Стоилов: Левски е изключително близо до това да стане хегемон в българското първенство (ВИДЕО)

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов даде специално интервю пред клубната телевизия, в което прави равносметка на изминалата година, която левскарите имаха. Той коментира любовта на левскарите, както и оцени шансовете на Левски да бъде хегемон в българския шампионат като изключително. Стоилов засвидетелства и благодарността си към левскарската общност. Треньорът изтъкна, че е разочарован от резултатите, които Левски е постигнал до този момент в шампионата. Мъри разкри, че ако новият собственик го иска да продължи да бъде старши треньор, той ще приеме. Стоилов разкри, че в бъдеще се вижда като спортен директор на клуба. DSPORT.BG

„Една трудна, щастлива, емоционална и радостната левскарска година. Левски се връща към корените си и обединението си. Отборът си връща любовта на феновете, както и трофей след толкова много години. Левски се върна и футболната гордост на терена. Като завършек накрая имате и резултатите, които според мен не показват реално представяне на отбора или превъзходството на отбора на терена. Общо взето една доста положителна година за клуба. За всички в отбора бъдете добър атестат за работа, че Левски успя да изчисти огромните задължения, които имахте към хора, личности, треньори и футболисти и т.н“, започна своето интервю Стоилов.

„Един от щастливите дни бе 15-и май, защото почти няма мач или на стадион, на който да съм бил с Левски и да не съм бил щастлив като гледам любовта и уважението на хората и към отбора, и към името – Левски. Върна се обичта и обединението на всички левскари, върна се единството с клуба. Най-важното е, че хората имат вече доверие в начина на работа и управлението на клуба. Така се опитваме максимално дълго хората да чуват истината, а това винаги е било силно в Левски“, продължи Мъри.

„Мисля, че нещото, което не успя да се случи, е това, че Левски се отдалечи много от лидерите в класирането. Не го очаквах и аз лично на фона на играта и стила, който показваме – един доминиращ и горд Левски. Просто резултатите по необяснима причина за мен ни бягаха. Футболният Господ не бе благороден към Левски. Очаквах да сме много по-близко до лидерите, но това е явно и грешка на растежа. Много сме близко като игрово поведение и доминация на терена, да изградим онзи Левски, който да надиграва всички противници“, каза още старши треньорът на „сините“.

На въпрос какво го е изненадало през изминалата година, Станимир Стоилов отговори: „Резултатите ме изненадаха. Не толкова да ме изненада, колкото да ме зарадва, е връщането на толкова млади деца по стадионите. По тренировките и мачовете обичта на хората ме зарадва. Върнахме се години назад, от доста години насам в Левски не е имало такава емоция и такава тръпка. Лично мен ме изненада като левскар, който е минал и през трудни и през хубави моменти, никой от хората, които ме срещат по улицата, за да искат снимки, не ми казват: „Тренер, защо не бихме?“, а ми казват „Тренер, браво Левски се оправи, Левски върви добре, ще дойдат и победите“. Преди гледахме прекалено дребнаво за един мач, а сега вече гледаме глобално, което е най-голямата победа за всички нас“.

„С оглед на целия сезон, мисля, че Левски е изключително близо до това да стане хегемон в българското първенство. Естествено, трябва да си намести мозайките. Футболистите, с които разполагаме във всеки един мач, особено с лидерите, показаха, че могат да играят наравно, дори по-добре. Имаме една много интересна сплав между млади и опитни играчи. В нашия отбор се създаде възможност младите да играят по-редовно. Ако се погледне реално в трите позиции в средата на терена – ние имаме само български играчи, плюс вратаря. Гарантирам участие поне на четирима български  играчи във  всеки мач, което е доста положително. Ориентирали сме се основно в селекция на млади играчи. Мислим за следващите хора, които ще управляват клуба да имат футболисти със стойност. Миналият път, когато бях в Левски всички футболисти бяха продадени, което означава, че са имали висока стойност. На Левски бъдещето му е осигурено“, коментира Стоилов.

„Искам да благодаря на всички привърженици на Левски, че стоят плътно зад мен, зад отбора. Без тяхната подкрепа и тяхната любов, клубът бе загинал, защото бяхме на тоталното футболно и финансово дъно. Благодарение на тях, първо аз бях подтикнат  към завръщане на работа в Левски. Тяхната любов дава сили и желание на хората да работят. Промяната, която направихме – първо изчистихме някои финансови неща в клуба, които да намалят бюджета, а след това направихме и игрова организация. Основна бе селекцията през януари, така че този отбор е на 11 месеца. Опитахме се да бъдем по-силни и по-добри. Видя се, че това беше свързано. Футболистите спазваха правилата като отдаденост и тактическа дисциплина и тогава резултатите идват. Аз съм треньор, който изключително много следи организацията и дисциплината в отбора. Естествено, съм накарал всички да се съобразяват с ценностите на Левски и съм им казал да бъдат горди левскари на терена, защото иначе трибуните ще опустеят“, каза още Мъри.

На въпрос дали Стоилов знае каква отговорност носи за подкрепата и единството на левскарите, той отговори: „Да, знам и за това се опитвам да работя почетно и честно, и да давам ясни отговори. За мен най-важното е откровеността и честността, това са принципи, които още Васил Левски ги е програмирал, а клубът е създаден с тези принципи. През годините са отстоявани от привържениците. Аз осъзнавам и може всичко да се наруши, но битката извън терена за Левски няма да я загубим – ще я спечелим. На терена се губят футболни битки, но извън терена ние трябва да сме честни и почтени към Левски“.

