Новият исландски таран на ЦСКА 1948: Може би е свършено с мечтата ми да играя за Арсенал (ВИДЕО)

Новият нападател на ЦСКА 1948 Видар Йорн Кяртансон даде интервю пред dsport и Дарик радио. Той говори за адаптацията си при „червените“, първите впечатления от отбора, борбата за титла и Купа, предстоящите мачове в Лигата на конференциите срещу ФКСБ, сънародниците си в България, бившия си съотборник Хвича Кварацхелия, отминалата си мечта да играе за Арсенал и по други интересни теми.

Тръпката е навсякъде с efbet.com

Да започнем с това как се чувстваш в ЦСКА, добре ли те прие колективът, намери ли вече нови приятели в отбора?

– Всички играчи са страхотни, не мога да се оплача от нищо, накараха ме да се почувствам добре дошъл и това е важно, когато отидеш в нов клуб. Винаги отнема няколко седмици да се адаптираш. Чувствам, че тук се адаптирам много по-бързо, отколкото в предишните ми отбори. Атмосферата в състава е много добра.

Преди да бъдеш привлечен ти отборът нямаше централен нападател, сега сте трима. Как гледаш на това?

– Навсякъде, където съм бил, е имало много нападатели, по трима-четирима. Това е нормално и съм тук, за да се представям добре, да вкарвам много голове и това е единственият път, към който гледам. Имаме добър отбор и ни очакват добри неща в бъдеще.

Доколко си запознат с отбора? Знаеше ли нещо за ЦСКА 1948 и българското първенство и държавата като цяло?

– Не знам толкова много за първенството, за да съм честен. Знам имената на няколко отбора, но не съм гледал толкова много българския шампионат. Разбира се, знам някои от футболистите от националния отбор, но за държавата и първенството не чак толкова, за първи път съм в България, бил съм в доста други държави, изглежда много добре и има много добри играчи. Знанията ми за първенството не са много високи, но съм гледал отборите, които са участвали в евротурнирите, това е.

Какви са първите ти впечатления от отбора? Изигра вече първия си мач при победата срещу Левски.

– Това е добра стъпка за отбора. Имаме добри играчи, отборният дух, с който разполагаме, го няма навсякъде. Имаме много нови играчи, адаптацията отнема време. Ще ми бъдат необходими няколко седмици, за да съм готов на 100%, но давам всичко от себе си и от това, което видях, отборът е добър и вярвам в нас този сезон.

Левски е един от сериозните ви конкуренти, а още на старта ги победихте като гости, дава ли ви това повече увереност?

– Със сигурност. Беше много важно да спечелим трите точки. Беше труден мач срещу много добър отбор. Не беше най-добрият футболен мач, но е първи кръг, нормално е. Това, че спечелихме там, ни дава сериозен тласък.

Началото на сезона бе трудно за повечето от големите отбори. От тези, които завършиха в топ 7 през миналата кампания само вие спечелихте. Говори ли ти това, че българското първенство е много конкурентно и всеки може да победи всекиго?

– Да, така изглежда. Много от големите отбори не постигнаха добри резултати, но е първи кръг, и никога не знаеш какво ще се случи в началните кръгове. Всеки може да победи всекиго и е добре за нас да го знаем и да уважаваме всеки опонент.

Със сигурност още е рано да се мисли за титла, но вярваш ли, че имате качеството да станете шампиони?

– Вярвам в качеството на отбора, това е сигурно. Тепърва започнахме и е твърде далеч да мислим за това, но мисля, че отборът иска да се представи по-добре от миналата година. Предстоят много мачове, включително европейските турнири, искаме да дадем всичко от себе си, за да се представим по-силно от миналия сезон. Никой преди началото на сезона не си казва „Искам да съм втори“, така че със сигурност тръгваме за титлата

През миналия сезон ЦСКА 1948 загуби финала за Купата срещу Лудогорец. Сега имате ли за цел да спечелите трофея?

– Същото, както с лигата, никога не съм печелил Купата, с който и отбор да съм бил и колкото и да съм опитвал, така че би било страхотно да спечелим нещо в края на сезона. Със сигурност имам желанието да спечелим Купата.

Скоро идват мачовете в Лигата на конференциите срещу ФКСБ. Какво очакваш от тях и какъв опит имаш в европейските клубни турнири?

