България се наложи с недостатъчното 120:95 над аутсдайдера Люксембург

Мъжкият баскетболен отбор на България остава без реални шансове да се класира заЕвропейското първенство о баскетбол през 2013-а година в Словения, след като в последния си мач от група В се наложи над Люксембург едва със 120:95. Така нашите, които почиват в кръга на 11-и септември, остават с актив от 4 победи и 4 загуби и трябва да изчакат развоя в другите групи, за да се видят точковите разлики на други отбори. По-късно днес в нашата група играят Швеция и Германия,SPORT.BNT.BG

Нашите обаче доказаха днес, че нямат никакво място в баскетболния елит, след като бяха сащисани от Люксембург. Аматьорите от Великото херцогство вкараха невероятните 95 точки и первърнаха мача в най-резултатия в своята история.

Люксембургците спокойно можеха да се надяват и на победа, ако имаха малко по-сериозна физическа подготовка и повече агресия в защита. До момента техен рекорд в дивизия А беше поражението им от Азербайджан, в което отбелязаха 78 точки.

Чавдар Костов завърши с 33 точки и 5 борби за България, а Иван Лилов отбеляза 16. Павел Маринов вкара 14, а Мартин Дурчев 13. От гостите Сами Пикар ни съсипа с 21 точки, 9 от тройки, както и Кристофър Джоунс, също с 21.

България стартира много добре в мача и в първите 8 минути поведе в резултата с 18:7, като нашите завършиха 7 успешни атаки. До края на частта разликата се запази и в края на първите 10 минути нашите водеха с 30:21.

Истински товарен влак обаче се стовари върху българите във втората четвърт на мача, когато тоталните аматьори от Люксембург направиха смешни баскетболистите на Росен Барчовски. Над всички до този момент беше Сами Пикар, който за едно полувреме вкара 15 точки, повече от всички българи. Той беше почти безпощаден от зоната за три точки и наниза три пъти от четири опита.

Все пак от инерцията от първата част помогна на България да поведе с 42:28, но след това гостите направиха уникална серия от 5:21 точки в тяхна полза и две минути и половина преди края на първото полувреме обърнаха развоя на мача до 47:49. Минута и 40 секунди преди края на частта отново Пикар с точна стрелба от тройката направи 49:52, като преди това Павел Маринов вкара два фаула.В оставащото време Иван Лилов вкара тройка, както и кош на Асен Георгиев и един успешен фаул на Николай Върбанов обърнаха развоя на мача в полза на българите- 56:52.

2:14 минути преди края на третата част нашите вече се постараха да увеличат аванса до желаните граници и поведоха със 75:58 след силно включване на Чавдар Костов и Виденов. После обаче именно грешки на Костов и неточни пасове на Александър Янев помогнаха на гостите, които в последния период тръгнаха да играят за себе си.

Николай Върбанов взе доста топки под коша на противника и завърши с 8 борби, най-много от българите. Той вкара и четири последователни наказателни удара в последните пет минути.