Станимир Стоилов бе запитан за евентуална продажба на играч при изгодна оферта от страна на друг клуб: „Ако цените са изгодни, да, но не мисля, че някой от футболистите е стигнал максимума си на развитие, защото тръгнаха от ниско ниво, след което направиха огромен скок. Голяма част от тях се подобриха много и вече имат реални цени. Ако има добра оферта, може да продадем всеки, защото няма незаменими играчи, след като го няма Гунди, значи наистина няма незаменими играчи за Левски“.

На въпрос дали ще остане начело на Левски, ако има нов собственик, Мъри отговори: „Това трябва да реши новият собственик. Аз като фен на Левски и такъв, който искрено желае спасението на отбора, ще дам възможност на новия собственик да си избере хората, с които ще работи. Ако новият собственик ме покани, естествено, че бихме преговаряли и бих останал начело. Трябва да се инвестират сериозни средства в детско-юношеската школа, ако искаме тя да бъде по-бърз преход от детски в мъжки футбол. Школата, колкото и да ни е избягала дава сериозен брой играчи, които на по 17 години някои от тях са титуляри. Това никога не е било в толкова ранна възраст. Такава масовост е нямало преди, тя идва малко по принуда. Да, младите играчи получават и малко повече авантажи и от треньорския щаб и от клуба, но това е бъдещето на Левски“.

„В предишния ми престой обърнахме внимание на много наши футболисти. Моята мечта беше от този отбор, който беше от “Синята приказка”, да навлезе изцяло в клуба като ръководители, скаути, треньори, помощници и т.н. Този отбор, който донесе толкова радост на българските почитатели. Това ни беше идеята със Сираков, именно те да заемат всички видове позиции в клуба, за да запазим духа на Левски и истината за Левски. Периодът беше твърде дълъг с тях. Сега има няколко човека и треньори, за които се опитваме да намерим най-доброто нещо за бъдещето на Левски. Това е мой и на Наско Сираков ангажимент – да търсим бъдещето за Левски“. Естествено, моето желание е, че не искам вечно да бъда треньор. Виждам се в бъдеще нещо като ръководител, изцяло спортно-технически ръководител, от колкото какъвто и да е друг, защото смятам, че всеки трябва да прави това, в което е най-силен. Така че след години със сигурност ще се ориентирам в т. нар. спортно-техническа длъжност – спортен директор“, заяви Стоилов.

„През първия престой младите играчи бяха много изостанали и се наложи 3-4 години да ги водим, защото много лошо функционираше школата. Нямаше нито един играч от ДЮШ, който да беше в първия отбор на Левски и за това отне малко повече време, за да можем да ги развием. Сега смятам, че поне 2-3 играчи имаме от школата, които се справят доста добре. Ако можем поне на година по един играч от школата да вземе основно място в състава на Левски ще бъде добър успех. Шанс даваме на всички, вече от футболистите зависи да го защитят и да го пазят. На този етап Патрик-Габриел Галчев и Борислав Рупанов се стараят много и имат голямо желание, но класата и нивото, което показват трябва да се подобри значително“, коментира старши треньорът на „сините“.

Каква е общата оценка на Станимир Стоилов за спортно-техническия и управленчески план за втория му престой начело на Левски: „Двете направления минаха през огромно преструктуриране, защото старта, от който започнаха беше под всякаква критика. Оценката трябва да бъде много положителна, но трябва да се подобряваме. Ако вземем шестобалната скала – оценявам на 4 и половина, защото старта бе много лош“.

„Благодарение на Левски имах възможност да работя с много велики треньори, които на мен ми дадоха страхотен шанс да поиграя при тях. Аз като опитен футболист  нямах никакви претенции, но те всичките желаеха да бъда играещ помощник-треньор. Не е било по мое желание и инициатива. Макар че оставах с впечатление, че играя повече, от колкото заслужавам накрая на годините си като защитник. Първо ме покани Димитър Димитров, от когото научих много и продължавам да комуникирам с него. Всичките треньори бяха отворени за мен. Ако съдим по резултатите, които съм постигнал, то тези хора са били добри учители“, каза още Мъри.

„От чуждите отбори нямам много любим отбор. Най-много ми харесваше стила на игра на Барселона, може би, защото бях и на стаж там през 2003 година и стоях да гледам тренировки там при Франк Рийкард. Винаги съм искал да работя за Левски и да бъда треньорът на Левски. Когато играех, също бях щастлив, защото бях в Левски. Продажбите, които са се случили от Левски, за да тръгна и към Турция и към Португалия е било, за да може Левски да спечели, както и аз. Винаги моето желание е било да бъда в Левски, който е моят отбор и това ще си остане завинаги“, коментира още Стоилов.

Какво бе пожеланието на Мъри за новата 2023 година в личен аспект и към Левски: „Първо на всички искам да пожелая здраве, защото другото се постига със знание, с работа и с честност. На привържениците също пожелавам да са здрави и да бъдем така единни, и да обичаме Левски през следващата година. Да не се отказваме от подкрепата. Единството, което се създаде около Левски, да се подобрява, защото това ще ни направи още по-силни. Няма да бъдем силни, ако я няма фенската подкрепа в клуба. Заедно ще направим Левски да изглежда много по-силен. Лично моето желание за следващите месеци до края на настоящия сезон е клубът да се вдигне до максимална спортна форма. От догодина Левски да бъде доминант, който да се бори за титлата. Заедно можем всичко и заедно правим Левски да е велик!“, завърши Станимир Стоилов.

Станимир Стоилов: Най-щастлив съм, когато съм в Левски
Мъри: В бъдеще се виждам като спортно-технически ръководител в Левски

 Новините на Dsport и във  FacebookViberYouTube  и  TikTok!