Росен Барчовски посочи две основни причини за слабото представяне на баскетболистите

Треньорът на мъжкия национален отбор по баскетбол Росен Барчовски посочи две основни причини за слабото представяне до момента в Европейските квалификации.SPORT.BNT.BG

Както е известно, снощи българските баскетболисти отстъпиха на Германия с 69:79.

“Ние направихме една грешна стъпка при гостуването си в Азербайджан. Признавам си, че не бяхме готови за такъв противник- нито играчите, нито ние като щаб. Другото, което ни попречи е, че във всеки мач пропускахме по 1, 2, 3 важни коша в решителните моменти. И това накрая ни изигра лоша шега. При гостуванията ни в Швеция и в Германия беше същата работа, обясни при завръщането си треньорът Барчовски.”

“Иначе в последните два мача нашите състезатели играха мъжки и с всички сили, играха до края, не се пестиха. Относно моята оставка, искам да кажа, че тя не е била психологически ход. Но ако те са го приели така, значи е изиграло роля, коментира още Росен Барчовски. ”

Пред българските национали остава още един мач- като домакин на тоталния аутсайдер Люксембург, докато останалите конкурентни отбори имат по два. Шансовете на България да попадне на Европейското първенство по баскетбол минават през голяма победа над Люксембург, а също така и добро стечение на обстоятелствата в другите потоци.

“Системата за класиране на Европейското първенство не е най-добрата, каквато може да се иска. Но е такава и тя е еднаква за всички. Аз знам каква е разликата, към която трябва да се стремим срещу Люксембург, но не искам сега да я кажа”, добави специалистът. На въпрос дали няма да рaзмисли за оставката си, Барчовски отрече.

Малко проспахме тези квалификации. Не играхме както трябва в първите два мача. Сякаш чакахме първите два мача да минат ей така, а противниците ни не бяха чак толкова слаби”, съжали капитанът на мъжкия баскетболен отбор на България Филип Виденов.

Той говори пред журналисти на Летище София след вчерашното поражение с 69:79 от Германия, което най-вероятно ще ин остави извън финалите.

“И за съжаление, най-вероятно ще отпаднем. Бяхме в лесна група на Европейското първенство, и сега пак попаднахме в лесна група. Но не успяхме да продължим тогава, а вероятно ще бъде същото и сега”.

Той призова да не бъдат отправяни персонални обвинения нито към треньорите, нито към играчите, защото баскетболът като колективен спорт вината е на всички.

“Вероятността да се откажа от националния отбор е 90 процента. Но нищо не се знае за следващата година, има време. Затова си оставям и 10 процента за другия вариант”, каза още Виденов.

“Сега ни предстои мач с Люксембург, който може и да ни оставя някакви шансове за класиране, но не всичко е в наши ръце. Най-напред ще играем за публиката, а пък ако нещо се случи- добре”.