Активисти поискаха отказ за одобряването на инвестиционния проект за ‘‘Армията‘‘

Активисти от гражданското движение „Да спасим Борисовата градина” потърсиха от столичната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) да откажат одобряването на инвестиционния проект за реконструкцията на стадион „Българска армия”. Според вносителите на позицията няма Подробен устройствен план, така че строителните дейности не трябва да започват.

„При липса на ПУП стадионът няма устроен статут и следва да се третира като заварен строеж. Прямо него е приложим чл. 53 от ЗУТ, според който обектът може да се преустроява във вътрешността, да се планира предназначението му и да се ремонтира, без да се променя външното му очертание, в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепят същностно носещите конструкции. В тази ситуация извършването на основен ремонт (§ 5, т. 42 от ДР на ЗУТ), реконструкция (§ 5, т. 44 от ДР на ЗУТ) или основно обновяване (§ 5, т. 66 от ДР на ЗУТ) е недопустимо .

Анализаторът на представеното инвестиционно намерение се установява, че под „реконструкция“ възложителят има намерение да намали потенциалния обект и да го изгради отново с различен контур и с изцяло нова конструкция, включително под земята. Това излиза извън определените в закона понятия за основен ремонт, реконструкция и основно обновяване, тъй като представлява нов строеж, който не може да се разреши без действиещ ПУП (чл. 137, ал. 3 от ЗУТ). Ако с проект на ПУП се предвижда ново строителство, то следва да се спазят устройствените показатели по ОУП на СО, които са недостатъчни.

Към момента не е налице действащ ПУП нито за нов, нито за запазване на съществуващия стадион в условията на § 22 от ПЗР на ЗИДЗУЗСО, а двете издадени визи са в грубо противоречие със закона. При това положение, одобряването на инвестиционния проект следва да се откаже на основание чл. 146 от ЗУТ”, алармира част от становището до инспекции по околната среда и водите.

Ювентус, Айнтрахт и Лил чакат ЦСКА, ако стигнат до плейоф в Лигата на конференциите

Край на ерата „Жеферсон“ в ЦСКА

Орманджиев пред Дарик и dsport: Никога не е стояло на въпроса дали Саша Илич остава или не

ЦСКА олекна с 11 бона след дербито, Левски бе глобен с 5 хиляди

В Румъния: ЦСКА е предложил на Мирча Луческу директорски пост

ЦСКА започва тренировки за новия сезон на 22 юни

Шагоян благодари на феновете на ЦСКА

Голмайсторът на ЦСКА: Това боли наистина, показваме на всички, че сърцето може да се бори с парите

Национал от ЦСКА: Тежко е, когато се бориш срещу всичко и всички

Защитник на ЦСКА: Заслужавахме да сме шампиони
Жеферсън изравни огромно постижение на Ибрахима Гай

ЦСКА се разправи с Левски след ученически грешки на Андреев, но е облян в сълзи – не е шампион

 Новините на Dsport и във  FacebookViberYouTubeTikTok  и  Instagram !

 Мобилният App на Dsport вече е тук – изтеглете за  Android  и  iOS