Лечева обясни за “Армията” и “Герена”, говори и за скандала в щангите

  

Снимка: Startphoto.bg

Казусите с базите на ЦСКА и Левски са все по-близо до разрешаване. Това каза министърът на младежта и спорта Весела Лечева. Тя смята, че държавата е останала длъжник на двата футболни клуба.БЛИЦ

Бомба в БЛИЦ: Сензационна раздяла в ЦСКА, обявяват я до дни

“Стадионът на Левски от 2021 г. е в плана за действие за държавните концесии, но в последните години не беше направено нищо. Смятам, че предприехме важна стъпка. С моя заповед се създаде комисия заедно с ММС и с областната управа, която да изготви цялата процедура и подготвителните действия за процедурата за отдаване на концесия. Целта на тази комисия също така е да изготви един правен, технически и финансов анализ. Така че всичко това предстои, ние сме в пълна готовност. Работим по този казус, така че да бъде в най-кратки срокове реализирано, и да бъде дадено началото на процедурата за отдаване на концесията”, разясни министър Лечева при гостуването в БНТ.

Държавата изпълнява желание на кандидата за Левски

“По отношение на ЦСКА – сключихме меморандум между “Сердика спортни имоти” и ПФК ЦСКА, в който разписахме всички най-важни стъпки касаещи създаването на съвместното дружество. Почти всички най-важни действия са към своя край и сме пред създаването на такова съвместно дружество. В най-кратки срокове ще гледаме то да бъде вписано в търговския регистър”, обясни Лечева.

“Надявам се успешните модели да бъдат приложени най-после и в спортната инфраструктура, така че и двата гранда да получат най-добрата възможност да реализират своите цели за добри и модерни съоръжения”, коментира спортният министър.

Лечева съобщи, че има финансиране за нова зала за художествена гимнастика в София. В последните месеци Министерството на младежта и спорта работи в тясно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи.

„Лично се убедихме в необходимостта за такова спортно съоръжение. Залата, в която националните отбори тренират в момента, е изключително натоварена и действително има необходимост от нова. С министър Иван Демерджиев посетихме мястото, работи се много усилено първата копка да бъде направена в най-кратки срокове. Отделени са средства за това спортно съоръжение, така че се надявам художествената гимнастика да има нов дом”, каза още Лечева.

Тя беше попитана и за продължаващите скандали във федерацията по вдигане на тежести – “Там от доста време върви доста сложен междуличностен конфликт. ММС не трябва да се меси в работата на спортните федерации. Наше задължение е да контролираме спазва ли се законът, наредбите, правилата за програмите, които реализираме заедно с федерациите. Ще бъдем безкомпромисни по отношение на това дали са нарушени правила, дали са нарушени разпоредби на законодателството и наредбите. И там, както във всички организации, се опитваме да разговаряме с всички страни по конфликта, наистина сме в постоянен диалог”.

“Смятам, че трябва да се даде възможност на най-добрите треньори да могат да участват в подготовката на най-изявените ни състезатели. Има място за всички. Има и средства. Ние финансирахме българските щанги през 2022 г. Изпълнихме нашите ангажименти към тях. Надявам се в отчета си да покажат, че всичко това, което ние сме дали като възможности по всички програми, е изпълнено.”