Саша Илич с гръмко обещание за ЦСКА ВИДЕО

LAP.bg

Треньорът на ЦСКА Саша Илич говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по RING. Специалистът засега продължава успешно мисията да изведе „червените“ до дългоочакван дубъл. „Армейците“ са начело след края на есенния полусезон в първенството и са на четвъртфинал за Купата на България. Предлагаме акценти от интервюто със Саша Илич:БЛИЦ

– Г-н Илич, какво очаквахте и какво намерихте в ЦСКА за тази половин година?
– Моите очаквания винаги са големи. Играх футбол в големи отбори и където и да съм бил, винаги сме се борили за трофеи. Знаех, че ЦСКА е един от най-големите, по-точно най-големият отбор в България, и именно този факт ме привлече най-силно. Вече дълго време ЦСКА няма титла във витрината си, но мисля, че за момента сме на добър път. Истинската борба предстои през пролетта и трябва да се подготвим за нея и да вървим напред стъпка по стъпка. До момента се представяме добре, но съм сигурен, че можем още повече.

– Колко рискувахте да дойдете в тежък момент в ЦСКА? Тимът се раздираше от вътрешни конфликти през месец май, а ултрасите дори обявиха бойкот. Обстановката определено не беше за дебют на Вашата треньорска кариера в чужбина.
– В треньорската професия не можеш да си избираш подходящия момент. Когато отборът върви, треньорът не се сменя. Ще се повторя, че ЦСКА е много голям клуб и винаги се бори за трофеи. Това беше достатъчно условие да дойда. Знаех някои неща, не чак толкова много. Ситуацията не беше много добра, имаше проблеми с феновете, но бях убеден, че с добри мачове в един момент можем да ги върнем на трибуните. И искам сега да им кажа, че те много ни липсват. Нещо повече – убеден съм, че с тях ще бъдем минимум с 10-20 процента по-силни.

Winbet – най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

– Обикновено през последните 6 години ЦСКА се бори с Лудогорец за титлата, но след добра есен следва слаба пролет и треньорите развяват бялото знаме с възгласа: „Нямаме класа, трябват трансфери“. Да очакваме ли нещо подобно и от Вас или вие ще работите до край без да се предавате?
– Аз съм борец по душа. Боря се до последния момент и ще се боря до последния миг и сега да бъдем в конкуренция за титлата. Лудогорец е отбор, който вече 11 години е шампион, играе постоянно в Европа и това са предимствата пред ЦСКА. Но ние сега се намираме в добър момент, защото сме лидери, макар и само с точка повече от Лудогорец. Но също знам, че в предходните години пролетта не е била блестяща, що се отнася до ЦСКА. Надявам се, че ще го променим. Надявам се да направим добра подготовка и че всички ще сме здрави. Със сигурност през паузата ще говорим с шефовете на клуба за някои играчи, които да повишат конкуренцията с цел да бъдем още по-силни от есента.

– Конкретно какво още е необходимо на ЦСКА, за да вдигне нивото си и да триумфира в първенството? Вие какво искате?
– Постоянно го повтарям – на ЦСКА са нужни играчи, които правят разликата. Не претендирам за бройката, а за следното – тези, които идват, трябва задължително да се различават от тези, които имаме. Новият играч трябва да е от онзи тип, който прави разликата и да ни донесе това, което ни трябва.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

– Как работите с ръководството на клуба? Казвате ли при всяка среща: „Аз искам да правя всички трансфери“, както го правеха някои от Вашите предшественици? Или не се налага подобна истерия?
– Имам много добра комуникация с хората от клуба. Важно е да сме на един път, но в същото време е добре в определени моменти да имаме различия. Това мотивира най-вече мен като треньор да работя по-добре. А също така някои мои несъгласия карат тях да мислят различно. Важното е от всичко това в крайна сметка да извлечем най-добрите решения за ЦСКА.

– Към кои големи треньори в историята на футбола имате най-голям респект?
– Много са – от Гуардиола, който прави чудеса където и да отиде, през Моуриньо, който е спечелил всичко. Също така Анчелоти, Зидан… Много фантастични треньори работят по света. Сега вече имаме възможност да гледаме клипове, видео материали – кой къде работи, как работи. Хубаво е да вземеш нещо от другите, но трябва да бъдеш и себе си.

– Докъде мечтаете да стигнете в новото си предизвикателство като успехи и къде по пътя виждате мястото на ЦСКА?
– Целите ми са най-високи. Достижими ли са, ще покаже времето. В бъдеще имам желание да работя в най-добрите клубове в света, но за мен към този момент най-добрият отбор в света е ЦСКА. Искам и ще опитаме да направим нещо голямо. Скоро ще разберем дали ще успеем.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“