Кличко защити титлата си срещу непримирим съперник

Украинецът Виталий Кличко защити титлата си световен шампион в супертежка категория във версия Световен боксов съвет (WBC). В московския спортен комплекс Олимпийски Кличко спечели в 4-ия рунд с технически нокаут срещу германеца Мануел Чар.SPORT.BNT.BG

Въпреки сериозната реклама, трибуните никак не се изпълниха със зрители. При 30 хиляди места в залата, едва 20 хиляди билета бяха продадени. Преди самия бой Чар имаше малки шансове за победа, отчитаха букмейкърите. Повечето от тях прогнозираха, че Кличко ще приключи срещата предсрочно, както се и оказа в последствие.

Но мачът започна доста неучаквано, като и двамата бяха предпазливи в началото и голяма част от първия рунд проведоха в разузнаване един на друг. Чар избра първоначално тактиката с много движение и при клинча да търси изненадващи удари. Кличко беше по-активният от двамата, но често усилията му бяха напразни.

Във втория рунд Мануел Чар смени тактиката и започна по-актинвно, опита се да динамизира боя, но това се оказа от по-голяма полза за украинеца. Чар се откриваше повече и това помогна на противника да вкара няколко точни удара в главата. Постепенно Кличко увеличаваше темпото и в края на втория рунд изпрати за първи път германеца в нокдаун. Третата част беше тотално за Кличко, а в четвъртата Чар започна активно и опита да постави под напрежение украинския шампион. 56 секунди преди нейния край удар на Кличко отвори аркада на Чар. При това положение съдията извика лекаря, който препоръча срещата да бъде спряна.

Това предизвика бурни протести от страна на германския боксьор, който започна да обижда съдиите и устрои скандал на ринга. При всички случаи Чар не изглеждаше като момче, което се е предало и въпреки превъзходството на Кличко, в отделни периоди постави под напрежение именития си съперник.

Така Кличко вече има 44 победи, 41 от които с нокаут, както и 2 поражения. Чар има 21 победи (11 с нокаут), а поражението от Кличко е първо за него. Все още не е ясно дали украинецът ще продължи кариерата си, тъй като има сериозни намерения да спре с бокса и да работи в политиката.