов (Джонатан Линдсет 46′), 20. Йоан Бауренски (Лазар Туфегджич 46′ – Илиан Антонов 90′), 26. Марселино Кареасо, 17. Бисмарк Чарлс (Росен Маринов 103′), 9. Дюкенс Назон (Браян Морено 46′)

Резерви: 1. Густаво Бусато, 14. Илиан Антонов, 7. Джонатан Линдсет, 11. Лазар Туфегджич, 29. Росен Маринов, 27. Маурусио Гарсес, 28. Браян Морено

Треньор: Саша Илич

Съдия: Димитър Димитров

Празникът в Съединение (ВИДЕО + СНИМКИ)

 Новините на Dsport и във FacebookViberYouTube и TikTok!