Хамилтън спечели, Перес и Алонсо направиха фурор

Люис Хамилтън, снимка: EPA/БГНЕС

 

Люис Хамилтън спечели своето трето състезание от началото на тазгодишния сезон в най-високоскоростната надпревара на планетата. Този път световният шампион от 2008 година триумфира в Гран при на Италия.SPORTNI.BG

Пилотът на Макларън поведе колоната и не срещна особени трудности до финала, докато зад него вреше и кипеше.

Втори завърши пилотът на Заубер Серхио Перес, който буквално летеше по “Монца” в последните 20 тура.

Мексиканецът стопяваше с по над половин секунда от дистанцията на лидера в последните турове и само въпрос на време и състезателна дистанция беше да Люис да попадне в обсега на Перес.

Трети на почетната стълбичка се качи Фернандо Алонсо. Испанецът не спираше да вдига на крака тифозите на италианското трасе, след като от десетото му стартово място той се придвижи цели седем позиции напред, като по пътя си изпревари със запомнящи се битки Кими Райконен, Михаел Шумахер, Себастиан Фетел и съотборника си Фелипе Маса.

Още в рамките на първия тур Нандо мина Пол ди Реста, Камуи Кобаяши и Райконен. След това наред дойде Шумахер. Двамата шампиони спретнаха хубава битка помежду си с много атаки и контраатаки, “също като едно време”. В крайна сметка в седмата обиколка след старта Михаел сдаде позицията си на бързия испанец.

Алонсо продължи борбата и този път в кадър пред него беше Себастиан Фетел. Двамата се гониха и след първите спирания в бокса.

Зрителите на надпреварата станаха свидетели на изключиелно красива и агресивна битка между двамата двукратни световни шампиони. Накрая Нандо изпревари Себ в 28-та обиколка, но малко преди това двамата изпаднаха в спорна ситуация на трети завой, при която Фетел затвори Фернандо и пилотът на Ферари мина през тревата.

Испанецът се оплака по тийм радиото и съдиите на пистата се заеха със случая, като не след дълго излезе съобщението, с което наказаха Фетел с преминаване през алеята пред боксовете.

В 34-та обиколка Дженсън Бътън отпадна от втора позиция малко преди “Параболика”. Шампионът от 2009 година спря автомобила си встрани от трасето, като по първоначална информация помпата за гориво в резервоара му е дала дефект.

Така Нандо се придвижи с още една позиция напред и вече се движеше трети, зад съотборника си Фелипе Маса. Това обаче не продължи дълго и в 39-та обиколка испанецът изпревари бразилския си колега.

Всичко вървеше към подиум и за двете Ферарита, но в този момент Серхио Перес се превърна в истинска опасност. Мексиканецът започна щурма си от петата позиция и един след друг изпревари Кими Райконен, Фелипе Маса и Фернандо Алонсо, като в последните обиколки стопи разликата с лидера Хамилтън от 13 секунди до само 4,3. Перес ставаше все по-бърз тогава, когато всички в челото губеха скорост. Очевидно способността на пилота на Заубер да пази ресурса на гумите си му даде сериозно предимство в днешната Гран при.

Фелипе Маса завърши на четвърта позиция. Бразилецът направи добро каране за Ферари и определено трябва да е доволен. Той стартира от трета позиция и още на старта излезе втори, като дори “си позволи” да атакува първото място още на първи завой. Фелипе пилотира силно, но през втория си стинт, когато сложи гумите “Медиум”, малко по малко започна да губи от скоростта си и намаленото темпро доведе до трите изпреварвания от Бътън, Алонсо и Перес. Може би ако не се беше появил бързият мексиканец, Маса щеше да се качи за първи път през тази година на подиума и то на най-подходящото за целта място – домашната за Ферари “Монца”.

Кими Райконен финишира пети, а седемкратният световен шампион Михаел Шумахер завърши на шеста позиция.

Веднага след него остана Нико Розберг, който във финалния тур направи и най-добрата обиколка в състезанието – 1:27.239 минути.

Топ десет попълниха Пол ди Реста, Камуи Кобаяши и Бруно Сена.

Всички тези пилоти могат да бъдат доволни от днешния ден, тъй като представянето им беше повече от очакванията преди старта.

Разочаровани обаче останаха пилотите на Ред Бул и Дженсън Бътън от екипа на Макларън, които така и не затвориха цялата състезателна дистанция.

В 48-та обиколка Фетел отпадна. Себ получи инструкция по тийм радиото да спре автомобила веднага, за да запази двигателя си.

Веднага след това и Марк Уебър се завъртя от 10-та позиция на шикана “Аскари”, а малко по-късно двигателят му изгуби мощност и се наложи да се прибере в гаража на тима си, с което превърна уикенда за Ред Бул в пълен провал.

Другите, които отпаднаха от надпреварата бяха Нико Хюлкенберг и Жан-Ерик Верн, който се завъртя в осмия тур след началото на състезанието абсолютно сам и без видима причина, но вероятния проблем е рязка загуба на налягане в някоя от задните му гуми.

Сесията се проведе при сухо и топло време. Температурата на въздуха беше 28 градуса по Целзий, а тази на асфалта – 40.

Фернандо Алонсо продължава да бъде лидер в класирането сред пилотите със 179 точки в актива си. Втори вече е Люис Хамилтън със 142, а само на точка зад него е Кими Райконен. Себастиан Фетел пък е четвърти със 140 точки.

Ето и класирането от Гран при на Италия 2012:

 

Място Пилот Тим Обиколки Време Точки
1 Люис Хамилтън Макларън 53 1:27:23.501 25
2 Серхио Перес Заубер 53 +4.3 сек 18
3 Фернандо Алонсо Ферари 53 +20.5 сек 15
4 Фелипе Маса Ферари 53 +29.6 сек 12
5 Кими Райконен Лотус 53 +30.8 сек 10
6 Михаел Шумахер Мерцедес GP 53 +31.2 сек 8
7 Нико Розберг Мерцедес GP 53 +33.5 сек 6
8 Пол ди Реста Форс Индия 53 +41.0 сек 4
9 Камуи Кобаяши Заубер 53 +43.8 сек 2
10 Бруно Сена Уилямс 53 +48.1 сек 1
11 Пастор Малдонадо Уилямс 53 +48.6 сек 0
12 Даниел Рикардо Торо Росо 53 +50.3 сек 0
13 Джером Д’Амброзио Лотус 53 +75.8 сек 0
14 Хейки Ковалайнен Катерам 52 +1 обиколка 0
15 Виталий Петров Катерам 52 +1 обиколка 0
16 Шарл Пик Марусия 52 +1 обиколка 0
17 Тимо Глок Марусия 52 +1 обиколка 0
18 Педро де ла Роса Испания Рейсинг 52 +1 обиколка 0
19 Нарайн Картикеян Испания Рейсинг 52 +1 обиколка 0
20 Марк Уебър Ред Бул 51 +2 обиколки 0
21 Нико Хюлкенберг Форс Индия 50 +3 обиколки 0
22 Себастиан Фетел Ред Бул 47 +6 обиколки 0
23 Дженсън Бътън Макларън 32 +21 обиколки 0
24 Жан-Ерик Верн Торо Росо 8 +45 обиколки 0