Мъри чака Джокович или Ферер на финала на US Open

Британецът Анди Мъри се класира за финала на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като победи 6-ия в схемата Томаш Бердих (Чехия) с 5-7, 6-2, 6-1, 7-6 (9-7). Мъри, който направи много силен мач, ще трябва да изчака, за да научи името на опонента си, тъй като другата полуфинална среща между Давид Ферер (Испания) и Новак Джокович (Сърбия) беше прекратен заради лошо време.SPORT.BNT.BG

Очакванията за силен вятър и дъжд принудиха организаторите на последния турнир от Големия шлем да пренаредят програмата, като финалите при жените и при мъжете вече са изтеглени с един ден.

“Наистина не беше лесно да преместим и двата мача, още повече това става нещо като традиция. За пета поредна година времето се намесва доста сериозно в нашите планове. Но добрата новина е, че неделя ще бъде един прекрасен ден, заяви директорът на турнира Дейвид Брюър.

В другата полуфинална среща Давид Ферер водеше на Джокович с 5:2 в първия сет, но организаторите решиха мачът да бъде спрян преди бурята да дойде.

Всъщност мачът на Мъри и Бердих също премина при вятър, на който шотландецът успя да се настрои по-добре. Сега пред него има предизвикателството да стане първият британец, който печели Откритото първенство на САЩ след Фред Пери през 1936-а година. Мъри има участие на още четири финала на Големия шлем- през 2008 на Ю Ес Оупън, през 2010 и 2011 и тази година на Уимбълдън. Във всичките тези случаи обаче той губеше, което не изменно отваряше проблема дали има психиката да печели големите мачове. “Никога досега не съм играл два финала на Големия шлем, така че определено годината е добра за мене. Но победата ми на Олимпийските игри безспорно е най-сериозното постижение в кариерата ми. Мисля, че през тази година играя много по-добре и научих някои уроци, обясни Мъри след мача.

Мачът му с Бердих също беше прекъснат за час и половина заради буря, включително и торнадо, разразило се над Куинс. Силният вятър на моменти затрудняваше изпълнението на началните удари, а често топката просто беше поемана от вятъра и не се подчиняваше на играчите.

В първия сет Мъри започна добре и реализира пробив за 2:1, но след това позволи Бердих да го върне, а накрая при 6:5 да направи и още един, което гарантира на номер 6 в схемата лидерство от 1-0. В следващите два сета Анди Мъри тотално доминираше, като приключи и двете части по аналогичен начин. Той реализираше ранен пробив, след което контролираше събитията на корта. Бердих успя да спечели едва три гейма преди четвъртия и решителен сет.

В последната част имаше доста драма и обрати, като шотландецът поведе с 3:0, но допусна изравняване. Така се стигна до тайбрек, където пък Бердих поведе с 3:0 и имаше голяма възможност да прати мача в пети сет. След това Мъри се посъвзе, но Бердих пак контролираше играта и запази аванса до 5:2. След това обаче чешкият състезател направи грешки, които му костваха изравняването за 5:5 и за 6:6. При последалото разиграване Бердих отново направи грешка- изкара топката в аут, което доближи Мъри окончателно до победата.