– Имам голям опит. Два пъти от квалификациите съм стигал до груповата фаза. Имам много мачове в Лига Европа. Бил съм там. Играл съм много мачове от първия до последния квалификационен кръг, имам опит. Не съм сигурен какво да очаквам от румънския клуб, силен отбор са, няма да е лесно. В първия мач сме домакини, ще бъде трудно. Надявам се да ги победим. Добре е да имаш някакъв опит, сигурен съм.

Статичните положения са най-силното оръжие на ЦСКА 1948, по този начин спечелихте срещу Левски, това в помощ ли е за теб с оглед високия ти ръст?

– Да, със сигурност. За нас е добре да вкарваме голове от такива ситуации. Бил съм в отбори, в които едвам сме вкарвали от корнери. Това дава предимство на отбора и допълнителни голове, когато имаме нужда. Срещу Левски може би не създадохме кой знае колко възможности, така че е добре да вкарваме от статични положения.

Ти си четвъртият исландец в български отбор. Първо, знаеш ли кои са останалите и второ, познаваш ли някой от тях?

– Лично се познавам много добре с Холмар Ейолфсон, който играеше в Левски. Мисля, че другите двама са Гардар Гунлаугсон (б.р. – има 5 мача за ЦСКА през сезон 2008/09) и мисля, че името на другия е Джоусеф (б.р. – Джоусеф Джоусефсон е бивш играч на Черноморец Бургас, но няма мачове за „акулите“, така че Кяртансон се справи отлично с поставената му задача). Знам всички четирима. Харесвам всеки исландец.

Можеш ли да кажеш кои са трите най-силни лиги, в които си бил?

– Русия, Турция и Гърция.

Бил си съотборник с Хвича Кварацхелия, който сега е звезда в Наполи. Това ли е най-добрият футболист, с когото си играл?

– Със сигурност. Бях млад, когато играх с него в Рубин Казан. Още тогава виждах таланта му, но не съм очаквал, че нещата ще му се получат толкова бързо. След като напуснах, той игра много добре в Русия, върна се в Грузия и оттам директно отиде в Наполи, всичко се случи толкова бързо. Виждах, че ще стигне далеч, но не чак толкова. Ще излъжа, ако кажа, че това не е най-добрият играч, с когото съм играл, ако го погледна сега. Справя се страхотно.

Какви са личните ти амбиции, докъде искаш да стигнеш? Кой е отборът, в който мечтаеш един ден да играеш?

– В момента съм на 32 години, така че може би е свършено с мечтата ми да играя за Арсенал във Висшата лига. Сега предчувствам много добра година в България, опитал съм на много места, така че сега нямам мечта, просто гледам да се представям добре и да спечеля нещо. В този момент съм много щастлив там, където съм и нямам много планове за бъдещето, освен да се наслаждавам на играта.

Имаш над 30 мача за националния тим на Исландия, очакваш ли скоро отново да бъдеш повикан и можеш ли да ни разкажеш малко повече за опита ти с отбора?

– Бях част от квалификациите преди Европейското (2016) и Световното първенство (2018). Изиграх много мачове. И за двата турнира останах извън основния състав, което беше много разочароващо, защото бях важна част от състава в квалификациите. Бях в националния тим на Исландия, когато той имаше най-добрия си отбор в историята на страната и предимно влизах от резервната скамейка, защото основно играехме с един и същи състав и за нас, играчите на пейката, беше много трудно, почти невъзможно да изместим някой от титулярите. Разбира се, ако играя добре и вкарам много голове, има голяма вероятност да се завърна в националния отбор. Никога не се знае дали вратата е затворена. Имаме нова генерация от млади играчи.

За финал, кой е твоя любим футболист, играчът, който те вдъхновява?

– Когато бях малък, това беше Тиери Анри и Давид Вия. Сега много харесвам Хари Кейн.

Ерденис Гурища: Беше важно да победим Левски, ЦСКА е претендент за титлата

За втора поредна година Левски тръгна със загуба от ЦСКА 1948

Рибарски: Успяхме да неутрализираме силните страни на Левски (ВИДЕО)

Добрин Гьонов: Тежко е в първи кръг да играеш на ‘’Герена’’, най-важна е победата (ВИДЕО)

Елитон: Винаги е добре да започнеш с победа (ВИДЕО)

 Новините на Dsport и във FacebookViberYouTubeTikTok и Instagram!

 Мобилният Аpp на Dsport вече е тук – изтеглете за Android и iOS